Μέσα σε μόλις έξι χρόνια από την έναρξή του, οι ΗΠΑ, σε μια αναγνώριση της αποτυχίας τους, ανακοίνωσαν πως διακόπτουν το πρόγραμμα Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), που αφορά την ανάπτυξη επιθετικών ελικοπτέρων επόμενης γενιάς.
Ο προφανής λόγος πίσω από τη συντριπτική «ήττα» των Αμερικανών είναι η Ρωσία η οποία έχοντας μακράν πιο εξελιγμένα όπλα, είναι αρκετά στάδια μπροστά, κάτι που ανάγκασε τους πρώτους να εγκαταλείψουν τα σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων δολ....
Ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Randy George, με μια διάθεση αυτοκριτικής, είπε σχετικά στις 8 Φεβρουαρίου: «Μαθαίνουμε από το πεδίο της μάχης –ειδικά στην Ουκρανία– ότι η εναέρια αναγνώριση έχει αλλάξει ριζικά».
Το πρόγραμμα FARA προοριζόταν να προσφέρει ένα ελικόπτερο αναγνώρισης-κρούσης στον Αμερικανικό Στρατό, ως αντικαταστάτη του OH-58 Kiowa.
Σε αυτό είχαν κληθεί να συναγωνιστούν δύο μεγάλες εταιρίες του χώρου, η Bell-Textron με το 360 Invictus και η Sikorsky με το Raider-X, ενώ ήδη είχαν δαπανηθεί περίπου 5 δισ. δολάρια ως αρχική χρηματοδότηση τους. Το μέλλον του FARA θεωρήθηκε επισφαλές σε ένα πεδίο μάχης όπου τα drones τα περιφερόμενα πυρομαχικά και η τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν τον πρώτο λόγο.
Η απόφαση ελήφθη παρά το μεγάλο στοίχημα της υπηρεσίας για το πρόγραμμα που ξεκίνησε από το 2018.
Τα ελικόπτερα που παρήγαγαν οι Sikorsky και Bell αναμενόταν να πετάξουν κάποια στιγμή μέσα στο 2024 αλλά η ανακοίνωση της υπηρεσίας άλλαξε τα πάντα.
Το πρόγραμμα FARA «έψαχνε» για ένα νέο ελικόπτερο για να αντικαταστήσει τα AH-64 Apache που είχαν κατανεμηθεί σε ορισμένες μονάδες όταν παροπλίστηκε το αναγνωριστικό αεροσκάφος OH-58D Kiowa Warrior. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Apache αναπτύχθηκαν επίσης με αυτή την ιδιότητα μετά από χρόνια άκαρπων προσπαθειών να αποκτήσουν έναν άμεσο διάδοχο για το OH-58D.
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική αεροπορίας του, ο Στρατός σκοπεύει να αγοράσει περισσότερα UH-60M από κατασκευαστές αντί να μετατρέψει τα παλαιότερα UH-60 Black Hawks στη διαμόρφωση V.
AH-64 Apache
Επιπλέον, ο Στρατός σχεδιάζει να πουλήσει όλα τα εναπομείναντα drones RQ-11 Raven και RQ-7 Shadow. Σε αντάλλαγμα, ο Στρατός θα «αυξήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για να επεκτείνει και να επιταχύνει την ικανότητα μη επανδρωμένης εναέριας αναγνώρισης του Στρατού, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικών τακτικών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων και εκτοξευόμενων αποτελεσμάτων».
Τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ;
Σημειώνουμε πως είναι η τρίτη φορά που ακυρώνεται αντίστοιχο πρόγραμμα ελαφριού επιθετικού ελικοπτέρου στις ΗΠΑ, καθώς είχε προηγηθεί δύο δεκαετίες πριν εκείνη του φουτουριστικού Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche, ενώ πριν πριν 16 χρόνια είχαν τερματιστεί οι εργασίες για το Bell ARH-70A Arapaho. Το Comanche εγκαταλείφθηκε διότι ο Ψυχρός Πόλεμος είχε λήξει και δεν είχε αντικείμενο δράσης, ενώ το Arapaho πρόσφερε σχεδόν τα ίδια με το Kiowa και το ΜΗ-6 Little Bird και μάλιστα σε πολλαπλάσιο κόστος.
Νέα προγράμματα
Με όλες τις παραπάνω αλλαγές, η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ανακατανέμεται στα εξής:
Πρόσθετες επενδύσεις σε προγράμματα μη επανδρωμένων εναερίων συστημάτων αναγνώρισης
Συνέχιση του προγράμματος αεροσκάφους επίθεσης μακράς εμβέλειας (FLRAA), V-280 Valor της Bell-Textron.
Πρόσθετη πολυετή συμφωνία προμήθειας ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, αντί του εκσυγχρονισμού των Lima σε Victor, καθώς κρίθηκε περισσότερο συμφέρον. Εδώ επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στην συγκεκριμένη πλατφόρμα που όπως φαίνεται θα συνηπηρετεί με το νεότερο αλλά και πολύ ακριβότερο μάλλον Valor.
Έναρξη παραγωγής του CH-47F Block II Chinook της Boeing.
Βαριά ήττα ΗΠΑ λόγω Ρωσίας: Εγκαταλείπουν κακήν κακώς το πρόγραμμα ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης - «Χαστούκι» δισ. δολ
Μέσα σε μόλις έξι χρόνια από την έναρξή του, οι ΗΠΑ σε μια αναγνώριση της αποτυχίας τους, ανακοίνωσαν πως διακόπτουν το πρόγραμμα Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) που αφορά ουσιαστικά, την ανάπτυξη ενόπλων ελικοπτέρων επόμενης γενιάς
Ο αμερικανικός στρατός μετρά για ακόμη μία φορά τις πληγές του...
Σχόλια αναγνωστών