Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ένα 24ωρο κρίνεται η εκλογική τύχη του Donald Trump – Χαμηλούς τόνους κρατούν οι δικαστές, μαίνεται η πολιτική καταιγίδα στους ρεπουμπλικάνους

Σε ένα 24ωρο κρίνεται η εκλογική τύχη του Donald Trump – Χαμηλούς τόνους κρατούν οι δικαστές, μαίνεται η πολιτική καταιγίδα στους ρεπουμπλικάνους
«Οι δικαστές είναι μοιρασμένοι. . . Ότι και να επιλέξουν θα έχουν τεράστιες συνέπειες», δήλωσε ο Gerard Magliocca, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα
Έχει περάσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ουσιαστικά τις προεδρικές εκλογές του 2000 μεταξύ Bush και Gore, ακυρώνοντας την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, σε μια κίνηση που τελικά εδραίωσε τη νίκη του George W Bush.
Τώρα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ετοιμάζεται να εμπλακεί σε άλλες εκλογές καθώς αποφασίζει εάν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump μπορεί να αποσυρθεί από το προκριματικό ψηφοδέλτιο στην πολιτεία του Κολοράντο.
Η έκβαση αυτής της υπόθεσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για προφορική συζήτηση την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, θα έχει συνέπειες πέρα από τις προεδρικές εκλογές, καθώς έχει πυροδοτήσει μια υπαρξιακή συζήτηση για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ και έθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο ξανά ανάμεσα σε μια άλλη πολιτική καταιγίδα.
«Οι δικαστές είναι μοιρασμένοι. . . Ότι και να επιλέξουν θα έχουν τεράστιες συνέπειες», δήλωσε ο Gerard Magliocca, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ο οποίος εμφανίστηκε ως εμπειρογνώμονας για το Κολοράντο σε προηγούμενες διαδικασίες.
Η υπόθεση προέρχεται από μια πρόκληση που τέθηκε πέρυσι από μια ομάδα ψηφοφόρων του Κολοράντο που ισχυρίστηκαν ότι ο Trump είχε εμπλακεί σε εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν μια ομάδα υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πιστοποίηση της νίκης του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές.
Ήταν μία από τις πολλές υποθέσεις που ακολούθησαν ομάδες ακτιβιστών σε κρατικά δικαστήρια στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να κριθεί ο πρώην πρόεδρος, ο πρωτοπόρος των Ρεπουμπλικάνων, μη επιλέξιμος να θέσει υποψηφιότητα.
Πολλές από αυτές τις υποθέσεις απορρίφθηκαν ή τέθηκαν σε αναμονή.
Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε τον Δεκέμβριο ότι ο Trump θα αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια της πολιτείας για παραβίαση του άρθρου 3 της 14ης τροπολογίας του συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει σε αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί σε εξέγερση να κατέχουν αξιώματα.
Η εκστρατεία του χαρακτήρισε την απόφαση «εντελώς εσφαλμένη».
Θα είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το συνταγματικό μέτρο που αρχικά σχεδιάστηκε για να εμποδίσει τους Συνομοσπονδιακούς να κατέχουν αξιώματα μετά τον εμφύλιο πόλεμο θα επηρεάσει τους προεδρικούς υποψηφίους σήμερα.

Νομική πολυπλοκότητα

Η υπόθεση στρέφεται σε πολλά νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον τα πολιτειακά δικαστήρια και όχι το Κογκρέσο μπορούν να καθορίσουν την επιλεξιμότητα ενός προεδρικού υποψηφίου.
Ο Aziz Huq, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η ιδεολογία θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην απόφαση των δικαστών.
Αλλά υπάρχουν και «άλλες σκέψεις». . . συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με τη δημόσια αντίληψη του δικαστηρίου και την πιθανή παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες, πρόσθεσε.
Αυτά «αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο σε όλο το πολιτικό φάσμα και σε διαφορετικό βαθμό πιθανότατα θα παίξουν ρόλο για αρκετούς, ίσως όχι όλους, από τους δικαστές».
Υπογραμμίζοντας τα διακυβεύματα της υπόθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πλημμυρίσει από amicus briefs που συνηγορούν υπέρ και των δύο πλευρών.
Ορισμένες απαντήσεις στην υπόθεση ακολούθησαν ιδεολογικούς διαχωρισμούς.
Ο Ted Cruz, ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Τέξας, υπέγραψε μια συνοπτική δήλωση μαζί με 177 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Trump, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Κολοράντο αποτελούσε «σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατική διαδικασία».
Άλλοι έσπασαν από τις γραμμές του κόμματος.
Μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων που εργάστηκαν στις τελευταίες έξι ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις - συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικαστή Michael Luttig και του πρώην εν ενεργεία γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Stuart Gerson - κατέθεσαν έγκληση για υποστήριξη του Κολοράντο.
Είπαν ότι ο Trump «προσπάθησε σκόπιμα να παραβιάσει το Σύνταγμα» όταν υποκίνησε μια «ένοπλη δύναμη» να εμποδίσει τη μεταφορά της εξουσίας.

Εν αναμονή το επιτελείο Biden

Η κυβέρνηση Biden παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή για το θέμα.
Η υποστήριξη του Κολοράντο θα μπορούσε να ανοίξει σε επικρίσεις για αμεροληψία ή ανάμειξη στις εκλογές, καθώς η εκστρατεία του 2024 - και η προσπάθεια επανεκλογής του προέδρου - είναι σε εξέλιξη.
Ο άμεσος αντίκτυπος της απόφασης θα περιοριστεί στην κύρια ψηφοφορία του Κολοράντο.
Αλλά αν κερδίσουν οι αμφισβητίες, θα αναβιώσουν παρόμοια επιχειρήματα αλλού.
Εάν χάσουν, θα ακυρώσει αυτό που οι αγωνιστές κατά του Trump ήλπιζαν ότι θα ήταν ένα νικηφόρο νομικό επιχείρημα.
Η πολυπλοκότητα, η ευαισθησία και η έλλειψη προηγουμένου της υπόθεσης σημαίνουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι δικαστές - οι οποίοι είναι χωρισμένοι 6-3 μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων - θα ψηφίσουν σύμφωνα με ιδεολογικές θέσεις.
Τρεις από αυτούς διορίστηκαν από τον Trump.
Η υπόθεση είναι μια ακανθώδης πρόκληση για τον ανώτατο δικαστή John Roberts, ο οποίος προσπάθησε να διατηρήσει την αμεροληψία του δικαστηρίου μετά από δραματικές αποφάσεις που διέλυσαν τις ιδεολογικές γραμμές που έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με το εάν το δικαστήριο έχει πολιτικοποιηθεί πολύ.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν η ανατροπή του 2022 του Roe - Wade, της απόφασης που είχε κατοχυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση για σχεδόν 50 χρόνια.
Το ανώτατο δικαστήριο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον δύο άλλες υποθέσεις αυτή τη θητεία με συνέπειες για τον Trump.
Ένα ομοσπονδιακό εφετείο αρνήθηκε την Τρίτη την προσπάθειά του να διεκδικήσει την προεδρική ασυλία σε μια ομοσπονδιακή ποινική υπόθεση για τις προεδρικές εκλογές του 2020, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το δικαστήριο συμφώνησε επίσης να εκδικάσει μια υπόθεση που αφορά το πεδίο εφαρμογής μιας διάταξης που απαγορεύει τις προσπάθειες παρεμπόδισης μιας επίσημης διαδικασίας - ένα κεντρικό ζήτημα για την ομοσπονδιακή κατηγορία του Trump καθώς και για εκατοντάδες διώξεις στις 6 Ιανουαρίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης