Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Η Κίνα τοποθετεί τα πιόνια της παντού στο Βέλγιο - Γιατί ψάχνει πληροφορίες για... covid - Η πρωτεύουσα της κατασκοπείας

Αποκάλυψη: Η Κίνα τοποθετεί τα πιόνια της παντού στο Βέλγιο - Γιατί ψάχνει πληροφορίες για... covid - Η πρωτεύουσα της κατασκοπείας
Στην καρδιά της ΕΕ η κινεζική κατασκοπεία...
Οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι ιδιαίτερα... δραστήριες στο Βέλγιο, με την περιοχή να έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της κατασκοπείας».
Πώς δρομολογούνται αυτές οι αποστολές; Ποιος λειτουργεί πού και κάνει τι; Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το γαλλικό πρακτορείο La Libre.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ο Πρωθυπουργός Alexander de Croo (Open VLD) βρισκόταν σε οικονομική και διπλωματική αποστολή στην Κίνα, η Κρατική Ασφάλεια (VSSE) δημοσίευσε την τελευταία ετήσια έκθεσή της σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια που επιβαρύνουν το Βέλγιο.
Την ίδια μέρα, η Francisca Bostyn, επικεφαλής του Sûreté, υπενθύμισε –σε συνέντευξη που παραχώρησε στη La Libre– ότι η χώρα μας θεωρείται η «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της κατασκοπείας». 
Και μεταξύ των εθνών που αναφέρονται τακτικά σε αυτόν τον τομέα είναι η Κίνα.
Στην έκθεσή της, η Υπηρεσία Ασφαλείας εξηγεί ειδικότερα ότι ο τρόπος λειτουργίας των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Από τη μία πλευρά, αυτό συνδέεται με τη σύλληψη ενός Κινέζου κατασκόπου στο Βέλγιο το 2018 και την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη, ρόλο έπαιξαν και οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Από την κατάσταση των Ουιγούρων... μέχρι τον Covid-19

Για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών επέλεξαν επομένως άλλους τρόπους λειτουργίας. Έτσι, όλο και περισσότερα πολιτικά πρόσωπα –ή όσοι συνδέονται με αυτούς τους κύκλους– προσεγγίζονται με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την Κίνα.
Οι προτιμώμενοι στόχοι; Πολιτικές προσωπικότητες που είναι λίγο λιγότερο προβεβλημένες, που ωστόσο έχουν αρκετά μακρύ χέρι για να δρουν εύκολα και με απόλυτη ηρεμία.
Η Francisca Bostyn διευκρίνισε ότι υπάρχουν πράγματι «νέες μέθοδοι» προσέγγισης της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών. 
«Για παράδειγμα, παριστάνουν τους δημοσιογράφους. Προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν άτομα που δεν είναι γνωστοί ευρέως ως κατάσκοποι.
Αυτή η τεχνική είναι ακριβώς αυτή που χρησιμοποιεί η Κίνα με βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γερουσιαστή Frank Creyelman.
Αλλά η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών δραστηριοποιείται και αλλού στο Βέλγιο. «Οι πανεπιστημιακές σχολές που έχουν ενδιαφέρουσα τεχνογνωσία για αυτές τις χώρες είναι στόχοι. Για παράδειγμα, οτιδήποτε σχετίζεται με νέες τεχνολογίες ή όπλα.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, όλα μπορούν να στοχοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις».
Για ποιες πληροφορίες λοιπόν ενδιαφέρονται τόσο οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας; Από την κατάσταση των Ουιγούρων μέχρι την ανάπτυξη του Covid-19, όλα όσα λέγονται ή γράφονται και που θα μπορούσαν να συνδεθούν, έστω και εξ αποστάσεως, με τις κινεζικές αρχές να ζητούν να «έχουν» εκ των έσω» αυτές τις πληροφορίες.
Ωστόσο, το Βέλγιο δεν μένει αδρανές.
Στις 31 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής ενέκρινε μια ενημέρωση του ποινικού νόμου για την κατασκοπεία και την ξένη παρέμβαση\. Το σύστημα συμπεριλήφθηκε αρχικά στη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα που πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Paul Van Tigchelt (Open VLD). 

Ο «Στρατός των Κατασκόπων» της Κίνας τρομοκρατεί τη Γερμανία

Εν τω μεταξύ σε έναν κύκλο τρόμου έχει εισέλθει η Γερμανία, καθώς φοβάται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει συγκεντρώσει έναν... στρατό κατασκόπων για να παρακολουθεί τους ομογενείς της, ώστε να συλλέγει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τεχνολογίες από διαφορετικές χώρες.
Το 2017, η Κίνα έθεσε σε ισχύ ένα καταστατικό των μυστικών υπηρεσιών που ζητούσε «κάθε οργάνωση ή πολίτης να υποστηρίζει, να βοηθά και να συνεργάζεται με το έργο των κρατικών πληροφοριών, βάσει νόμου».
Με άλλα λόγια, έδωσε στην κινεζική κυβέρνηση την εξουσία ώστε να διατάξει οποιονδήποτε Κινέζο υπήκοο ή επιχείρηση να βοηθήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών, όποτε αυτό του ζητηθεί.
Ουσιαστικά πρόκειται για απεριόριστη άδεια κατασκοπείας.
Το κινεζικό δίκτυο κατασκοπείας ενισχύεται μάλιστα από χιλιάδες Κινέζους ομογενείς, φιλοξενούμενους ερευνητές, φοιτητές και επιχειρηματίες που στέλνουν πληροφορίες πίσω στην πατρίδα τους.
Δίνοντας τη συνήθη προειδοποίηση ότι «δεν είναι κάθε μαθητής από την Κίνα, φυσικά, κατάσκοπος», μια έκθεση στο Der Spiegel επικαλείται αξιωματούχους ασφαλείας στη Βαυαρία οι οποίοι εφιστούν την προσοχή για τη μεγάλη εισροή Κινέζων φοιτητών.
Ανησυχούν ιδιαίτερα για τις υποτροφίες που χορηγεί το κρατικό Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας (CSC). Περίπου 5.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί Κινέζοι φοιτητές έχουν σταλεί στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος. Ως μέρος των όρων, οι συμμετέχοντες «πρέπει να δηλώσουν γραπτώς την πίστη τους στην Κίνα και το Κομμουνιστικό Κόμμα, να παραμείνουν σε τακτική επαφή με την πρεσβεία και να ακολουθήσουν οποιεσδήποτε οδηγίες λαμβάνουν».
«Μπορεί επίσης να τους ζητηθεί να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την κινεζική κοινότητα στην εξορία, τους αντιφρονούντες και τις μειονότητες όπως οι Ουιγούροι». «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», αναφέρει σχετικά ο Körner.
Το 2023, υπήρχαν αξιοσημείωτες αναφορές για την Κίνα, καθώς η χώρα ιδρύει δεκάδες αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Ευρώπη, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου. Το Πεκίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, το υποβάθμισε ως γεγονός.

Οι Κινέζοι επέμεναν τότε με δηλώσεις τους, ότι οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους Κινέζους ομογενείς αναφορικά με γραφειοκρατικές τους ανάγκες.
Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι τα συγκεκριμένα τμήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «κατασκοπεία και επιρροή στην κινεζική διασπορά».
Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία ασφαλείας, οι Κινέζοι κατάσκοποι εργάζονται ακατάπαυστα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική τεχνολογία και η υπερηχητική τεχνολογία. Είναι τεχνολογίες διπλής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εξαγορές εταιρειών στη Γερμανία αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για να δοθεί στην Κίνα ένα πλεονέκτημα στον παγκόσμιο αγώνα για τεχνογνωσία.
c6f442adc4f33461e3cc4fc1d7c1b34d_XL.jpg

Οι εξελιγμένες επιθέσεις κατασκόπων της Κίνας και ο... DAX

Οι επιθέσεις της Κίνας σε κατασκοπευτικό επίπεδο αυξάνονται σε πολυπλοκότητα και συχνότητα. Οι επιχειρήσεις δεν είναι τα μόνα θύματα των κινεζικών κατασκόπων στον κυβερνοχώρο. Αυτό καθώς προσπαθούν όλο και περισσότερο να επηρεάσουν τη γερμανική πολιτική ενώ παρακολουθούν στενά τις μειονότητες και τους διαφωνούντες.
Διπλωμάτες και πράκτορες σε κινεζικές πρεσβείες και προξενεία φέρεται να δημιουργούν ευρεία δίκτυα επαφών για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες ενεργών και πρώην Γερμανών πολιτικών.
Κατατάσσοντας τους Κινέζους χάκερ στον κυβερνοχώρο στο ίδιο επίπεδο με τους Ρώσους , οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας δηλώνουν ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν λιγότερη ωμή βία, για να μην τραβήξουν την προσοχή.
Αντί για γρήγορες κινήσεις, οι Κινέζοι κατάσκοποι στον κυβερνοχώρο εισέρχονται κρυφά στα συστήματα και θα παραμείνουν στη θέση τους για αρκετά χρόνια, συλλέγοντας ευαίσθητες πληροφορίες. Σύμφωνα με το Speigel, πολλές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη DAX, έχουν γίνει στόχος κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων, όπως η BASF και η Daimler.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania