Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βαθιά, σκοτεινά νερά»: Τι μυστικά κρύβει η Βαλτική Θάλασσα για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream

«Βαθιά, σκοτεινά νερά»: Τι μυστικά κρύβει η Βαλτική Θάλασσα για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream
H κατάσταση, πραγματικά, είναι λυπηρή…
Η Σουηδία ανακοίνωσε το κλείσιμο της υπόθεσης δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream…
Και πράγματι, δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει την αποτελεσματικότητα των Σκανδιναβών, αφού η Στοκχόλμη χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να διαπιστώσει πως αυτή η έρευνα δεν ήταν απαραίτητη. «Μπορούμε να δηλώσουμε ότι η σουηδική δικαιοδοσία δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτήν την υπόθεση» κατέληξε ο εισαγγελέας Mats Ljungqvist.
Οι περαιτέρω αιτιολογήσεις του Ljungquist παρουσιάζουν επίσης μάλλον ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.
«Ο κύριος σκοπός της έρευνας», συμπλήρωσε, «ήταν να διαπιστωθεί πιθανή εμπλοκή Σουηδών πολιτών για τη διενέργεια μιας πράξης που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα ή την ασφάλειά της Σουηδίας».
Και -τι έκπληξη- οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο για πιθανή συμμετοχή των Σουηδών…
Προς τιμή της Στοκχόλμης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σουηδοί ερευνητές ολοκλήρωσαν το έργο γρηγορότερα από τους συναδέλφους τους στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία, οι οποίοι προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι συνέβη στα ανοικτά του νησιού Bornholm στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα αρχεία της υπόθεσης.
Γενικά, η σύνθεση των μελών της ομάδας που ηγούνται της έρευνας εγείρει μεγάλα ερωτήματα.
Το πώς κατέληξε η Νορβηγία ανάμεσά τους είναι ένα ξεχωριστό μυστήριο.
Γεγονός είναι ότι το Όσλο, μαζί με την Ουάσιγκτον, είναι από τους κύριους ωφελούμενους από τις εκρήξεις του Nord Stream.
Μόνο το 2022, τα έσοδα της Νορβηγίας από τις πωλήσεις φυσικού αερίου ανήλθαν σε περίπου 109 δισεκατομμύρια δολάρια - τέσσερις φορές περισσότερα από ένα χρόνο νωρίτερα.
Επιπλέον, το Όσλο έχει γίνει ο κύριος προμηθευτής μπλε καυσίμου για τη Γερμανία: το 2023 αντιπροσώπευε το 43% της συνολικής γερμανικής αγοράς.
Αν λοιπόν οι Νορβηγοί αναζητούν τους εμπνευστές του σαμποτάζ, έχουν μόνο έναν σκοπό: να τους ευχαριστήσουν για την ευημερία τους και την ευημερία της βιομηχανίας καυσίμων τους.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh, το κερασάκι στην τούρτα ήταν η Νορβηγία, που ήταν ένας από τους συνεργούς των ΗΠΑ βοηθώντας τες στην ανατίναξη του Nord Stream.
Εύλογα, λοιπόν, το Όσλο είναι απίθανο να θέλει να εκτεθεί σε αυτό το περίπλοκο θέμα.

Η Γερμανία παραπαίει

Όσο για το Βερολίνο, εν προκειμένω η κατάσταση είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Οι γερμανικές αρχές φαίνεται να διεξάγουν ένα πείραμα στη χώρα τους.
Το 2023, το φυσικό αέριο για τη Γερμανία ήταν 2,5 φορές πιο ακριβό από ό,τι πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Όλα αυτά έφεραν τη χώρα στο χείλος της ύφεσης και προκάλεσαν προβλήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας: κυρίως σε παραδοσιακά γερμανικές βιομηχανίες όπως η μηχανολογία.
Σε αυτό το πλαίσιο η ομολογία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Christian Lindner θα πρέπει να ακούγεται αποθαρρυντική.
«Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Γινόμαστε φτωχότεροι επειδή δεν έχουμε οικονομική ανάπτυξη. Έχουμε μείνει πίσω» είπε.
Αυτή είναι μια σχεδόν κατά λέξη επανάληψη των διατριβών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Robert Habeck, ο οποίος παραδέχτηκε πριν από μερικές εβδομάδες ότι όλα τα χρήματα πάνε στην Ουκρανία, και ο ακρογωνιαίος λίθος, στον οποίο βασίστηκε η γερμανική οικονομική δύναμη, ήταν το ρωσικό αέριο, το οποίο δεν είναι πλέον διαθέσιμο.
Ωστόσο, τέτοιες αποκαλύψεις παραμένουν κενό γράμμα.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι όχι μόνο πρέπει να παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες διεργασίες με ζήλο επιστήμονα, αλλά και να λάβει μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση.
Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι οδήγησε το Βερολίνο σε μια τόσο αξιοζήλευτη θέση.
Αλλά για να φτάσουμε στο βάθος της αλήθειας και να την πούμε, χρειάζεται πολιτική βούληση και κυριαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης