Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έριξε τους σπόρους της νέας τραπεζικής κρίσης ο Powell – Η προφητεία για νέο κραχ και το… μήνυμα στη Wall Street

Έριξε τους σπόρους της νέας τραπεζικής κρίσης ο Powell – Η προφητεία για νέο κραχ και το… μήνυμα στη Wall Street
Υπάρχουν ορισμένες μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες που έχουν συγκεντρώσει ανοίγματα σε τομείς που έχουν πρόβλημα
Μπορεί να πέρασε στα ψιλά της προσοχής, καθώς η Wall Street εστίασε στις εκτιμήσεις για τα επιτόκια, αλλά ο επικεφαλής της Federal Reserve έριξε τους σπόρους μιας νέας τραπεζικής κρίσης.
Πως; Προκάλεσε τις αμφιβολίες της αγοράς.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, προέβλεψε ότι περισσότερες μικρές τράπεζες πιθανότατα θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν λόγω αδυναμιών στα εμπορικά ακίνητα.
Αλλά ότι το πρόβλημα είναι τελικά «διαχειρίσιμο», ανέφερε.
Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας έκανε αυτές τις δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής, αλλά η εστίαση της προσοχής ήταν στα επιτόκια, καθώς ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου τον Μάρτιο.
Βέβαια, ο Powell είπε ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επανάληψης του 2008», αναφερόμενος στην οικονομική κρίση πριν από 16 χρόνια που κατέστρεψε μερικά από τα μεγαλύτερα ιδρύματα στη Wall Street καθώς και εκατοντάδες τράπεζες σε όλες τις ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι είναι ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Οι αμφιβολίες… φυτεύτηκαν

Οι νέες ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες πυροδοτήθηκαν από την New York Community Bancorp (NYCB), η οποία συγκλόνισε τη Wall Street την περασμένη Τετάρτη όταν μείωσε το μέρισμά της, ανέφερε ζημίες – έκπληξη και συσσώρευσε εκατομμύρια για μελλοντικές απώλειες δανείων που σχετίζονται με εμπορικά ακίνητα.
Η μετοχή της τράπεζας με έδρα το Hicksville της Νέας Υόρκης υποχώρησε 38% την Τετάρτη και 11% την Πέμπτη, παρασύροντας τον υπόλοιπο κλάδο μαζί της.
Οι μετοχές ανέκαμψαν την Παρασκευή, αλλά υποχώρησαν και πάλι τη Δευτέρα, καθώς η New York Community Bancorp υποχώρησε περισσότερο από 10%.
Ο Powell αναγνώρισε ότι ορισμένες μικρότερες τράπεζες θα "πρέπει να κλείσουν" ή να συγχωνευθούν λόγω ζημιών που συνδέονται με την πτώση της αξίας των ακινήτων στις ΗΠΑ που ξαφνικά αξίζουν πολύ λιγότερο λόγω της Fed.
Αλλά «εξετάσαμε τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών και φαίνεται να είναι ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα», είπε ο Powell.

Τα προβληματικά ανοίγματα

"Υπάρχουν ορισμένες μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες που έχουν συγκεντρώσει ανοίγματα σε αυτούς τους τομείς που έχουν πρόβλημα.
Και, ξέρετε, συνεργαζόμαστε μαζί τους. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, και εμείς.
«Συνεργαζόμαστε μαζί τους για να βεβαιωθούμε ότι έχουν τους πόρους και ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες απώλειες», ανέφερε ο Powell.
Οι περιφερειακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή έχουν πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε αυτά τα ακίνητα από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές.
Για τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα εμπορικά δάνεια ακίνητης περιουσίας αντιπροσωπεύουν μόνο το 13% της συνολικής πίστωσης.
Για τις μικρότερες τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 44% της συνολικής τραπεζικής πίστωσης.
Τα δάνεια που συνδέονται με γραφεία και ορισμένες πολυκατοικίες κατοικιών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αδυναμία.
Δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν όλα τα τμήματα των εμπορικών ακινήτων τα ίδια προβλήματα.
Η ζήτηση για δάνεια για εμπορικά ακίνητα από τις τράπεζες των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αποδυναμώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς τα στελέχη των τραπεζών έκαναν αυστηρότερους τους κανόνες πίστωσης, σύμφωνα με νέα έκθεση της Fed.
Αυτοί οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι τα πρότυπα θα παραμείνουν αυστηρά το 2024 σε όλες τις κατηγορίες δανείων εκτός από τα οικιστικά ακίνητα.
Ο David Chiaverini, περιφερειακός και μεσαίου μεγέθους τραπεζικός αναλυτής της Wedbush Securities, είπε στο Yahoo Finance ότι τα εμπορικά ακίνητα «θα τυγχάνουν καλύτερης διαχείρισης σε ορισμένες από τις άλλες τράπεζες» από ό,τι στη New York Community Bancorp, η οποία έχει επίσης υψηλό επίπεδο έκθεσης στα ενοίκια ελεγχόμενων συγκροτημάτων διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη.
Αυτά τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το 22% των δανείων της.
Ο Chiaverini είπε ότι η τράπεζα θα έπρεπε να έχει κρατήσει περισσότερα αποθεματικά πέρυσι, ενώ σημείωσε κέρδος από την αγορά περιουσιακών στοιχείων από την αποτυχημένη Signature Bank.
«Η σοβαρότητα του ζητήματος είναι, θα έλεγα, ως επί το πλείστον ιδιοσυγκρασιακή για την κοινοτική τράπεζα της Νέας Υόρκης, επειδή ήταν τόσο περιορισμένη σε σχέση με τον κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιό τους», πρόσθεσε.
Η «τέλεια καταιγίδα» που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον υπόλοιπο κλάδο, σύμφωνα με τον Chiaverini, είναι εάν ο πληθωρισμός επανέλθει, αναγκάζοντας τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η οικονομία των ΗΠΑ εισέλθει σε ύφεση.
Οι δανειολήπτες θα είχαν τότε προβλήματα να συμβαδίσουν με τα δάνειά τους.
Εάν δεν συμβούν αυτά τα πράγματα, ο πόνος στα εμπορικά ακίνητα θα πρέπει να είναι «διαχειρίσιμος» για τις τράπεζες, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης