Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρόνοι ναρκωτικών χορεύουν με τον δράκο - Τα θολά συμβόλαια δίνουν στην Κίνα απεριόριστη πρόσβαση στο πλούσιο σε ορυκτά Αφγανιστάν

Βαρόνοι ναρκωτικών χορεύουν με τον δράκο - Τα θολά συμβόλαια δίνουν στην Κίνα απεριόριστη πρόσβαση στο πλούσιο σε ορυκτά Αφγανιστάν
Ο αφγανός βασιλιάς των ναρκωτικών έγινε ο νούμερο ένα συνδετικός κρίκος με την Κίνα
Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Policy Magazine, η αρθρογράφος Lynne O'Donnell εξηγεί «Πώς ένας Αφγανός βασιλιάς ναρκωτικών έγινε άνθρωπος του Πεκίνου στην Καμπούλ». Ο O'Donnell εξιστορεί πώς ένας Αφγανός βασιλιάς των ναρκωτικών, ο οποίος εξέτισε ποινή ισόβιας κάθειρξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει γίνει τώρα το «κλειδί για την ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ της Κίνας και των Ταλιμπάν».

Ο Bashir Noorzai αφέθηκε ελεύθερος το 2023 από μια φυλακή των ΗΠΑ μετά από ανταλλαγή ενός Αμερικανού όμηρου, του πρώην δύτη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Mark Frerichs, και τώρα πραγματοποιεί συναλλαγές με την Κίνα, συνάπτοντας «σκοτεινές συμφωνίες κοινοπραξίας με κινεζικές εταιρείες στο Αφγανιστάν».
Πριν από τη σύλληψή του το 2005 για την κατηγορία ναρκωτικών, ο Noorzai ήταν το νούμερο ένα του εμπορίου ηρωίνης στο Αφγανιστάν και αναφερόταν ως ο «Πάμπλο Εσκομπάρ του Αφγανιστάν».
Ο Bashir Noorzai είναι έμπιστος του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, Hibatullah Akhundzada, και κοντά στον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Amir Khan Muttaqi.
Τέτοιες επαφές υψηλού επιπέδου τον βοήθησαν να συνάψει συμβόλαια για την εταιρεία του, «Afg-Chin Oil» and Gas Ltd. Εξισώνοντάς τον με «έναν από τους πολέμαρχους», όπως λέει ο ερευνητής Javed Noorani, ειδικός στον τομέα εξόρυξης του Αφγανιστάν, άνθρωποι όπως ο Bashir Noorzai που δεν έχουν εμπειρία στη βιομηχανία εξόρυξης είναι σε θέση να λαμβάνουν συμβόλαια λόγω της «αδιαφανούς διαδικασίας υποβολής προσφορών» του Αφγανιστάν και, το πιο σημαντικό, εξαιτίας της φιλίας του με τον ισχυρό άνδρα.
1663586371230.webp
Βυθισμένη στη σύγκρουση, η μοίρα του Αφγανιστάν έχει διαμορφωθεί από την επιρροή ισχυρών πολέμαρχων, οι οποίοι συχνά υπαγορεύουν την πολιτική της χώρας.
Η τρομερή υποστήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε λειτουργική κυβέρνηση στην Καμπούλ.
Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αναβάθμισε την επιρροή των πολέμαρχων που είχαν βαθιά εμπλακεί στο εμπόριο ναρκωτικών.
Θεωρούμενοι η ραχοκοκαλιά της πολιτείας του Αφγανιστάν, οι Αφγανοί πολέμαρχοι με τις συμμαχίες και τον εδαφικό τους έλεγχο, παραμένουν βασικοί παίκτες στο περίπλοκο πολιτικό τοπίο του Αφγανιστάν.
Και παρά την αλλαγή στην κυβέρνηση και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η επιρροή τους παραμένει ανεξίτιλη.
Ο αρχηγός της φυλής Noorzai, Bashir έχει σημαντική επιρροή στην κοινότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της «επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι στη νότια ζώνη της παπαρούνας με κέντρο την επαρχία Χελμάντ».
Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο νέος πρεσβευτής των Ταλιμπάν στην Κίνα, Μπιλάλ Καρίμι, έφτασε στο Πεκίνο, σηματοδοτώντας τον πρώτο πρεσβευτή που έστειλαν οι Ταλιμπάν σε άλλη χώρα από την κατάληψη της εξουσίας το 2021.
Μία από τις λίγες χώρες που αποδέχονται τα διαπιστευτήρια των εκπροσώπων των Ταλιμπάν, η Κίνα έχει τεράστια συμφέροντα για τα πολύτιμα ορυκτά κοιτάσματα του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων λιθίου, χαλκού και στοιχείων σπάνιων γαιών.
Τα συμβόλαια για κινεζικές εταιρείες εξόρυξης αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τους Ταλιμπάν και φαίνεται ότι οι βαρόνοι ναρκωτικών όπως ο Μπασίρ Νουρζάι λειτουργούν ως βασικοί ενδιάμεσοι στις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Σημαντικές συμβάσεις που έχει μεσολαβήσει ο Noorzai περιλαμβάνουν μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ορυχείο χαλκού Mes Aynak, που βρίσκεται στην επαρχία Logar, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιο-νοτιοανατολικά της Καμπούλ, και μια συμφωνία 500 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα έργο φυσικού αερίου.
Η κινεζική Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co, ή CAPEIC, υπέγραψε μια σημαντική σύμβαση εξόρυξης πετρελαίου διάρκειας 25 ετών με τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πέρυσι. Η CAPEIC θα επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το πρώτο έτος και συνολικά 540 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.
Αυτές οι επιχειρήσεις ενοικίασης έχουν δημιουργήσει σημαντικές ταμειακές ροές στο Αφγανιστάν και το ταμείο των Ταλιμπάν εξασφάλισε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια από το έργο πέρυσι.
Οι Κινέζοι σχεδιάζουν να σκάψουν 22 επιπλέον πηγάδια στη λεκάνη της Amu Darya, στα σύνορα του ποταμού με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν, που εκτιμάται ότι περιέχει 962 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και 52.025 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σύμφωνα με Αξιολόγηση 2011 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Η CAPEIC φέρεται να στοχεύει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε περισσότερους από 2.000 τόνους ή περίπου 15.000 βαρέλιαΕίναι ενδιαφέρον ότι η εταιρεία του Bashir Noorzai έχει ένα συμβόλαιο εξερεύνησης για τη μελέτη του δυναμικού υδρογονανθράκων κοντά στο Amu Darya.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης