Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράκ θέλει να διώξει τους Αμερικανούς - Τρέμει πόλεμο με Ιράν μετά τη δολοφονία του διοικητή της Kataib Hezbollah

Το Ιράκ θέλει να διώξει τους Αμερικανούς - Τρέμει πόλεμο με Ιράν μετά τη δολοφονία του διοικητή της Kataib Hezbollah
Οι Ιρακινοί φοβούνται ότι θα συρθούν σε μια περιφερειακή σύρραξη μετά τη δολοφονία του Wisam Mohammed Saber al-Saedi στη Βαγδάτη
Την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος του θέλει το Ιράκ, το οποίο εκτιμά πως ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS έχει εξελιχθεί σε παράγοντα αστάθειας και συνεπώς πρέπει να τελειώσει η αποστολή του.
Μετά και το τελευταίο αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκε υψηλόβαθμος διοικητής της φιλο-ιρανικής οργάνωσης Kataib Hezbollah που έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ, Συρία και Ιορδανία, ο Yahya Rasool, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, ανακοίνωσε πως το Ιράκ επιθυμεί τον τερματισμό της αποστολής αυτού του συνασπισμού, ο οποίος – όπως σημείωσε – «έχει γίνει παράγοντας αστάθειας και απειλεί να παρασύρει το Ιράκ σε μια περιφερειακή σύρραξη».

Επίθεση με drone στην καρδιά της Βαγδάτης

Ο Yahya Rasool καταδίκασε την επιχείρηση δολοφονίας που έγινε, όπως υποστήριξε, «στην καρδιά μιας κατοικημένης συνοικίας της πρωτεύουσας Βαγδάτη, χωρίς καμία ανησυχία για τις ζωές αμάχων και το διεθνές δίκαιο». Από την επίθεση αυτή με drone σκοτώθηκε ο Wisam Mohammed Saber al-Saedi, ο διοικητής της Kataib Hezbollah και οι δύο φρουροί του, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο SUV στη συνοικία al-Mashtal, στην ανατολική Βαγδάτη.
Ο θάνατος και των τριών ήταν ακαριαίος.
999_1.jpg
988888.jpg
Η ανακοίνωση των Αμερικάνων

Η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) επιβεβαίωσε ότι βομβάρδισε αυτοκίνητο στο Ιράκ, αναφέροντας ότι το χτύπημα είχε στόχο τον διοικητή της Kataib Hezbollah, τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και τη συμμετοχή σε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για παράπλευρες ζημιές ή απώλειες αμάχων αυτή τη στιγμή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας.
Δεν θα διστάσουμε να θεωρήσουμε υπεύθυνους όλους όσους απειλούν την ασφάλεια των δυνάμεών μας» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Centcom.
76555555.jpg
Σημειώνεται πως η επίθεση αυτή των Αμερικάνων εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιποίνων που έχουν εξαγγείλει για την επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης Tower 22 στην Ιορδανία στις 28 Ιανουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικάνοι στρατιώτες.
Οι Αμερικάνοι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία την περασμένη εβδομάδα στοχεύοντας επτά τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, «απαντώντας» τόσο στην επίθεση στην βάση Tower 22 όσο και στις περισσότερες από 165 επιθέσεις που έχουν γίνει κατά των δυνάμεων τους σε Ιράκ, Συρία και Ιορδανία από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

H απάντηση της Kataib Hezbollah

Αναφερόμενη στον θάνατο του υψηλόβαθμου διοικητή της, η Kataib Hezbollah ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του al-Saedi «μας καλεί να παραμείνουμε σταθεροί στην τζιχαντιστική μας προσέγγιση».
Σημειώνεται ότι η Kataib Hezbollah είχε πει μετά την επίθεση στην αμερικανική βάση Tower 22 ότι θα σταματούσε τις επιθέσεις και τις επιχειρήσεις της κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση την ιρακινή κυβέρνηση.
Η δολοφονία του al-Saedi εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σίγουρα σε μεγαλύτερη κλιμάκωση κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Συρία και πιθανώς και σε άλλες γειτονικές χώρες όπως το Κουβέιτ και η Ιορδανία.

Προειδοποιούν για νέες επιθέσεις

Πάντως οι Αμερικάνοι προειδοποιούν πως θα υπάρξει και συνέχεια.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden υποστήριξε ότι το χτύπημα κατά του διοικητή της Kataib Hezbollah δεν σηματοδοτεί το τέλος των αντιποίνων, αναφέροντας πως περισσότερες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες ως απάντηση στην επίθεση στη βάση Tower 22.

Ιράκ: Οι επιθέσεις των ΗΠΑ υπονομεύουν κάθε συνεννόηση

Υπό αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, το Ιράκ μιλά για ενέργειες που υπονομεύουν κάθε συνεννόηση μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το Ιράκ έχει αρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS προκειμένου να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεων του.
«Ο διεθνής συνασπισμός υπερβαίνει εντελώς τους λόγους και τους στόχους για τους οποίους βρίσκεται στο έδαφός μας» υπογράμμισε ο Yahya Rasool, αποτυπώνοντας πλήρως το κλίμα που επικρατεί στο Ιράκ για την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Εκτιμάται ότι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Συρία και 2.500 στο γ Ιράκ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συστάθηκε για να πολεμήσει τον ISIS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης