Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Yellen (ΗΠΑ): Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει μία κατάρρευση στα εμπορικά ακίνητα

Επιμένει η Yellen (ΗΠΑ): Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει μία κατάρρευση στα εμπορικά ακίνητα
Πάντα αισιόδοξη η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Αγνοώντας τις φωνές της λογικής που «φωνάζουν» για μία ενδεχόμενη επανάληψη του 2008 με αφετηρία τον κλάδο εμπορικών ακινήτων, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επέμεινε πως οι τράπεζες των ΗΠΑ είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες» και μπορούν να αντέξουν ένα σοκ στον κλάδο εμπορικών ακινήτων.
Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), υπογράμμισε πως οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας παρακολουθούν στενά τους κινδύνους που απορέουν από τους δανειστές ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων εκτός τραπεζικού τομέα, προειδοποιώντας ότι μία πτώχευση ενός από αυτούς τους ομίλους της «σκιώδους τραπεζικής» είναι πιθανή με βάση την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.
«Οι όμιλοι αυτοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς, επειδή οι πάροχοι στεγαστικών δανείων εκτός τραπεζών στερούνται πρόσβασης σε καταθέσεις, σε αντίθεση με τις τράπεζες. (...) Είναι εξαρτημένες από βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που είναι λιγότερο σταθερή σε σχέση με τις καταθέσεις. Ανησυχούμε ότι μπορεί να έχουμε κατάρρευση κάποιας από αυτές της εταιρείες της σκιώδους τραπεζικής υπό τις σημερινές πιεστικές συνθήκες. Υπάρχει ανησυχία ότι σε συνθήκες πίεσης της αγοράς, θα μπορούσαμε να δούμε μία κατάρρευση μίας εξ αυτών των τραπεζών (...) Για ορισμένες τράπεζες, αυτό θα είναι ανησυχητικό. Αλλά συνολικά θα έλεγα ότι το σύστημα είναι καλά κεφαλαιοποιημένο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις «σκιώδεις» τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό από τη Fed.
Η ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών είναι ότι καθώς δάνεια για εμπορικά ακίνητα λήγουν, θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλότερων επιτοκίων, χαμηλότερων αποτιμήσεων και αναξιοποίητων ακινήτων.
Η κ. Yellen σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει έναν προτεινόμενο κανόνα που θα εφαρμόζει απαιτήσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε συμβούλους επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης