Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εγκρίθηκε η χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για βοήθεια στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εγκρίθηκε η χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για βοήθεια στην Ουκρανία
H σχετική ρύθμιση αναμένεται να περιληφθεί στην επίσημη απόφαση των ηγετών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ
Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για χρήση εσόδων από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αμυντικές και άλλες ανάγκες του Κιέβου.
Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να περιληφθεί στην επίσημη απόφαση των ηγετών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.

Συνολική συμφωνία των 27 για την Ουκρανία

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται» έγραψε στην ψηφιακή πλατφόρμα ο Charles Michel.


Το παρασκήνιο

Υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και συναντήσεις, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην άρση του ουγγρικού βέτο.
Χθες στις δέκα και μισή το βράδυ, ο Charles Michel είχε καλέσει τον Mark Rutte, τον Olaf Scholz, όπως επίσης και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk και τους έδειξε το προσχέδιο, το οποίο ήταν εκείνη τη στιγμή τροποποιημένο και συμφώνησαν.
Σήμερα το πρωί, συναντήθηκαν ο Charles Michel με την Ursula von der Leyen, τον Emmanuel Macron, τον Viktor Orban, όπου έδειξαν στο Ούγγρο πρωθυπουργό το προσχέδιο – αφού είχε προηγηθεί το βράδυ συνάντηση του Macron και της Giorgia Meloni με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.
Μετά το αυτό το πρόγευμα εργασίας και αφού είδε ο Orban το προσχέδιο, ο Charles Michel συγκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας αλλά και άλλους ηγέτες, μέχρι να καταλήξουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων.
Και εκεί, ο Charles Michel ρώτησε αν «έχει κάποιος αντίρρηση» και δεν αντέδρασε κανείς.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης.
Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Viktor Orban, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δις ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
«Σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αυτή ήταν η πρόταση που «ξεμπλόκαρε» την συμφωνία, καθώς ήταν κάτι το οποίο ζητούσε ο Orban, να γίνεται δηλαδή η αξιολόγηση ετησίως.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του λένε ότι στα δύο χρόνια θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως πρόκειται για μια win-win λύση, για όλες τις πλευρές και πως πρόκειται για μία νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση της Ουκρανίας εντάσσεται σε μία συνολική αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στον οποίο υπάρχουν κονδύλια για το μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές, κάτι που ζητούσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Smyhal χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.



«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Smyhal στο Χ.
«Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης