Τελευταία Νέα
Διεθνή

Times: Η Ουκρανία δεν θα επιβιώσει λόγω δημογραφικής κατάρρευσης - Σε 15 χρόνια θα έχει χάσει το 33% του πληθυσμού της

Times: Η Ουκρανία δεν θα επιβιώσει λόγω δημογραφικής κατάρρευσης - Σε 15 χρόνια θα έχει χάσει το 33% του πληθυσμού της
«Η δημογραφική εικόνα φαίνεται ζοφερή», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα ενώ το ουκρανικό καθεστώς αρνείται να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την κατάσταση
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον κόσμο, καταγράφοντας κατά μέσο όρο μόλις 0,7 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία.
Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώθηκε από τους μαζικούς βίαιους θανάτους και τη φυγή εκατομμυρίων προσφύγων, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της Ουκρανίας ως έθνους, προειδοποιούν οι Times.
Η Ella Libanova, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών μειώθηκε από 66-67 χρόνια σε 57-58 χρόνια λόγω του πολέμου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μόνο το Τσαντ (54), η Νιγηρία (54), το Λεσότο (55) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (55) έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από την Ουκρανία και τονίζει πως οι δημογραφικές προοπτικές για τη χώρα είναι ζοφερές.

Ζοφερή η δημογραφική εικόνα

«Η δημογραφική εικόνα φαίνεται ζοφερή», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι μια ομάδα 12 ακαδημαϊκών που ειδικεύονται στη δημογραφία υπολόγισε τον αντίκτυπο των στρατιωτικών απωλειών στην ουκρανική κοινωνία χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές.
Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου δεν δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία.
Η Ella Libanova εξήγησε ότι οι πληροφορίες διαρρέουν και οι ηλικίες των νεκρών είναι γνωστές.
Εξέτασαν την εμπειρία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, ανέλυσαν προηγούμενα δεδομένα και χρησιμοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές για να εκτιμήσουν την τρέχουσα κατάσταση.
Η Ουκρανία αντιμετώπιζε ήδη μια δημογραφική κρίση πριν από τη σύγκρουση, με ποσοστό γεννήσεων 1,16 και ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, η ίδια ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να σκοτώνεται στη μάχη.
Η κρίση έχει φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο που οι Ουκρανοί υπουργοί ανέπτυξαν μια στρατηγική αύξησης πληθυσμού για το 2040, αποκάλυψε η Libanova.
Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν συγκεκριμένα σχέδια για την αναστροφή αυτής της τάσης, ακόμα κι αν η ειδικός είπε στους Times ότι οι στρατηγικοί στόχοι είναι η αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, η εξάλειψη της πρόωρης θνησιμότητας, η προώθηση της μεταναστευτικής ανάπτυξης και η προσαρμογή της κοινωνίας στη γήρανση του πληθυσμού.
Το απλό γεγονός είναι ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να ανακάμψει από τη δημογραφική της κατάρρευση.

Ο ουκρανικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 33%

Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, 96.755 παιδιά γεννήθηκαν στην Ουκρανία, έναντι 135.079 το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας τεράστια πτώση της τάξης του 28%.
Αν και ο αριθμός των νεογέννητων μωρών έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία το 1991 και αποδίδεται άμεσα στον πόλεμο.
Ο πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν πάνω από 43 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο, αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν έξι εκατομμύρια έχουν φύγει από τη χώρα τότε ενώ υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι περισσότεροι θα επιστρέψουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Εάν οι πρόσφυγες δεν επιστρέψουν στην Ουκρανία, οι δημογραφικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 33% τις επόμενες δεκαετίες.
Η ερευνητική εργασία που επικαλείται η Kyiv Post προέβλεψε ότι εάν μόνο το 10% των προσφύγων επιστρέψει στην Ουκρανία, αυτό θα είχε βαθιά επίδραση στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό της Ουκρανίας.
«Ο πληθυσμός θα μειωνόταν κατά 24-33% μέχρι το 2040 ανάλογα με τον τελικό αριθμό των προσφύγων μέχρι το τέλος του πολέμου.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση του μεγέθους του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (κατά 27-36%) και ιδιαίτερα του αριθμού των παιδιών (κατά 46-56%) έως το 2040», εκτιμά η εφημερίδα.
Πέρα από την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς πρόσφυγες είναι καλύτερα μορφωμένοι, με τα 2/3 να έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η μόνιμη απώλεια τους θα ήταν άλλο ένα οικονομικό πλήγμα.

Οι νεκροί του μετώπου


Εκτός από το χαμηλό ποσοστό γονιμότητας και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού είναι ο αστρονομικός αριθμός των Ουκρανών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε πόλεμο.
Η Ρωσία υπολόγισε τον Ιανουάριο ότι η Ουκρανία είχε χάσει 215.000 στρατιώτες μόνο το 2023, κάτι που προφανώς δεν αντιπροσωπεύει δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, που χάθηκαν το 2022.
«Ομάδες ρωσικών στρατευμάτων μειώνουν μεθοδικά το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ρωσικού στρατού στις 9 Ιανουαρίου.
«Κατά το προηγούμενο έτος, οι απώλειες του εχθρού ξεπέρασαν τις 215.000 ανθρώπους και τα 28.000 όπλα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, χωρίς να αναλύσει περαιτέρω τους αριθμούς.

Ο Zelensky αρνείται να δώσει στοιχεία

Αν και ο ουκρανικός στρατός δεν έχει αποκαλύψει πόσοι από τους στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Ουκρανίας, Davyd Arakhamia, ζήτησε από τον Zelensky να το πράξει για να αποδείξει ότι ο αριθμός είναι «πολύ μικρότερος» από τον αριθμό των 100.000 που έχει κοινοποιηθεί ευρέως.
Αυτό δείχνει ότι το ουκρανικό καθεστώς είτε αρνείται τους αριθμούς των θυμάτων είτε σχεδιάζει να εξαπατήσει τους Ουκρανούς.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, εμπαίζοντας ή όχι τον μέσο Ουκρανό, αυτό που δεν μπορεί να αποφευχθεί είναι η καταστροφική μείωση του πληθυσμού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποδίδεται στον πόλεμο σήμερα που ο Zelensky αρνείται να τερματίσει καθώς το καθεστώς του εξακολουθεί να έχει τις παραληρηματικές ιδέες της κατάκτησης εδαφών που κατέχει η Ρωσία.
Αν και η Ουκρανία αντιμετώπιζε δημογραφικά προβλήματα πριν από τον πόλεμο, οι μάχες απλώς επιτάχυναν την παρακμή και κατέστησαν αδύνατο για την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κρίση.
times_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης