Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P και οι Magnificent 7 - Κατάρρευση του δείκτη ως 50%, στις 2.500 μονάδες, βλέπουν οι αναλυτές

Τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P και οι Magnificent 7 - Κατάρρευση του δείκτη ως 50%, στις 2.500 μονάδες, βλέπουν οι αναλυτές
Ακόμη και ύφεση μόλις 1% μπορεί να στείλει τον δείκτη αναφοράς S&P 500, ως και 50% όπως είχε γίνει το 2000-01, όταν έσκασε η φούσκα των dot.com
Σχετικά Άρθρα
Tο καυτό χρηματιστηριακό ράλι της Wall αντιμετωπίζει μια σειρά από κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις αστρικές αποδόσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών, προειδοποιούν έμπειροι αναλυτές. 
Οι ειδικοί της Wall Street κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και ότι η κατάσταση της οικονομίας παραμένει επισφαλής – παρόλο που αρκετοί επενδυτές αισθάνονται σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ύφεσης και ότι η αμερικανική οικονομια οδεύει προς μια ήπια προσγείωση.
Παρόλα αυτά υπάρχουν ισχυροί κίνδυνοι ύφεσης, ακόμα κι αν η οικονομία φαίνεται επιφανειακά ανθεκτική.

Τα σημάδια

Η αγορά ομολόγων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη ύφεση από τα τέλη του 2022, με την περιβόητη καμπύλη αποδόσεων των βραχυπρόθεσεμων προς τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να έχει πάρει την πιο απότομη αντιστροφή της από το 1981.
Το «πλήρες μοντέλο», ένας άλλος πρόδρομος δείκτης που δηλώνει επικείμενη ύφεση ο οποίος βασίζεται σε μια σειρά οικονομικών στοιχείων, δείχνει ότι υπάρχουν πιθανότητες 85% να πλήξει την αμερικανική οικονομία μια ύφεση εντός του 2024.
Πρόκειται για τις υψηλότερες πιθανότητες ύφεσης από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Dietrich: Ακόμη και ύφεση 1% μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του S&P κατά 50%

Σύμφωνα με τον Paul Dietrich, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της B. Riley Wealth Management, ακόμη και μια ήπια ύφεση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του S&P 500 που θα ξεπεράσει το ένα τρίτο.
Ο Dietrich παραπέμπει στο παράδειγμα των αρχών της δεκαετίας του 2000 όταν η ύφεση που έπληξε τότε την αμερικανική οικονομία οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ μόλις κατά 1% όμως ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 45% επειδή έσκασε η φούσκα των dot.com.
«Ακόμη και σε μια ήπια ύφεση, οι επενδυτές που έχουν θέσεις στο δείκτη S&P 500, είναι πιθανό να χάσουν πάνω από το ένα τρίτο των συνταξιοδοτικών επενδύσεών τους σε μετοχές», έγραψε ο Dietrich σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό απογοήτευσαν συν τοις άλλοις τους οικονομολόγους - κι αυτός είναι ένας παράγοντας που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατακρήμνιση των μετοχών από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά τους.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση.
Ακόμη χειρότερα ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,9%, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο άλμα του κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Η άνοδος του πληθωρισμού περιορίζει τις προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων της Fed μέσα στο 2024, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίνω μόνο εάν είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%.

Θα καθυστερήσει η μείωση των επιτοκίων

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό να απογοητευτούν με το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα μειώσεων των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στις μετοχές.
Οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν με πιθανότητα 32% μια μειώση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, περισσότερο από ό,τι έχει προβλέψει επίσημα η Fed, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.
«Το πραγματικό πρόβλημα - και αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τους - είναι ότι εάν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί εκ νέου και ανέβει ξανά, η Fed θα αναγκαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών», έγραψε σε σημείωμά του αυτή την εβδομάδα ο Chris Zaccarelli, CIO της Independent Advisor Alliance.
Συν τοις άλλοις, δεν βοηθάει το γεγονός ότι οι μετοχές συνεχίζουν να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 να κλείνει σε νέο ρεκόρ την περασμένη Πέμπτη 15/2.

Επενδυτική φρενίτιδα - Φοβούνται να μείνουν εκτός αγοράς

Οι επενδυτές βρίσκονται σε φρενίτιδα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει εκτοξεύσει τις μετοχές των Magnificent Seven της τεχνολογίας σε ιλιγγιώδη ύψη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
Η αγορά οδηγείται πρωτίστως από μια επενδυτική έξαρση, πρόσθεσε, ο Dietrich, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές μετοχές είναι πιθανώς υπερτιμημένες.
«Είναι πάρα πολλοί οι επενδυτές που παγιδεύονται στον ενθουσιασμό, τη δυναμική και την έξαρση μιας χρηματιστηριακής αγοράς που τρέχει ξέφρενα», είπε ο Dietrich, σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.
«Είναι αυτός ο παράλογος φόβος του να μείνεις εκτός αγοράς που τροφοδοτεί αυτή τη συμπεριφορά».

Το κερδοσκοπικό όργιο των Magnificent Seven - Θα χάσουν το 70% της αξίας τους

Η ομάδα των Magnificent Seven - που αποτελείται από τις μετοχές των Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA, and Tesla - αντικατοπτρίζει ένα από τα μεγαλύτερα «κερδοσκοπικά όργια» που έχει δει η αγορά εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ο βετεράνος των επενδύσεων Bill Smead στο Business Insider τον Δεκέμβριο.
Ο Smead διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι πιο ακριβές μετοχές στην αγορά θα χάσουν τελικά το 70% της αξίας τους.
Ο John Hussman, ο επενδυτής της Wall Street που είχε προβλέψει τις πτώσεις της αγοράς το 2000 και το 2008, προειδοποίησε ότι το πιθανότερο σενάριο για το μέλλον είναι η πτώση καθώς οι αποτιμήσεις φαίνονται ακραίες.
«Χωρίς να κάνουμε προβλέψεις, είναι σωστό να πούμε ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη μια πτώση της αγοράς της τάξης του 10% ή και περισσότερο στον S&P 500, ούτε μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία παρότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων την φαίνεται να την έχει αποκλείσει», ανέφερε σε σημείωμα αυτόν τον μήνα.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να μην γίνονται αντιληπτοί, από ορισμένους επενδυτές που διακατέχονται από υψηλή αισιοδοξία ότι η ανοδική δυναμική στις μετοχές μπορεί να συνεχιστεί.

Ιστορική υπεραισιοδοξία - όπως το Μάρτιο του 2007

Το 42% των επενδυτών δήλωσε ότι αισθάνεται αισιοδοξία για τη χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Επενδυτικού Κλίματος της AAII, ενώ το 81% των μη θεσμικών επενδυτών πιστεύει ότι ο Dow θα κλείσει το έτος υψηλότερα, - ποσοστό που σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Διοίκησης του Yale, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας από τον Μάρτιο του 2007 - λίγο πριν το τελευταίο μεγάλο κραχ στη Wall.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης