Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι επίσημο: Οι Ουκρανοί έπληξαν με Patriot το ρωσικό IL-76 - Δούμα σε Κογκρέσο: Σταματήστε τη βοήθεια στο Κίεβο

Είναι επίσημο: Οι Ουκρανοί έπληξαν με Patriot το ρωσικό IL-76 - Δούμα σε Κογκρέσο: Σταματήστε τη βοήθεια στο Κίεβο
Oι Ρώσοι ερευνητές υποστηρίζουν πως εντόπισαν 116 θραύσματα από το κυρίως μέρος και τους μηχανισμούς δύο πυραύλων που φέρουν επιγραφές και σημάνσεις στα αγγλικά
Οι Ουκρανοί έπληξαν με Patriot το ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου και 9 Ρώσους όπως ανακοίνωσε επίσημα σε έκθεση της η Ερευνητική Επιτροπή που διερεύνησε τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που κατέπεσε στις 24 Ιανουαρίου στη ρωσική επαρχία του Belgorod.
«Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, τα θραύσματα που συλλέχθηκαν από τον τόπο του συμβάντος, βάσει των σχεδιαστικών τους χαρακτηριστικών, των γεωμετρικών τους χαρακτηριστικών και των διαθέσιμων σημάνσεων, αποτελούν δομικά στοιχεία του αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου MIM-104Α του συστήματος Patriot» αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής.

Επιγραφές και σημάνσεις

Μάλιστα, οι Ρώσοι ερευνητές υποστηρίζουν πως κατά την εξέταση των συντριμμιών στο σημείο της συντριβής, εντόπισαν 116 θραύσματα από το κυρίως μέρος και τους μηχανισμούς δύο πυραύλων που φέρουν επιγραφές και σημάνσεις στα αγγλικά.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, στα θραύσματα αυτά έχουν εντοπιστεί οι ακόλουθες σημάνσεις: "ASSY 11455748", "SN740179", "ASSY 11461343", "SN740206", "ASSY 11461865", "SN740207", "Raytheon", "CONFIDENTIAL classified by PATRIOT SECURITY CLASSIFICATION GUIDE DATED: 9/22/83 ADDENDA DATED 11/28/83 8/8/84 CONTRACT NO/DAAH01-86C-A018", "18876 ASSY", "MARTIN MARIETA" και "10253043-39 02 S/N 80025".

To πρωτοφανές ξέσπασμα Putin

Άλλωστε για πρώτη φορά, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, εμφανίστηκε τόσο κατηγορηματικός εναντίον τις ΗΠΑ, τις οποίες ευθέως κατηγορεί για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-76.
Ο Ρώσος ηγέτης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος στις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε με υποψήφιους του κόμματός του ενόψει των προεδρικών εκλογών ενώ εξαπέλυσε για πρώτη φορά από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία τόσο σκληρή επίθεση στις ΗΠΑ και το ουκρανικό καθεστώς.
Το αεροσκάφος Il-76 καταρρίφθηκε από το αμερικανικό σύστημα Patriot, τόνισε ο Putin λέγοντας πώς οι έρευνες το πιστοποιούν.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιμένει σε διεθνή έρευνα για το περιστατικό.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι στη Δύση τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να αποσιωπήσουν το θέμα της συντριβής.
«Κοιτάξτε τι υπάρχει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης;
Τίποτα. Λοιπόν, αυτό είναι όλο.
Ένα κλικ και αμέσως όλοι ξεχνούν, όλα φεύγουν αμέσως, το πεδίο πληροφοριών καθαρίζεται αμέσως, αλλά εμείς δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράττουν εναντίον των πολιτών μας» προαναγγέλλοντας σκληρά αντίποινα κατά των ενόχων.
«Ζητούσαν αντίποινα»
Ο Putin εξέφρασε την απορία του γιατί η Ουκρανία κατέρριψε αεροσκάφος με δικούς της αιχμαλώτους μέσα.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πιθανότατα το έκανε τυχαία αν και προφανώς επιδιώκει να προκαλέσει αντίποινα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τις ανταλλαγές κρατουμένων.
«Δεν θα σταματήσουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων. Πρέπει να πάρουμε τα παιδιά μας πίσω.
Έχουμε μια αναλογία ανθρώπων που είναι στη Ρωσία, και τα παιδιά μας που είναι στην Ουκρανία... ένα προς 10 και ακόμη περισσότερο.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να πάρουμε τα παιδιά μας, αν η ουκρανική πλευρά φυσικά είναι έτοιμη».
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιανουαρίου 2024, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 πάνω από την περιοχή Belgorod, το οποίο μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους για ανταλλαγή.
Όλοι τους, καθώς και τρεις συνοδοί αξιωματικοί των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και έξι μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Ο Putin έκανε λόγο για ουκρανικό έγκλημα κατά των πολιτών του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πλευρά γνώριζε ότι υπήρχαν αιχμάλωτοι πολέμου από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Il-76, και ωστόσο χτύπησε.
Επισήμως, η Ουκρανία συντάσσεται με την ανάγκη διεθνούς έρευνας, αλλά ανεπίσημα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διακινούν ένα αφήγημα ότι το Il-76 φέρεται να μετέφερε πυραύλους για τα συστήματα S-300.

Η κατάρριψη

Υπενθυμίζεται πως στις 24 Ιανουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πάνω από την περιοχή Belgorod, στο οποίο επέβαιναν 65 Ουκρανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαγούν με Ρώσους στρατιώτες
Όλοι τους, όπως και οι τρεις συνοδοί Ρώσοι αξιωματικοί και τα έξι μέλη του πληρώματος, σκοτώθηκαν.
Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι Ουκρανοί επιτέθηκαν στο αεροσκάφος με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους από την περιοχή Liptsy, στο Kharkiv.

Έγκλημα

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έκανε λόγο για έγκλημα του Κιέβου κατά των ίδιων των πολιτών του, αναφέροντας πως η ουκρανική πλευρά γνώριζε ότι στο Il-76 υπήρχαν αιχμάλωτοι πολέμου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ωστόσο χτύπησε - είτε από αμέλεια είτε επίτηδες.
Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επιμείνει σε διεθνή έρευνα.

Αίτημα Δούμας σε Κογκρέσο: Σταματήστε τη βοήθεια τώρα…

Κατόπιν της γνωστοποίησης του επίσημου πορίσματος, η ρωσική Δούμα καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να σταματήσει την υποστήριξη του προς το Κίεβο και να συνδράμει στην προσαγωγή στη Δικαιοσύνη των υπαιτίων της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας.
Βάσει του εγγράφου αυτού, οι Ρώσοι βουλευτές επισημαίνουν στους Αμερικάνους βουλευτές και γερουσιαστές ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια από την Ουκρανία και ότι «η επίθεση στο αεροπλάνο ήταν μια σκόπιμη και εκ προθέσεως δολοφονία», αφού είχε συμφωνηθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας και ήταν γνωστή η διαδρομή του αεροπλάνου για την παράδοσή τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Στο κείμενο αυτό επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο «αντιμετωπίζει σκληρά Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν συλληφθεί».
Οι Ρώσοι βουλευτές μνημονεύουν επίθεση των Ουκρανών, στις 29 Ιουλίου 2022, όταν και με πυραύλους από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS έπληξαν το χωριό Elenovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, όπου περισσότεροι από 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν.
Σε αυτό το πλαίσιο η Δούμα καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να καταδικάσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου και να αρνηθεί να το στηρίξει περαιτέρω οικονομικά και στρατιωτικά, αναφέροντας πως δεν μπορούν να απαριθμήσουν τις περιπτώσεις που οι Ουκρανοί χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα, έπληξαν αμάχους.

Να ξέρετε που πάνε τα όπλα σας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δούμας, Vyacheslav Volodin, οι βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν «σε ποιανού τα χέρια πέφτουν τα αμερικανικά όπλα που έστειλε στην Ουκρανία ο πρόεδρος Biden και πώς χρησιμοποιούνται».
«Με τη βοήθειά του, το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου διαπράττει εγκλήματα κατά αμάχων, τα οποία πρέπει να σταματήσουν» υποστηρίζει ο Volodin, τη στιγμή που το κείμενο της Δούμας επισημαίνει πως «ένα σημαντικό μέρος των θανατηφόρων δυτικών όπλων που παρέχονται στο διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου, ως αποτέλεσμα εγκληματικών μηχανορραφιών, καταλήγει στα χέρια τρομοκρατών και ριζοσπαστών εξτρεμιστών σε όλο τον κόσμο».
«Εκπροσωπείτε τον αμερικανικό λαό, όχι τους διεφθαρμένους γραφειοκράτες και τους λομπίστες του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι φορολογούμενοί σας δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με το να ξοδεύουν τα χρήματά τους, τα οποία αποστέλλονται στην Ουκρανία για να στέλνει τους στρατιώτες της σε βέβαιο θάνατο και να εξουδετερώνει τους αιχμάλωτους πολέμου και τους πολίτες της» επισημαίνει το έγγραφο της Δούμας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης