Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία οχυρώνει τη Βόρεια Θάλασσα με τα Tu – 142 που έχουν εμβέλεια 5.000 χιλιόμετρα και θα κυνηγούν τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ

Η Ρωσία οχυρώνει τη Βόρεια Θάλασσα με τα Tu – 142 που έχουν εμβέλεια 5.000 χιλιόμετρα και θα κυνηγούν τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ
Η απόφαση για την ανάπτυξη αεροσκαφών Tu-142 για επιτήρηση ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική επιταγή της Ρωσίας να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στην περιοχή της Αρκτικής
Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Tu-142 για επιτήρηση κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής για τον εντοπισμό πιθανών δυτικών πυρηνικών υποβρυχίων.
Πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στην Izvestia ότι τα αεροσκάφη Tu-142 από την αεροπορία του Βόρειου Στόλου πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Η απόφαση για την ανάπτυξη αεροσκαφών Tu-142 για επιτήρηση ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική επιταγή της Ρωσίας να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στην περιοχή της Αρκτικής.
Αυτά τα αεροσκάφη, γνωστά για το εκτεταμένο εύρος πτήσης τους, είναι σε θέση να περιπολούν αποτελεσματικά τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας χωρίς να απαιτούν συχνές προσγειώσεις.
Το ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος Tu-142 διαθέτει εντυπωσιακή εμβέλεια πτήσης που ξεπερνά τα 5.000 χιλιόμετρα.
Αυτή η εξαιρετική εμβέλεια επιτρέπει στο αεροσκάφος να αναλαμβάνει μεγάλες πτήσεις και να διατηρεί παρατεταμένη επιτήρηση σε περιοχές όπου συχνάζουν εχθρικά υποβρύχια.

Ζωτικής σημασίας αεροσκάφος

Ο Igor Malikov ειδικός επί των αεροπορικών θεμάτων υπογράμμισε ότι η εναέρια επιτήρηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη των παράκτιων εδαφών.
Ο Malikov τόνισε την ευελιξία του αεροσκάφους Tu-142, σημειώνοντας την ικανότητά του να ανιχνεύει διάφορα θαλάσσια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων.
Επισήμανε περαιτέρω την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών βάσεων και υποδομών για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από τους αντιπάλους που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδρομή.
Εκτός από τα καθήκοντα επιτήρησης, το αεροσκάφος Tu-142 είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.
Καθώς η διαδρομή είναι μάρτυρας αυξημένης δραστηριότητας, ο Malikov υποστήριξε την ενίσχυση των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων κινδύνων και τη διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα ύδατα της Αρκτικής.
Όσον αφορά την επιχειρησιακή επιμελητεία, ο Malikov περιέγραψε τη στρατηγική τοποθέτηση των βάσεων στη χερσόνησο Kola και στη Vologda, επιτρέποντας στο αεροσκάφος Tu-142 να καλύψει αποτελεσματικά την τεράστια έκταση της Αρκτικής και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.
Δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα αναφέροντας προσπάθειες μη φιλικών κρατών να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδρομή, υποστηρίζοντας την ιστορική αξίωση της Ρωσίας στην περιοχή και τη δέσμευσή της να διαφυλάξει την κυριαρχία της.

Το σκεπτικό πίσω από την ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας

Η ανάπτυξη του αεροσκάφους Tu-142 αντιπροσωπεύει το τελευταίο βήμα της Ρωσίας σε μια σειρά προσπαθειών για την προστασία των εδαφικών της συμφερόντων στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αρκτικής.
Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR) έχει στρατηγική σημασία ως θαλάσσιο πέρασμα που διασχίζει την περιοχή της Αρκτικής, διευκολύνοντας τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Με το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, η NSR έχει γίνει σταδιακά προσπελάσιμη για την εμπορική ναυτιλία με το πλεονέκτημα της μικρότερης απόστασης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε αντίθεση με τα συμβατικά δρομολόγια.
Επιπλέον, η στρατηγική σημασία της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής έχει αυξηθεί από τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο των πόρων της Αρκτικής, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυκτά.
map_12.jpg


Οι πλούσιοι πόροι της περιοχής

Η Ρωσία, ο Καναδάς, η Δανία (μέσω Γροιλανδίας) και η Νορβηγία έχουν όλες αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις στην Αρκτική, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων.
Οι ΗΠΑ και πολλά άλλα κράτη θεωρούν ότι η αξίωση της Ρωσίας για τον έλεγχο της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας (NSR) είναι επεκτατική και ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο.
Αν και η διαδρομή διασχίζει κατά κύριο λόγο την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας, τα δυτικά κράτη, ιδίως οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούνται την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, υποστηρίζοντας την απεριόριστη διέλευση από τα διεθνή ύδατα.
Αντίθετα, η Ρωσία επιβάλλει στα ξένα πλοία να λαμβάνουν άδειες και να τηρούν συγκεκριμένους κανονισμούς κατά την πλοήγηση στη NSR, διεκδικώντας την κυριαρχία της και επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή της Αρκτικής, αναφέρουν οι Eurasian Times.
Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία έχει εμπλακεί σε ενεργές προσπάθειες για την κατασκευή υποδομών στην Αρκτική και την ανάπτυξη δυνάμεων για την επίβλεψη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία

Η Μόσχα
επιτάχυνε σημαντικά τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Τον Δεκέμβριο του 2023, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη συγκρότηση μικτού αεροπορικού σώματος εντός του Βόρειου Στόλου.
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του είναι να προστατεύσει τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό έναντι απειλών από εχθρικές δυνάμεις αέρος, ξηράς, επιφανείας και υποβρυχίων.
Αυτό το σώμα αποτελείται από δύο συντάγματα αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού συγκεκριμένα το 279ο και το 100ο, μαζί με ένα μικτό σύνταγμα αεροπορίας εξοπλισμένο με μεταφορικά αεροσκάφη An-12 και An-26 και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Il-38N.
Επιπλέον, το σώμα έχει ενισχυθεί με ελικόπτερα Ka-27, Ka-29 και Mi-8AMTSh/MTV-5.
Τα αεροπορικά μέσα του μικτού αεροπορικού σώματος έχουν ήδη αρχίσει να επιχειρούν σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις της Αρκτικής.
Συγκεκριμένα, μαχητικά Su-33 και MiG-29KR από συντάγματα αεροπορίας Ναυτικού εκτελούν αποστολές για την προστασία της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής και άλλων αρκτικών περιοχών από το αεροδρόμιο Rogachevo στη Novaya Zemlya.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης