Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισήμως τέλος ο Zaluzhny από τον Ουκρανικό στρατό εν μέσω αποτυχιών - Νέος αρχηγός ο Syrsky, ο ηττημένος στρατηγός του Bakhmut

Επισήμως τέλος ο Zaluzhny από τον Ουκρανικό στρατό εν μέσω αποτυχιών - Νέος αρχηγός ο Syrsky, ο ηττημένος στρατηγός του Bakhmut
Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής τoυ στρατού, Alexander Syrsky
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Να φανεί ως ένα βελούδινο διαζύγιο η αποπομπή του Ουκρανού αρχιστράτηγου Valery Zaluzhny επιχείρησε ο Volodymyr Zelensky κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (8/2/2024) με την οποία επισημοποιήθηκε το τέλος του πρώτου στην ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU).
Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής τoυ στρατού, Alexander Syrsky, που δεν είναι άλλος από τον ηττημένο στρατηγό του Bakhmut που θυσίασε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Zaluzhny για τα δύο χρόνια στην ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην «υπεράσπιση της πατρίδας».
«Συναντήθηκα με τον στρατηγό Valery Zaluzhny. Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας.
Συζητήσαμε την ανανέωση που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Συζητήσαμε επίσης ποιος θα μπορούσε να είναι μέρος της ανανεωμένης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Zaluzhny να παραμείνει μέλος της ομάδας.
Σίγουρα θα κερδίσουμε! Δόξα στην Ουκρανία!» έγραψε ο Zelensky στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα X. Νέος αρχιστράτηγος των Ουκρανών ο Syrsky

Ο Zelensky διόρισε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky , ως αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Από σήμερα, μια νέα ομάδα διοίκησης αναλαμβάνει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Διόρισα τον Στρατηγό Syrsky ως Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» σημείωσε ο Zelensky σε μήνυμά του.
Ο Syrsky υπηρετεί ως διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2019.
Να σημειωθεί ότι ο Zelensky είχε δεκάδες συνομιλίες με ανώτατους αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού για την κάλυψη ηγετικών θέσεων σε διάφορα επίπεδα.
Είχε συναντήσεις με τους ταξίαρχους Andrei Gnatov, Mikhail Drapaty και Igor Skibyuk αλλά και τους συνταγματάρχες Pavel Palisa και Vadim Sukharevsky.
Τις τελευταίες ημέρες, οι φήμες για πιθανή παραίτηση του Valery Zaluzhny είχαν ενταθεί ευρέως στα ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ.
syrsky.JPG
Ο ηττημένος στρατηγός του Bakhmut

Στις αρχές του 2024, ο Syrsky ηγήθηκε της υπεράσπισης της Ουκρανίας στην ανατολική πόλη Bakhmut, όπου χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής.
Στρατιωτικοί αναλυτές και από τη Δύση αμφισβήτησαν έντονα, αν η μάχη για μια κατεστραμμένη πόλη άξιζε τόσους πολλούς νεκρούς και τραυματίες.
Ο Syrsky για να υποστηρίξει την απόφασή του, είπε ότι η σκληρή άμυνα στο Bakhmut είχε πλήξει τη συνολική πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Zelensky: Στην άμυνα με Syrsky

Προαναγγέλλοντας άμυνα ο Zelensky σημείωσε ότι ο Syrsky έχει επιτυχημένη εμπειρία ιδιαίτερα στην αμυντική επιχείρηση του Κιέβου.
Έχει επίσης επιτυχημένη εμπειρία, ιδιαίτερα στην επιχείρηση στο Kharkiv, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Το 2024 μπορεί να γίνει επιτυχημένο για την Ουκρανία μόνο μέσω αποτελεσματικών αλλαγών στη βάση της άμυνάς μας, που είναι οι ένοπλες δυνάμεις.
Είμαστε όλοι περήφανοι για τον στρατό μας και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι ο ουκρανικός στρατός θα βγει νικητής», δήλωσε ο Zelensky. Ο Zelensky ήθελε να διώξει τον Zaluzhny αλλά δεν έβρισκε διάδοχο

Ο Zelensky σε συνέντευξή του σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι είχε πράγματι εξετάσει το θέμα της απομάκρυνσης του Valery Zaluzhny και της «επανεκκίνησης» των υψηλότερων κλιμακίων ηγεσίας του στρατού.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, ανέφερε ότι ο Zelensky συναντήθηκε με τον Zaluzhny στις 29 Ιανουαρίου και του πρόσφερε μόνο τη θέση του συμβούλου των ουκρανικών αρχών μετά την παραίτησή του.
Το περιοδικό Economist, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι στον Zaluzhny προσφέρθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε.
Το δημοσίευμα έγραψε επίσης ότι στον σημερινό επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προσφέρθηκε η θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά αυτός «αρνήθηκε την τελευταία στιγμή».
zelensky_sirsky.JPG
Times: Δυσαρέσκεια Nuland για την αποπομπή Zaluzhny

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland ήταν δυσαρεστημένη με τα σχέδια του Zelensky να αποπέμψει τον Zaluzhny.
Τη σχετική είδηση φέρνουν, μάλιστα, στο φως της δημοσιότητας οι βρετανικοί Times, επικαλούμενοι ανώνυμες στρατιωτηγές πηγές από το Κίεβο.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των Times αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο στις 31 Ιανουαρίου, η Nuland συναντήθηκε με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Rustem Umerov.
Εκεί, o επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας εξήγησε στη Nuland και στην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Bridget Brink ότι το γραφείο του Zelensky ήταν δυσαρεστημένο επειδή ο Zaluzhny δεν παρείχε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στρατιωτική του εκστρατεία για το 2024.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η υφυπουργός Εξωτερικών τις ΗΠΑ πρότεινε στη συνάντηση ο πρόεδρος και ο αρχιστράτηγος να γεφυρώσουν τις πολιτικές τους διαφορές.
Όπως τονίζουν οι Times, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου περί μη παρέμβασης στο ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό του Κιέβου, που, όπως έχει ανκοινώσει «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του προέδρου της Ουκρανίας».

O Zaluzhny ετοιμάζει στρατό από Azov κατά του Zelensky


Εν τω μεταξύ ο πρώην πλέον αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny ετοιμάζει ένα είδος «ιδιωτικού στρατού» με νεοναζί μαχητές που θα στραφεί κατά του Zelensky.
Ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των δύο θα επιλυθεί με τα …όπλα.
Με άλλα λόγια, η πλευρά που θα λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον στρατό θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης.
Για το λόγο αυτό, ο Zaluzhny χρησιμοποίησε τη θέση του ως στρατιωτικού ηγέτη για να κερδίσει πλεονέκτημα και να προετοιμαστεί για μια πιθανή αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Zelensky.
Η τακτική που χρησιμοποίησε ο στρατηγός, σύμφωνα με τον Johnson, εστιάστηκε κυρίως στην προσέλκυση των νεοναζί μαχητών, όπως οι Azov.
Ο Zaluzhny δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την αναζήτηση μαζικής υποστήριξης από τους στρατιώτες των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρόκειται για στρατεύματα που τείνουν να παραμένουν υπάκουα στην τρέχουσα κυβέρνηση.
Έτσι, καλεί τους μαχητές που συνδέονται με τα υπερεθνικιστικά τάγματα να ενωθούν μαζί του εναντίον του Zelensky.
Υπό αυτή την έννοια, τα μέλη των νεοναζιστικών οργανώσεων γλιτώνουν από τη μάχη στην πρώτη γραμμή, επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
zlauzhny_syrsky.jpeg

Κρατούσε τους Azov μακριά από τις αιματηρές μάχες

Σύμφωνα με τον Leiroz, o Zaluzhny στέλνει πρόσφατα στρατευμένους και ανεκπαίδευτους στρατεύσιμους στο μέτωπο, ενώ διασώζει νεοναζί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν εάν προκύψει η ανάγκη να αντιμετωπίσει τον Zelensky.
«Ο τύπος με το όπλο συνήθως κερδίζει και την τελευταία φορά που έλεγξα διαπίστωσα ότι ο Zaluzhny έχει περισσότερα όπλα από τον Zelensky.
Δεν θέλω να παρουσιάσω τον Zaluzhny ως κάποιο είδος στρατιωτικής ιδιοφυΐας ή πραγματικά καλόκαρδο άνθρωπο.
Ασπάζεται τη νεοναζιστική ιδεολογία.
Ήταν πολύ προσεκτικός να μην στέλνει τα πιο ιδεολογικά καθοδηγούμενα στρατεύματα – τις μονάδες Azov και Kraken – στις πρώτες γραμμές όπου σκοτώνονται, επειδή θέλει να τις συντηρήσει», εκτιμά ο Larry Johnson.
Οι θέσεις του Johnson τεκμηριώνονται από συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι φιλίες Zaluzhny με τους ναζί

Για παράδειγμα, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Andrey Stempitsky, γνωστό μέλος της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας», δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Zaluzhny στα κοινωνικά δίκτυα.
Στην εικόνα, δίνει στον στρατηγό μια τιμητική ταυτότητα που τον πιστοποιεί ως το «πρώτο μέλος» της ταξιαρχίας του Δεξιού Τομέα.
Στο φόντο της εικόνας, είναι δυνατό να δείτε μια σημαία με μια φωτογραφία του Ουκρανού συνεργάτη των Ναζί Stepan Badera – που θεωρείται «εθνικός ήρωας» από το καθεστώς.
Άλλοι ειδικοί ερμήνευσαν επίσης την ανάρτηση του Stempitsky ως πρόκληση εναντίον του Zelensky.
Πιστεύεται ότι ο Zaluzhny έκανε επίδειξη δύναμης , καθιστώντας σαφές ότι έχει την υποστήριξη των στρατευμάτων, είναι σε θέση να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης και, εάν χρειαστεί, να την πολεμήσει και να την νικήσει.
Και αυτό δεν είναι πραγματικά «καινούργιο», αφού πάντα ήταν αυτός ο ρόλος των νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία.
Εθνικιστικές οργανώσεις ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών το 2014 και έκτοτε αγωνίζονται συνεχώς για τα συμφέροντα της δικτατορίας του κινήματος του Maidan.
Οι νεοναζί ήταν οι κύριοι επιτιθέμενοι εναντίον του ρωσικού λαού στο Donbass και εργάστηκαν επίσης σε σημαντικές μάχες κατά των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο ρόλος τους ήταν πάντα μεγαλύτερος από αυτόν των απλών στρατιωτών.
Στην πράξη, οι νεοναζί είναι οι πραγματικοί «σωματοφύλακες» του καθεστώτος.
Έχουν ενισχυθεί με τα χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν αρκετή δύναμη για να προστατεύσουν τα αρχικά συμφέροντα του ουκρανικού καθεστώτος.
zaluzhny_paintings.jpg
Η δυτική απογοήτευση με τον Zelensky

Στην παρούσα κατάσταση, υπάρχει ένα προφανές σενάριο δυτικής απογοήτευσης με τον Zelensky.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πολεμά τη Ρωσία και δεν έχει παρακούσει καμία εντολή μέχρι στιγμής, αλλά φαίνεται όλο και πιο αδύναμος, ανίκανος να ηγηθεί της χώρας και δεν είναι πλέον χρήσιμος για τα δυτικά συμφέροντα στην Ουκρανία.
Ο Zaluzhny είναι ένα από τα δημόσια πρόσωπα που έχει ξεχωρίσει στην «κούρσα» για την αντικατάσταση του Zelensky.
Η Δύση αναμένει ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ειρηνικό τρόπο, αλλά εάν είναι απαραίτητο να τη αντιμετωπίσει με τη βία, ο Zaluzhny θα έχει την υποστήριξη των νεοναζί – οι οποίοι είναι πιο προετοιμασμένοι και οπλισμένοι από τον σημερινό ουκρανικό στρατό.
Με τη χώρα στρατιωτικά αποδυναμωμένη και στο χείλος της απόλυτης ήττας, αυτές οι εσωτερικές τριβές πλήττουν ακόμη περισσότερο το Κίεβο στο πεδίο της μάχης.
Αλλά για τις δυτικές ελίτ, μια αλλαγή στην ουκρανική ηγεσία φαίνεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης