Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση ΟΗΕ στη Βρετανία ώστε να αποτραπεί η έκδοση του Assange στις ΗΠΑ - Προειδοποιεί για κίνδυνο βασανιστηρίων

Έκκληση ΟΗΕ στη Βρετανία ώστε να αποτραπεί η έκδοση του Assange στις ΗΠΑ - Προειδοποιεί για κίνδυνο βασανιστηρίων
«Καλώ την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεξετάσει προσεκτικά την εντολή έκδοσης του κ. Assange» τονίζει η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Alice Jill Edwards, προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο την να σταματήσει την πιθανή έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Edwards προέτρεψε τις αρχές να λάβουν υπόψη την έκκλησή της, καθώς εστίασε στην εύθραυστη ψυχική κατάσταση του Assange και εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες ότι η έκδοσή του θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποβολή του σε βασανιστήρια ή άλλες μορφές σκληρής τιμωρίας.
«Ο Julian Assange πάσχει από μια μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη καταθλιπτική διαταραχή. Εκτιμάται ότι κινδυνεύει να αυτοκτονήσει», τόνισε σχετικά η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί κατασκοπείας του 1917 για εικαζόμενη παράνομη δημοσίευση διπλωματικών και άλλων τηλεγραφημάτων και εγγράφων μέσω του WikiLeaks», πρόσθεσε η Edwards.
Ο Assange, του οποίου οι διαδικασίες έκδοσης έχουν τραβήξει τη διεθνή προσοχή, αντιμετωπίζει παρατεταμένη απομόνωση και πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών, εφόσον καταδικαστεί.
«Ο κίνδυνος να τεθεί σε παρατεταμένη απομόνωση, παρά την επισφαλή κατάσταση της ψυχικής του υγείας, και να λάβει μια δυνητικά δυσανάλογη ποινή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η έκδοση του κ. Assange στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν συμβατή με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε η Edwards κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
«Καλώ την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεξετάσει προσεκτικά την εντολή έκδοσης του κ. Assange με σκοπό τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με την απόλυτη και αμετάκλητη απαγόρευση επαναπροώθησης σε βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία», κατέληξε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη σχετική της προειδοποίηση τη βρετανική κυβέρνηση.
Η επικείμενη απόφαση είναι μεγάλης κρισιμότητας, καθώς η τελική εγχώρια έφεση του Assange πλησιάζει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου στις 20 - 21 Φεβρουαρίου.
Ο Assange, η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα πίσω από τα WikiLeaks, αντιμετωπίζει 18 ποινικές κατηγορίες στις ΗΠΑ για τον φερόμενο ρόλο του στην παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων που αποκαλύπτουν υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου.
Κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019 και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή Belmarsh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης