Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη AP: Αμερικανοί πράκτορες «φυτεύουν» στοιχεία για διακίνηση ναρκωτικών κατά του Maduro της Βενεζουέλας

Αποκάλυψη AP: Αμερικανοί πράκτορες «φυτεύουν» στοιχεία για διακίνηση ναρκωτικών κατά του Maduro της Βενεζουέλας
Η επιχείρηση συνδέεται με την πίεσης του Ρεπουμπλικανού προέδρου Donald Trump για την απομάκρυνση του προέδρου της Βενεζουέλας
Σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχώρησε το Associated Press, το οποίο, επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα, περιγράφει μια πολυετή μυστική επιχείρηση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ που έστειλε μυστικούς πράκτορες στη Βενεζουέλα για να δημιουργήσουν κρυφά υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών εναντίον της ηγεσίας της χώρας.
«Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί αυτή η επιχείρηση μονομερώς και χωρίς να ειδοποιηθούν οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο σημείωμα 15 σελίδων του 2018 που αφορά την «Επιχείρηση Money Badger», μια έρευνα που οι αρχές λένε ότι στόχευσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος μηχανισμός για να λογοδοτήσουν νομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η αποκάλυψη απειλεί να χαλάσει τις ήδη σφοδρές σχέσεις με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Maduro και θα μπορούσε να βαθύνει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική για την ανάμιξη.
Μερικοί από τους στενότερους συμμάχους του Maduro παγιδεύτηκαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του Alex Saab, του επιχειρηματία που αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος σε ανταλλαγή κρατουμένων για 10 Αμερικανούς και έναν φυγόδικο εργολάβο άμυνας.
Αλλά μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές ότι οι έρευνες των ΗΠΑ με στόχο τη Βενεζουέλα περιλάμβαναν νομικά αμφίβολες τακτικές, αναφέρει το ΑΡ.

Η απάντηση της DEA

«Δεν μας αρέσει να το λέμε δημόσια, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε η αστυνομία του κόσμου», είπε ο Wes Tabor, πρώην αξιωματούχος της DEA που υπηρετούσε ως ακόλουθος της υπηρεσίας στη Βενεζουέλα πολύ πριν από την έρευνα που περιγράφεται στο υπόμνημα. εκτοξεύτηκε.
Ο Tabor, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων επιχειρήσεων, είπε ότι οι μονομερείς, κρυφές ενέργειες μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο όταν διεξάγονται με τα κατάλληλα όρια και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Βενεζουέλα, όπου οι ασαφείς γραμμές μεταξύ του κράτους και του εγκληματικού υπόκοσμου έχουν κάνει είναι ιδανικό σημείο διέλευσης για έως και 15% της παγκόσμιας κοκαΐνης.
«Δεν είμαστε στη δουλειά να τηρούμε τους νόμους άλλων χωρών όταν αυτές οι χώρες είναι αδίστακτα καθεστώτα και διακυβεύονται οι ζωές αμερικανικών παιδιών», είπε.
«Και στην περίπτωση της Βενεζουέλας, όπου μας πλημμυρίζουν με ναρκωτικά, αξίζει τον κίνδυνο».
Η DEA και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του AP σχετικά με το υπόμνημα, πόσο συχνά οι ΗΠΑ διεξάγουν μονομερείς δραστηριότητες και τη σύνθεση της επιτροπής που εγκρίνει τέτοιες επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Επικοινωνιών της Βενεζουέλας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες ο Maduro κατηγόρησε την DEA και τη CIA - έναν τακτικό στόχο που χρησιμοποιεί για να συγκεντρώσει υποστηρικτές - ότι αναλαμβάνουν προσπάθειες για την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει.
«Δεν νομίζω ότι εμπλέκεται ο Πρόεδρος Biden», είπε ο Maduro σε τηλεοπτική του εμφάνιση αυτόν τον μήνα.
«Αλλά η CIA και η DEA λειτουργούν ανεξάρτητα ως ιμπεριαλιστικές εγκληματικές οργανώσεις».

Στόχευση στον Maduro

Το έγγραφο συντάχθηκε στο κατώφλι της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του Ρεπουμπλικανού προέδρου Donald Trump για την απομάκρυνση του προέδρου της Βενεζουέλας.
Ο Maduro είχε μόλις πάρει μια αυταρχική τροπή, επικρατώντας σε αυτό που η κυβέρνηση Trump κατήγγειλε ως ψευδή επανεκλογή το 2018.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ανώτεροι αξιωματούχοι της DEA σχεδίασαν να αναπτύξουν τουλάχιστον τρεις μυστικούς πληροφοριοδότες για να καταγράψουν κρυφά κορυφαίους αξιωματούχους που ήταν ύποπτοι για μετατροπή της Βενεζουέλας σε «κράτος ναρκωτικών».
Ωστόσο, επειδή το σχέδιο φαινόταν ότι δεν έπληττε το δίκαιο της Βενεζουέλας και το διεθνές δίκαιο, απαιτούσε την έγκριση της γνωστής ως Sensitive Activity Review Committee ή SARC, μιας μυστικής ομάδας ανώτερων αξιωματούχων του Κράτους και του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προορίζεται για την πιο ευαίσθητη DEA υποθέσεις που αφορούν δύσκολα ζητήματα ηθικής, νομικής ή εξωτερικής πολιτικής.
Σηματοδότησε μια επιθετική επέκταση του «Money Badger», το οποίο η DEA και οι εισαγγελείς στο Μαϊάμι δημιούργησαν το 2013 και θα συνέχιζαν να ερευνούν περίπου 100 Βενεζουελάνους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την επιχείρηση που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Εγκρίνοντας κατά τα άλλα παράνομες τραπεζικές μεταφορές μέσω εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών με έδρα τις ΗΠΑ, η DEA στόχευε να ξεσκεπάσει τους Κολομβιανούς διακινητές ναρκωτικών και διεφθαρμένους αξιωματούχους που χρησιμοποιούν το αυστηρά ελεγχόμενο σύστημα συναλλάγματος της Βενεζουέλας για να ξεπλύνουν παράνομα κέρδη.
Αλλά επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου, φιλοξενώντας την οικογένεια του Maduro και τους κορυφαίους συμμάχους του, αν και ο πρόεδρος θα κατέληγε να κατηγορηθεί αλλού, από το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, για κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών.
Κανένα από τα κατηγορητήρια των Βενεζουελανών, είτε πριν είτε μετά το σημείωμα του 2018, δεν έκανε καμία αναφορά στην κατασκοπεία των ΗΠΑ.
Και «για να περιοριστεί ή να μετριαστεί η έκθεση των μονομερών δραστηριοτήτων», το έγγραφο συμβούλευε τους αξιωματούχους της DEA να προστατεύσουν τους πληροφοριοδότες τους και να περιορίσουν τις προσωπικές συναντήσεις με στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης