Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rutherford Institute: Το 2024 θα είναι το νέο… 1984 – Έρχεται ο Big Brother και το κράτος επιτήρησης

Rutherford Institute: Το 2024 θα είναι το νέο… 1984 – Έρχεται ο Big Brother και το κράτος επιτήρησης
Σαράντα χρόνια μετά από την εποχή που ο George Orwell οραματιζόταν την μπότα του Big Brother, το αστυνομικό κράτος πρόκειται να παραδώσει τη σκυτάλη στο κράτος επιτήρησης
Η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και σύνδεσης με το διαδίκτυο, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κράτος εποπτείας.
Το οποίο μάλιστα λειτουργεί πέρα από την εμβέλεια μιας κυβέρνησης ή των δικαστηρίων, και ενισχύει μια εταιρική ελίτ.
Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της τυραννίας σύμφωνα με ανάλυση του Rutherford Institute, το οποίο κάνει τον φανταστικό κόσμο του 1984, τον δυστοπικό εφιάλτη του Orwell, τη διαφαινόμενη πραγματικότητα μας.
Το 1984 απεικονίζει μια παγκόσμια κοινωνία ολοκληρωτικού ελέγχου στην οποία οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να έχουν σκέψεις που με οποιονδήποτε τρόπο διαφωνούν με το εταιρικό κράτος.
Δεν υπάρχει προσωπική ελευθερία και η προηγμένη τεχνολογία έχει γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από μια κοινωνία που καθοδηγείται από την επιτήρηση.
Οι κάμερες είναι παντού.
Οι άνθρωποι υπόκεινται στην Αστυνομία Σκέψης, η οποία ασχολείται με όποιον είναι ένοχος για εγκλήματα σκέψης.
Επικεφαλής της κυβέρνησης ή του «Κόμματος» είναι ο Big Brother που εμφανίζεται σε αφίσες παντού με τις λέξεις: «Ο Big Brother σε παρακολουθεί».
Πράγματι, στη σημερινή εποχή της πανταχού παρούσας επιτήρησης, δεν υπάρχουν ιδιωτικές ζωές.
Όλα γίνονται όλο και πιο δημόσια.
Αυτό που βλέπουμε, στο λεγόμενο όνομα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος που αποτελείται από παρακολουθούμενους και παρατηρητές.
Τώρα βρισκόμαστε στην απαράμιλλη θέση της παρακολούθησης, της διαχείρισης και του ελέγχου μας από την τεχνολογία μας, η οποία απαντά όχι σε εμάς αλλά στους κυβερνητικούς και εταιρικούς ηγέτες μας.
Με αυτόν τον τρόπο, το 1984, το οποίο απεικόνιζε τη δυσοίωνη άνοδο της πανταχού παρούσας τεχνολογίας, του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, έγινε ένα εγχειρίδιο λειτουργίας για το πανταχού παρόν, σύγχρονο κράτος επιτήρησης.

Όλο και μεγαλύτερη η «κάλυψη»

Υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο κάμερες παρακολούθησης παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, χάρη στην ολόψυχη υιοθέτησή τους από τις κυβερνήσεις (ιδίως τις αρχές επιβολής του νόμου και τις στρατιωτικές υπηρεσίες), τις επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους καταναλωτές.
Συσκευές Stingray, τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, κάμερες σώματος, αυτοματοποιημένοι αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας, ανίχνευση πυροβολισμών, λογισμικό πρόβλεψης αστυνόμευσης, αναλύσεις βίντεο με βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη, κέντρα εγκλήματος σε πραγματικό χρόνο, κέντρα σύντηξης: όλες αυτές οι τεχνολογίες και τα προγράμματα παρακολούθησης βασίζονται σε συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που μαζί δημιουργούν έναν ιστό αράχνης από τον οποίο δεν υπάρχει διαφυγή.
Με κάθε νέα συσκευή επιτήρησης που καλωσορίζουμε στη ζωή μας, η κυβέρνηση κερδίζει ακόμα περισσότερο έδαφος στον ιδιωτικό μας κόσμο.
Καθώς το κόστος αυτών των τεχνολογιών γίνεται πιο προσιτό για τον μέσο καταναλωτή, μια προσπάθεια που αναλαμβάνεται από τη βιομηχανία της τεχνολογίας και ενθαρρύνεται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τα οποία με τη σειρά τους επωφελούνται από την πρόσβαση στην επιτήρηση που δεν χρειάζεται να συμπεριλάβουν στους προϋπολογισμούς τους, μεγάλες πόλεις, μικρές κωμοπόλεις, αστικές, προαστιακές και αγροτικές κοινότητες προστίθενται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο του κράτους επιτήρησης.
Αυτό που προσθέτει αυτό για τις κυβερνητικές υπηρεσίες είναι ένας χάρτης παρακολούθησης που τους επιτρέπει να παρακολουθούν τις κινήσεις κάποιου στο χρόνο και στο χώρο, να μεταπηδούν από κάμερες κουδουνιού και επιχειρησιακές κάμερες ασφαλείας έως δημόσιες κάμερες σε στύλους κοινής ωφέλειας, συσκευές ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας, κάμερες κυκλοφορίας, drones κ.λπ.
Έχει σχεδόν εξαλείψει την έννοια της ιδιωτικής ζωής που κατοχυρώνεται και έχει επαναπροσδιορίσει ριζικά τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.
Το αστυνομικό κράτος έχει γίνει ιδιαίτερα ικανό να παρακάμψει τους νόμους, ενισχύθηκε από τις προόδους στην τεχνολογία επιτήρησης και ενδυναμώθηκε από ταχέως διευρυνόμενες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, της Κοινότητας Πληροφοριών και του ιδιωτικού τομέα.

Η συμβολή μεγάλων επιχειρήσεων

Η Amazon ήταν ιδιαίτερα επιθετική στην επιδίωξη μιας σχέσης με την αστυνομία, στρατολογώντας την στις προσπάθειες μάρκετινγκ της και έφτασε στο σημείο να φιλοξενεί πάρτι για την αστυνομία, να παρέχει δωρεάν κουπόνια και μεγάλες εκπτώσεις, να μοιράζεται χάρτες «ενεργής κάμερας» των ιδιοκτητών Ring, επιτρέποντας την πρόσβαση σε κάθε γειτονιά.
Αυτή τη στιγμή η Ring συνεργάζεται με περισσότερες από 2.161 υπηρεσίες επιβολής του νόμου και 455 πυροσβεστικά τμήματα στις ΗΠΑ, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται εκθετικά κάθε χρόνο.
Όπως αναφέρει το Vice, «η Ring έχει επίσης επιδιώξει έντονα προγράμματα εκπτώσεων στην πόλη και ιδιωτικές συμμαχίες με ομάδες παρακολούθησης της γειτονιάς.
Όταν οι πόλεις παρέχουν δωρεάν ή με έκπτωση κάμερες Ring, μερικές φορές δημιουργούν μητρώα καμερών.
Τον Νοέμβριο του 2022, η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο απέκτησε πρόσβαση στα ζωντανά πλάνα ιδιόκτητων διαδικτυακών καμερών ξεπερνώντας την αρχική πρόσβαση σε καταγεγραμμένα πλάνα.
Όπως αναφέρει το AP, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εξετάσει πώς να προσθέσουν στην επίβλεψή του ««αναγνωρίσιμα δεδομένα ασθενών», όπως πληροφορίες ψυχικής υγείας, χρήσης ουσιών και συμπεριφοράς για την υγεία από ομαδικά σπίτια, καταφύγια, φυλακές, εγκαταστάσεις απεξάρτησης και σχολεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης