Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η μεγάλη κρίση των ακινήτων - Πτώση - ρεκόρ στις τιμές των γραφείων

Γερμανία: Η μεγάλη κρίση των ακινήτων - Πτώση - ρεκόρ στις τιμές των γραφείων
Για το σύνολο του 2023, οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από 10% και οι προοπτικές είναι για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024
Σχετικά Άρθρα

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών σημείωσε η αγορά γραφείων της Γερμανίας, καθώς το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι υποτονικές τάσεις επιστροφής στα γραφεία, επηρέασαν την επενδυτική διάθεση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η γερμανική τραπεζική ένωση VDP, η ύφεση επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο με πτώση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Για το σύνολο του 2023, οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από 10% και οι προοπτικές είναι για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.
Η κρίση στα ακίνητα στη Γερμανία πλήττει τα γραφεία περισσότερο από τα σπίτια, σχολιάζει ο Jens Tolckmitt, διευθύνων σύμβουλος της VDP.
Καθώς η οικονομία της Γερμανίας παραπαίει και η αβεβαιότητα για την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», πρόσθεσε.

Απειλή για τις τράπεζες

Την ίδια ώρα,τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν ορισμένες τράπεζες σε κρίση.
Οι ανησυχίες για την έκθεση στον κλάδο αυξάνονται και οι γερμανικοί δανειστές ιδιαίτερα υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο των επενδυτών.

Η μετοχή της Deutsche Pfandbriefbank AG υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό την Παρασκευή.
Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche PBB δήλωσε ότι είχε συγκεντρώσει προβλέψεις για την κάλυψη πιθανών ζημιών λόγω αδυναμίας στις αγορές εμπορικών ακινήτων. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές, τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για το έτος έχουν ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Καθώς οι πιθανοί αγοραστές γραφείων εξακολουθούν να απαιτούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από όσες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι περισσότεροι πωλητές, ο κλάδος των γερμανικών εμπορικών ακινήτων είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμος, σύμφωνα με τον Tolckmitt της VDP.
«Στις αρχές του 2024, η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με τις τιμές να συνεχίζουν να πέφτουν», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης