Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη «φούσκα» των ακινήτων απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Η ΕΚΤ προειδοποιεί για το υψηλό ρίσκο

Η μεγάλη «φούσκα» των ακινήτων απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Η ΕΚΤ προειδοποιεί για το υψηλό ρίσκο
Για τον κίνδυνο υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων προειδοποιεί τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων προειδοποιεί τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν δεν έχουν επαρκή έλεγχο των κινδύνων που αντιμετωπίζουν από τα εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η εποπτική αρχή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κινδύνων από εμπορικά ακίνητα, σε έναν διάλογο με τις τράπεζες που γίνεται πριν από τον ετήσιο πήχη για την οικονομική τους ευρωστία, ανέφεραν οι πηγές.
Αν και οι επιμέρους απαιτήσεις θα ισχύσουν πιθανότατα μόνο το επόμενο έτος, οι ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ως έναν τρόπο περιορισμού των ζημιών από την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η εποπτική αρχή έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων των τραπεζών στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της.

Κρίση στα εμπορικά ακίνητα

Οι αγορές εμπορικών ακινήτων βρίσκονται σε ραγδαία πτώση, καθώς η περσινή άνοδος των επιτοκίων επέτεινε τις προκλήσεις από τη στροφή προς την εργασία από το σπίτι και την αλλαγή της συμπεριφοράς των λιανοπωλητών.
Η ΕΚΤ ελέγχει τις πρακτικές δανεισμού των τραπεζών εδώ και αρκετά χρόνια και επανειλημμένα τις έχει κατηγορήσει για την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου, μεταξύ άλλων τον Δεκέμβριο, όταν επικαλέστηκε στοιχεία ότι οι τράπεζες υπερεκτιμούσαν τις εξασφαλίσεις.
Η τελευταία κλιμάκωση ακολουθεί την πίεση της ΕΚΤ πέρυσι, η οποία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, συνέβαλε στο να εγγράψουν οι τράπεζες υψηλότερες προβλέψεις για πιθανές ζημίες από εμπορικά ακίνητα.

ecb1.jpg

Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης

Άλλωστε, τα προβλήματα που μαστίζουν την αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τους φόβους για ευρύτερη μετάδοση.
Το τελευταίο θύμα ήταν η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank, η οποία είδε τα ομόλογά της να καταρρέουν λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της στον τομέα και περιέγραψε την τρέχουσα αναταραχή ως τη "μεγαλύτερη κρίση ακινήτων από τη χρηματοπιστωτική κρίση".

Κοκκινίζουν τα δάνεια

Η βουτιά των ομολόγων των γερμανικών τραπεζών είναι το τελευταίο από μια σειρά προειδοποιητικών σημάτων, καθώς τα δάνεια αρχίζουν να κοκκινίζουν, μετά την αύξηση των επιτοκίων που διαβρώνει την αξία των κτιρίων σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το Bloomberg.
Την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι οι απώλειες στα εμπορικά ακίνητα θα ασκήσουν πίεση στους ιδιοκτήτες, αλλά πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο.
Για τα γραφεία στις ΗΠΑ, όπου η επιστροφή στην εργασία μετά την πανδημία ήταν πιο αργή από ό,τι αλλού, η καταστροφή της αξίας ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.
Η προβληματική New York Community Bancorp υποβαθμίστηκε σε junk από την Moody's Investors Service μετά την επισήμανση των προβλημάτων με τα ακίνητα, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank κατέγραψε την πρώτη της ζημία μετά από 15 χρόνια, λόγω προβλέψεων για δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε αμερικανικά εμπορικά ακίνητα.
Και ορισμένοι προβλέπουν ότι ο πλήρης αντίκτυπος της αυξανόμενης κρίσης μπορεί να μην έχει αποτιμηθεί πλήρως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης