Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θλιβερός Lindner (ΥΠΟΙΚ): Η Γερμανία είναι ένα οικονομικά παραπληγικό σαλιγκάρι - Σέρνεται σταθερά στη φτώχεια

Θλιβερός Lindner (ΥΠΟΙΚ): Η Γερμανία είναι ένα οικονομικά παραπληγικό σαλιγκάρι - Σέρνεται σταθερά στη φτώχεια
Ολοένα φτωχότερη γίνεται η Γερμανία σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner…
Ήταν το 2016 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble στοχοποιούσε την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους.
Οκτώ χρόνια μετά, οι Γερμανοί πολιτικοί παραδέχονται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ζει πάνω από τις δυνατότητές της... δεν μπορεί να αναπτυχθεί και δεν είναι πια ανταγωνιστική, με τις μνήμες της ευρω-κρίσης να ξυπνούν.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε σε εκδήλωση του Bloomberg στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα, ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και υπουργός Οικονομικών Christian Lindner παραδέχθηκε ότι δύσκολα η Γερμανία θα αποφύγει τις συνέπειες της μικρής ή μηδενικής ανάπτυξης.
«Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί» τόνισε.
«Γινόμαστε φτωχότεροι επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω» πρόσθεσε.
«Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν εξάγει κάποιο συμπέρασμα από την ανάλυση αυτή» υπογράμμισε.
«Είναι ξεκάθαρο σε κάθε καλόβουλο παρατηρητή ότι οι κοινωνικές παροχές που έχουμε στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του status quo της κοινωνικής ασφάλισης, οι οικολογικές μας πολιτικές και η ανάγκη να ξοδέψουμε περισσότερα στην άμυνα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με περισσότερη οικονομική ευμάρεια, όχι με λιγότερη» τόνισε.

Αντιδράσεις...

«Η Γερμανία ζει πάνω από τις δυνατότητές της, οι δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδα» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Matthias Mindelberg, κατηγορώντας τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών ότι «συσσωρεύει συνεχώς νέα χρέη».
Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία παλεύει με την απώλεια φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία καθώς και την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο.
Επίσης, η αναστάτωση που προκαλείται από επιθέσεις σε πολιτικά πλοία από την πολιτοφυλακή Ηouthi στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει επίσης τις γερμανικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 0,3% στο σύνολο του 2023.
Εάν το ΑΕΠ υποχωρήσει ξανά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, η Γερμανία θα περιέλθει σε τεχνική ύφεση.
Για του λόγου το αληθές αξίζει να ειπωθεί πως κορυφαίοι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τη γερμανική ανάπτυξη, καθώς πρόσφατη έρευνα στον ιδιωτικό τομέα έδειξε συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας.
Οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας μείωσαν τις προβλέψεις για τις προοπτικές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η «εγχώρια οικονομία» θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% φέτος, όχι το 0,9% που προβλεπόταν μόλις πριν από έναν μήνα.
Ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο Ινστιτούτο Ifo, είπε ότι η αναθεώρηση οφείλεται στο «φρένο» που μπήκε στα σχέδια χρήσης έκτακτου δανεισμού για τη χρηματοδότηση των δαπανών φέτος από το συνταγματικό δικαστήριο.
Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα περιορίσει τις δαπάνες του Βερολίνου και θα κάνει τα πράγματα πιο σκληρά για τους Γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Wollmershäuser, «τώρα που η καθ' ύλην επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου συμφώνησε για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, εκτιμούμε ότι πέτυχε πρόσθετους πόρους λίγο κάτω των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα φέρουν μεγαλύτερο βάρος ή θα λάβουν λιγότερες μεταβιβαστικές επιτροπές και οι κρατικές δαπάνες θα περικοπούν».
Ξεχωριστά, ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης υποχώρησε από 47,4 τον Δεκέμβριο στο 47,1.
Επισημαίνεται πως οποιαδήποτε βαθμολογία κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση, επομένως αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει μια επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ιδιωτικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης