Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήρθε η ώρα του «κόκκινου δράκου»: Η Κίνα προειδοποιεί την Ουκρανία - «Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις μας» - Τι συνέβη

Ήρθε η ώρα του «κόκκινου δράκου»: Η Κίνα προειδοποιεί την Ουκρανία - «Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις μας» - Τι συνέβη
Η Ουκρανία έχει καταχωρίσει 48 εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 14 από την Κίνα, ως «διεθνείς χορηγούς πολέμου»
Η Κίνα έστειλε σαφές μήνυμα στην Ουκρανία ότι οι διμερείς σχέσεις τους θα μπορούσαν να υποστούν κρίση, μετά τον χαρακτηρισμό από το Κίεβο περισσότερων από δώδεκα κινεζικών εταιρειών ως «διεθνών χορηγών πολέμου», δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτερες ουκρανικές πηγές με γνώση του θέματος.
Η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα σε μια συνάντηση του πρεσβευτή της Κίνας στο Κίεβο με ανώτερους αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, η κινεζική πρεσβεία στο Κίεβο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Υπενθμίζεται ότι το Πεκίνο έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και απέφυγε να επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είπε επίσης ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Προσφέρθηκε ωστόσο να βοηθήσει στη μεσολάβηση στον πόλεμο.
Η Ουκρανία έχει καταχωρίσει 48 εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 14 από την Κίνα, ως «διεθνείς χορηγούς πολέμου» των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες υποστηρίζουν έμμεσα ή συμβάλλουν στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.
«Ο πρέσβης ανέφερε ότι η κατάσταση με τη μαύρη λίστα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας» αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα του Reuters.
Η δεύτερη πηγή πρότεινε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να συνδέσει το θέμα με τις κινεζικές αγορές ουκρανικών σιτηρών.

Οι εμπορικές σχέσεις 

Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας και παραμένει σημαντικός καταναλωτής ουκρανικών σιτηρών, ηλιελαίου και σιδηρομεταλλεύματος.
Η ουκρναική λίστα διαθέτει κινεζικούς ενεργειακούς γίγαντες China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) και China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).
Η Sinopec και η CNOOC δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης