Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί ο γκουρού Grantham: Πτώση 30% στον S&P όταν σκάσει η φούσκα της ΑΙ - Γεωπολιτικό τσουνάμι θα σαρώσει τις αγορές

Προειδοποιεί ο γκουρού Grantham: Πτώση 30% στον S&P όταν σκάσει η φούσκα της ΑΙ - Γεωπολιτικό τσουνάμι θα σαρώσει τις αγορές
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φάρσα, όπως το bitcoin  αλλά η απίστευτη χρηματιστηριακή ευφορία γύρω από αυτήν σύντομα θα ξεφουσκώσει, λέει ο Grantham
Σχετικά Άρθρα
Ο γκουρού της «υπερφούσκας των πάντων»  Jeremy Grantham προειδοποεί ότι οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών είναι σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένες και πιθανόν να υποστούν κατάρρευση χάνοντας ως το 30% τουλάχιστον της αξίας τους, ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φούσκα που κάποια στιγμή θα σκάσει και ότι η οικονομία οδεύει προς μια μικρή ή μεγαλύτερη ύφεση
Μιλώντας στο ThinkAdvisor, ο συνιδρυτής και μακροπρόθεσμος στρατηγικός αναλυτής του fund GMO συνέστησε στους επενδυτές να αποφεύγουν τις αμερικανικές μετοχές.
«Έχουν υψηλότερες τιμές από τον υπόλοιπο κόσμο, σε επίπεδα γελοιότητας», είπε.
«Το αμερικανικό χρηματιστήριο θα έχει μια δύσκολη χρονιά», συνέχισε.
Τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών εταιρειών βρίσκονται πράγματι σε ιστορικά υψηλά σε σχέση με των ξένων ανταγωνιστών της, δημιουργώντας μια κατάσταση «διπλού κινδύνου» για τις μετοχές όπου τόσο τα κέρδη όσο και οι τιμές μπορούν να πέσουν, πρόσθεσε.
Ο Grantham, ιδρυτής της GMO και ιστορικός της αγοράς ήταν ο αναλυτής που χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για «μητέρα όλων των φουσκών» σε πολλά περιουσιακά στοιχεία στις αρχές του 2022.
Τελικά η φούσκα αυτή φάνηκε να σκάει για πρώτη φορά στις αρχές του 2022 όταν ο S&P 500 έχασε 19% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έχασε 33% από τα τότε ιστορικά υψηλά τους.
Οι μετοχές θα είχαν τότε υποχωρήσει κατά 20% ή 30% ακόμη, είπε ο Grantham, αλλά το sell-off «διακόπηκε απότομα» από τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης στις αρχές του 2023 που «άλλαξε την πορεία πτήσης ολόκληρου του χρηματιστηρίου».

Θα ξεφουσκώσει η χρηματιστηριακή ευφορία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη

Ο βετεράνος επενδυτής είπε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φάρσα, όπως είναι βασικά το bitcoin», αλλά προέβλεψε ότι η «απίστευτη χρηματιστηριακή ευφορία» γύρω από αυτήν δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη.
Μακρτοπρόθεσμα βεβαίως εκτιμά ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες μπορεί να αποδειχθεί τόσο επαναστατική υπόθεση όσο αποδείχτηκε το διαδίκτυο.
Ο Grantham διατύπωσε επίσης μια ζοφερή πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ, παρά τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία τον μήνα Δεκέμβριο που δείχνουν ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλή ανεργία και ετήσιο πληθωρισμό κάτω από το 4% ανοίγοντας έτσι και το δρόμο για πολλές διαδοχικές περικοπές επιτοκίων εντός του 2024.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνει η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και η παρατεταμένη πτώση των κορυφαίων οικονομικών δεικτών δηλώνουν ότι έρχονται προβλήματα στο εγγύς μέλλον.
«Η οικονομία θα εξασθενήσει», είπε. «Θα έχουμε, το λιγότερο, μια ήπια ύφεση».
Ο Grantham επισήμανε επίσης τις απειλές που δημιουργούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι οι πόλεμοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα γεωπολιτικό σκηνικό που είναι «τρομακτικό σαν την κόλαση και στο οποίο μπορεί να συμβούν πολλά άσχημα πράγματα».
Το σκηνικό αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, πρόσθεσε.
«Αυτό στο οποίο ειδικεύομαι εκτός από τις φούσκες είναι τα μακροπρόθεσμα, υποτιμημένα αρνητικά», είπε ο Grantham. «Και Θεέ μου, υπάρχει μια πλούσια συλλογή αρνητικών αυτή τη στιγμή».

Πού να στραφούν οι επενδυτές

Ο γκουρού της «υπερφούσκας των πάντων» προέτρεψε τους επενδυτές να είναι πολύ προσεκτικοί και τους συνέστησε να αναζητήσουν υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ιαπωνία, σε τομείς όπως οι φυσικοί πόροι και σε τομείς που βρίσκονται υπό ανάπτυξη όπως οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι τρομακτικές προβλέψεις του Grantham δεν έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα εύστοχες τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, τον Απρίλιοο ιδρυτής της GMO είχε προειδοποιήσει ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να καταγράψει ελεύθερη πτώση 50%, και να βυθιστεί ως τις 2.000 μονάδες στο χειρότερο δυνατό σενάριο.
Τελικά όμως ο δείκτης S&P 500 έκτοτε εκτοξεύθηκε σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από τις 4.900 μονάδες.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης