Τελευταία Νέα
Διεθνή

Times: Δυσαρέσκεια από τη υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Nuland για την αποπομπή του Zaluzhny

Times: Δυσαρέσκεια από τη υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Nuland για την αποπομπή του Zaluzhny
Το δημοσίευμα των Times έρχεται να αντικρούσει την επίσημη γραμμή του Λευκού Οίκου περί μη παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα του Κιέβου
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland ήταν δυσαρεστημένη με τα σχέδια του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να αποπέμψει τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεών της χώρας, Valery Zaluzhny.
Τη σχετική είδηση φέρνουν, μάλιστα, στο φως της δημοσιότητας οι βρετανικοί Times, επικαλούμενοι ανώνυμες στρατιωτηγές πηγές από το Κίεβο.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των Times αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο στις 31 Ιανουαρίου, η Nuland συναντήθηκε με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Rustem Umerov.
Εκεί, o επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας εξήγησε στη Nuland και στην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Bridget Brink ότι το γραφείο του Zelensky ήταν δυσαρεστημένο επειδή ο Zaluzhny δεν παρείχε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στρατιωτική του εκστρατεία για το 2024.
Ο Umerov φέρεται επίσης να παραπονέθηκε ότι ο Zaluzhny αντέδρασε με σκεπτικισμό στις εντολές και τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου -αφού ο αρχιστράτηγος τους θεωρούσε μη ρεαλιστικούς- και διεξήγαγε απευθείας διαπραγματεύσεις με δυτικούς συμμάχους για προμήθειες όπλων, αποκλείοντας το Υπουργείο Άμυνας από αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η Υφυπουργός Εξωτερικών τις ΗΠΑ πρότεινε στη συνάντηση ο πρόεδρος και ο αρχιστράτηγος να γεφυρώσουν τις πολιτικές τους διαφορές.
Όπως τονίζουν οι Times, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου περί μη παρέμβασης στο ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό του Κιέβου, που, όπως έχει ανκοινώσει «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του προέδρου της Ουκρανίας».
Όπως αναφέρει το άρθρο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, ο Zelensky ζήτησε για πρώτη φορά επίσημα από τον Zaluzhny να υποβάλει την παραίτησή του στις 29 Ιανουαρίου, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του καθεστώτος επρόκειτο να υπογράψει ένα διάταγμα για την αποπομπή του Zaluzhny, αλλά δεν το έκανε, καθώς τα νέα σχετικά διέρρευσαν στον Τύπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης