Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Αμερικανικό drone σκότωσε τον ηγέτη της Kataib Hezbollah στη Βαγδάτη - Τουλάχιστον 3 νεκροί - Αντίποινα στη Συρία

Ιράκ: Αμερικανικό drone σκότωσε τον ηγέτη της Kataib Hezbollah στη Βαγδάτη - Τουλάχιστον 3 νεκροί - Αντίποινα στη Συρία
Αναφορές από το Ιράκ μεταδίδουν ότι το όχημα ανήκε σε ανώτατο ηγέτη Kataib Hezbollah
Στοχευμένη επίθεση των ΗΠΑ με drone σκότωσε τον ηγέτη της φιλοιρανικής οργάνωσης Kataib Hezbollah, Abu Baqir al-Saadi, αλλιώς γνωστό και ως Abu Baqir Diyala , στη Βαγδάτη του Ιράκ.
Πλην του υψηλόβαθμου στελέχους της φιλοιρανικής οργάνωσης, τουλάχιστον άλλα δύο άτομα φέρονται να έχουν σκοτωθεί, σε ένα πλήγμα που προκάλεσε δύο τεράστιες εκρήξεις.



Η εν λόγω επίθεση έρχεται καθώς οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται επικίνδυνα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιούν πλήγματα σε φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις ρουκέτες σε ένα αυτοκίνητο 4Χ4» στην ανατολική Βαγδάτη, δήλωσε πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το ότι  όχημα ανήκε στον ανώτατο ηγέτη Abu Baqir al-Saadi της Kataib Hezbollah, που ανήκει στον συνασπισμό κυρίως φιλοϊρανικών οργανώσεων, ήρθαν από το λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen.

καταιβ.JPG

Εφόσον οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για τον υψηλότερο αξιωματούχο που έχει εξουδετερωθεί σε ιρακινό έδαφος από τη δολοφονία του Qassem Soleimani και του Abu Mahdi al-Muhandis τον Ιανουάριο του 2020. 

Επίσημη ανάληψη ευθύνης από την Κεντρική Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανέλαβε πριν από λίγο κι επίσημα την ευθύνη για το χτύπημα με drone στη Βαγδάτη.
Η CENTCOM είπε ότι αυτή η ενέργεια ήταν άμεσα αντίποινα για «επιθέσεις σε μέλη του αμερικανικού στρατού» και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για «παράπλευρες ζημιές» ή απώλειες αμάχων από την επίθεση.


Στα τέλη Ιανουαρίου, μια επίθεση με drone σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία σκότωσε τρεις στρατιωτικούς.
Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να εκδικηθούν τις πολιτοφυλακές «υποστηριζόμενες από το Ιράν» σε όλη την περιοχή και αυτό το χτύπημα φαίνεται να είναι η τελευταία ενέργεια της Ουάσινγκτον για την επιδίωξη αυτού του στόχου.

Άμεσα τα αντίποινα απο τις φιλοϊρανικές οργανώσεις - Εκρήξεις σε αμερικανική βάση της Ανατολικής Συρίας

Εκρήξεις σημειώθηκαν σε αμερικανική βάση της ανατολικής Συρίας, στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης των ΗΠΑ με drone κατά ηγετικού στελέχους της Kataib Hezbollah στη Βαγδάτη.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο έδαφος μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται πλησίον του κοιτάσματος πετρελαίου El-Omar στην επαρχία Deir ez-Zor στην ανατολική Συρία.

elomar_1.JPG

Αυτό μετέδωσε το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, που πρόσκειται στη σιιτική οργάνωση Hezbollah.
Ωστόσο, δεν παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη πληροφορίες για πιθανή επίθεση στη βάση του.

Σκληρή μάχη για την κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η τελευταία αμερικανική επίθεση κατά της ηγεσίας της Kataib Hezbollah εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να διεκδικήσουν τη στρατιωτική κυριαρχία και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, μια συνθήκη που έχουν αναλύσει πολυάριθμοι καθηγητές γεωπολιτικής.
Εκεί αποσκοπούσαν άλλωστε και οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί του Πενταγώνου κατά φιλοιρανικών οργανώσεων του Ιράκ και της Συρίας.
Ωστόσο, ο Dr. Imad Salamey, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών υποθέσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου έχει επισημάνει ότι η κρίση δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένουν.
«Ενώ το ιρακινό κοινοβούλιο ζητά απόσυρση των ΗΠΑ, είναι πρόωρο να περιμένουμε άμεση δράση», είπε ο ακαδημαϊκός.
«Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις, μια στρατιωτική συσσώρευση των ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο πιθανή στο εγγύς μέλλον παρά μια επικείμενη απόσυρση.
Η κατάσταση παραμένει ασταθής και εξελίσσεται, ενώ η κυβέρνηση Biden πρέπει να επιδείξει μία νίκη και όχι μία ήττα καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές», συνέχισε.
Ο Dr. Muhannad Alazzeh, Ιορδανός πρώην γερουσιαστής και γνωστός ανά τον κόσμο νομικός εκτιμά πως οι επιθέσεις των ΗΠΑ σχετίζονται με τις προσπάθειες της ομάδας Biden να αποφύγει την οργή των Ρεπουμπλικάνων που κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ως «αδύναμο και διστακτικό» απέναντι στο Ιράν ιδιαίτερα όταν τον συγκρίνουν με τον προκάτοχό του (σ.σ. Donald Trump)».
«Η Αμερική πρέπει να καταλάβει και να αναγκάσει και το Ισραήλ να το καταλάβει επίσης ότι μπορεί να είναι σε θέση να βάλει φωτιά στη Γάζα, στη Δυτική όχθη ή σε οποιαδήποτε χώρα ξεχωριστά, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωσή της σε άλλα κράτη, και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα σταδιακά», τονίζει ο Dr Alazzeh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης