Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η νέα «σταρ» της εθνικιστικής δεξιάς ενώνει τις δυνάμεις της με την Giorgia Meloni

Γαλλία: Η νέα «σταρ» της εθνικιστικής δεξιάς ενώνει τις δυνάμεις της με την Giorgia Meloni
Σημαντική ενίσχυση για την ευρωομάδα των ευρωσκεπτικιστών της οποίας ηγείται η Meloni
Η Γαλλίδα πολιτικός της εθνικιστικής δεξιάς Marion Maréchal, ηγέτιδα ενός μικρού αλλά ανερχόμενου κόμματος, ανακοίνωσε ότι ο ευρωβουλευτής της Nicolas Bay, θα συμμετάσχει στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα, στην οποία ηγούνται οι Fratelli d'Italia της Giorgia Meloni και τον πολωνικό εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Τάξη»
Η μετακίνηση ενός ευρωβουλευτή θα έχει μικρό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, ωστόσο είναι ένα σημάδι του τι θα μπορούσε να συμβεί στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.
Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) - αυτή τη στιγμή μια μάλλον μικρή και παραγκωνισμένη δύναμη στο Κοινοβούλιο - απειλεί να ξεπεράσει σε μέγεθος το Renew Europe του Γάλλου Προέδρου Macron, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς οι ευρωβουλευτές της Meloni θα αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό τους.
«Με την ένταξή μας στο ECR δίνουμε στους εαυτούς μας τα μέσα με αυτήν την ομάδα για να ξεπεράσουμε την ομάδα Renew του Emmanuel Macron και έτσι να μειώσουμε την κεντρώα ηγεμονία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η Marion Maréchal, ανιψιά της Le Pein, που όμως ηγείται ενός άλλου κόμματος, του Εθνικού Συναγερμού (το οποίο συμμετέχει με την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία — ID — στο Κοινοβούλιο).
Η προσθήκη του Bay θα μπορούσε να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για το ECR, το οποίο φλερτάρει πρόσφατα με την ιδέα να δεχθεί στην ομάδα τον ηγέτη της Ουγγαρίας Viktor Orban και τους ευρωβουλευτές του κόμματός του Fidesz.
Ο Roberts Zīle, ο μοναδικός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ECR, είπε: «Πιστεύω ότι προσωπικά σίγουρα [έχοντας] ένα γαλλικό κόμμα στην ομάδα από την άποψη της εξουσίας, είναι ένα σημαντικό ζήτημα».
Διευκρίνισε, μάλιστα ότι η ευρωσκεπτικιστική Ομάδα συμφώνησε να δεχθεί τον Bay αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για τη στάση του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την επίσημη ένταξη του κόμματος Reconquest (της Marechal) στο ECR θα ληφθεί μετά τις εκλογές.
«Ο φιλόδοξος στόχος μας είναι να μετακινήσουμε το κέντρο βάρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να μπει ένα τέλος στο πλειοψηφικό μπλοκ Σοσιαλιστών και Κεντρώων», υποστήριξε ο Bay, ο οποίος επανέλαβε τη στάση του κατά της «μαζικής μετανάστευσης», του «ισλαμισμού», της αφυπνιστικής κουλτούρας και του «ακτιβισμού των LGBT» σε σχόλια του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Το ECR αποτελείται πλέον από αμιγώς εθνικιστικά κόμματα όπως το ισπανικό Vox και το Φινλανδικό The Finns — που προσχώρησαν από το ID πέρυσι — αλλά και πιο μετριοπαθείς συντηρητικούς και ευρωσκεπτικιστές, όπως οι Φλαμανδοί εθνικιστές NVA και το Τσεχικό Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο Bay εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα μπορούσε να εκλέξει έως και 10 περισσότερους ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές, αλλά αυτό αποτελεί ακόμα διακύβευμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν για την ώρα μια αύξηση της τάξης των 5 ή 6 εδρών.
Ωστόσο, η προσχώρηση της Marechal και του ευρωβουλευτή της στο πλευρό της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μeloni εξακολουθεί να είναι σημάδι ότι ο άνεμος διογκώνει τα πανιά της εθνικιστικής δεξιάς στο κοινοβούλιο της ΕΕ, τέσσερις, μόλις, μήνες πριν τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης