Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία: Η Σουηδία κλείνει την έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς North Stream – Καμία ένδειξη για τους ενόχους

Αποτυχία: Η Σουηδία κλείνει την έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς North Stream – Καμία ένδειξη για τους ενόχους
Ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος της έρευνας εντός των επόμενων ημερών
Το κλείσιμο της έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επόμενων ημερών οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ούτε μια απάντηση στα καίρια ερωτήματα του ποιοι ήταν οι δράστες και τι συνέβη τελικά με τη δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, οι Σουηδοί εισαγγελείς σχεδιάζουν να κλείσουν την έρευνα για τις δολιοφθορές στους αγωγούς, διότι ακριβώς απέτυχαν να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν τους υπόπτους για την επίθεση αυτή που συγκλόνισε τον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Οι σουηδικές αρχές προφανώς δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον συγκεκριμένο ύποπτο στη χώρα τους» τονίζει η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας πως ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist θα ανακοινώσει την ολοκλήρωση της έρευνας τις επόμενες ημέρες.
Η σουηδική εφημερίδα Expressen ανέφερε προηγουμένως ότι ο Ljungqvist, ο οποίος ερευνά την υπόθεση δολιοφθοράς, θα λάβει σύντομα απόφαση σχετικά με αυτό.
Πέρυσι τον Απρίλιο, είχε υποστηρίξει πως δεν θα ήταν εύκολο να βρεθούν οι ένοχοι της επίθεσης στους αγωγούς.

Η επίθεση

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022.
Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών, Nord Stream AG έχει ξεκαθαρίσει ότι η ζημιά στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι άνευ προηγουμένου και το χρονικό πλαίσιο για τις επισκευές είναι αδύνατο να εκτιμηθεί.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας έχει κινήσει δικογραφία για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh, τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν κάτω από τους αγωγούς φυσικού αερίου από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ Baltops 2022 και οι Νορβηγοί τα πυροδότησαν τρεις μήνες αργότερα.
Η Ουάσιγκτον αρνείται αυτές τις κατηγορίες.
Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως η Ουκρανία μπορεί να βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση.
Σύμφωνα με την Washington Post, την επιχείρηση συντόνισε ο συνταγματάρχης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Roman Chervinsky, ο οποίος φέρεται να έλαβε εντολές από υψηλόβαθμους αξιωματούχους που… οδηγούν στον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης