Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed βοηθά "άθελα" της τα ομόλογα της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού νότου

Η Fed βοηθά
Μία αναπάντεχη βοήθεια έλαβαν τον Οκτώβριο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την Federal Reserve, καθώς η φημολογία που επικρατούσε στις αγορές ότι ετοιμάζεται να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα βοήθησε τελικά τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα να καταγράψουν τελικά τον πρώτο θετικό μήνα από τον Ιούλιο.
Οι αγορές προεξόφλησαν την ενδεχόμενη παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας γεγονός που οδήγησε πολλούς επενδυτές να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλότερων αποδόσεων μέσω των πιέσεων των αμερικανικών αποδόσεων. Μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη σύνοδος της νομισματικής επιτροπής της Fed όπου και θα ανακοινωθεί η παρέμβαση της στην αγορά ομολόγων.
Τα πορτογαλικά ομόλογα κατέγραψαν την πρώτη μηνιαία άνοδο τους μετά από τρεις μήνες, αποδίδοντας 2,6%, παρόλο που ολόκληρο το μήνα η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα απέναντι στη χώρα. Από τη μεριά τους, τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα κέρδισαν και αυτά για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο, ενώ η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
“Δεν είναι πεπεισμένος ότι η πρόσφατη ενίσχυση των ομολόγων των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των θεμελιωδών”, δήλωσε ο Charles Diebel της Lloyds Banking Group, Τα επίπεδα χρέους αυτών των χωρών σε έχουν αλλάξει, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχουν επιδεινωθεί. Η αλλαγή του κλίματος οφείλεται καθαρά στην αλλαγή της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές, πρόσθεσε ο αναλυτής, αποδίδοντας μεγαλύτερο μερίδιο στη φημολογία για τη Fed.
Η αύξηση των επιπέδων ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες δε θα πλήξουν αυτού του είδους τα ομόλογα, επισημαίνει ο Johannes Jooste της Merrill Lynch Wealth Management, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι οι ανησυχίες παραμένουν για την μακροπρόθεσμη προοπτική αυτών των χωρών, καθώς τα θεμελιώδη δε βελτιώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης