Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οδεύουν στην εκλογική αυτοκτονία οι Δημοκρατικοί, καταρρέει ο Biden και δεν έχουν εναλλακτική

ΗΠΑ: Οδεύουν στην εκλογική αυτοκτονία οι Δημοκρατικοί, καταρρέει ο Biden και δεν έχουν εναλλακτική
Είναι αξιοσημείωτο ότι το πολιτικό σύστημα μιας «ακμάζουσας» δημοκρατικής υπερδύναμης, τόσο στο Ρεπουμπλικανικό όσο και στο Δημοκρατικό κόμμα, απλά δεν μπορεί να βρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε τέτοιους υπερήλικες πολιτικούς
Ο Αμερικανός γιατρός Marty Makary, χειρούργος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ισχυρίστηκε ότι ο Joe Biden υφίσταται «γνωστική έκπτωση μπροστά στα μάτια μας», κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο συντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News.
Ο Δρ Makary δεν είναι ο μόνος που το έχει παρατηρήσει – όπως λέει:
«Δεν είναι πραγματικά μια ιατρική διάγνωση όσο είναι προφανές ακόμη και σε έναν δικηγόρο που έκανε ουσιαστικά τη διάγνωση σε μια αναφορά της άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία… Είναι πολύ προφανές πώς τα πάει σήμερα σε σχέση με, ας πούμε, πριν από πέντε χρόνια, και είναι λυπηρό, Πραγματικά."
Το πιο σημαντικό, ο Makary δεν είναι η μόνη φωνή που επικρίνει τις δυνατότητες του Biden. Ο δικαστής Robert Hur στις 5 Φεβρουαρίου, δημοσίευσε μια έκθεση για την αμφιλεγόμενη υπόθεση του Biden (ενώ ήταν αντιπρόεδρος του Barack Obama) περί παράνομης αποθήκευσης διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ σχετικά με τον αμερικανικό στρατό και την εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν και άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Τα έγγραφα ανακτήθηκαν από πράκτορες του FBI από το σπίτι του Biden στο Ντέλαγουερ και από ιδιωτικά γραφεία του.
Ο Hur επέβλεψε την έρευνα 2023/2024 σχετικά με αυτόν τον φερόμενο λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων και, στην προαναφερθείσα έκθεσή του, δικαιολογούσε περίφημα την απόφασή του να μην συστήσει τη δίωξη του Biden ως εξής:
«Θεωρήσαμε επίσης ότι, στη δίκη, ο κ. Biden πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε μια κριτική επιτροπή, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας, ως ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη…
Θα ήταν δύσκολο να πείσει τους ενόρκους ότι θα πρέπει να τον καταδικάσουν – μέχρι τότε έναν πρώην πρόεδρο στα ογδόντα του – για ένα σοβαρό κακούργημα που απαιτεί μια εκούσια ψυχική κατάσταση».
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ακριβώς πέθανε ο ένας γιος του.

Ανησυχία στους Αμερικανούς

Σε μια συλλογική περίπτωση «πλουραλιστικής άγνοιας», γνωστή επίσης στην κοινωνική ψυχολογία ως συλλογική ψευδαίσθηση, για λίγο, όλοι μπορούσαν στην πραγματικότητα να παρατηρήσουν ότι ο αυτοκράτορας είναι γεροντικός, ενώ λανθασμένα πίστευε ότι (σχεδόν) κανείς άλλος δεν το παρατηρούσε – παρόλο που αυτό αποτελεί αντικείμενο memes και tweet για χρόνια ενόψει των αστοχιών του Biden και της συχνά ασυνάρτητης ομιλίας που είναι ορατή σε βίντεο που μοιράζονται ευρέως.
Αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα, όταν το θέμα γίνεται σχεδόν καθημερινά πρωτοσέλιδα σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC, το 76% των ψηφοφόρων των ΗΠΑ ανησυχεί τώρα ότι ο Biden είναι σωματικά και ψυχικά ανίκανος για την προεδρία.
Λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους είχαν παρόμοιες ανησυχίες για την ψυχική και σωματική υγεία του Trump, η οποία, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός.
Σε αντίθεση με τον νυν πρόεδρο, ο Trump δεν εμφανίζει εμφανή σημάδια γεροντικότητας, ωστόσο είναι 77 ετών (ο Biden είναι 81 ετών).
Και πάλι, είναι πολύ αξιοσημείωτο ότι το πολιτικό σύστημα μιας «ακμάζουσας» δημοκρατικής υπερδύναμης, τόσο στο Ρεπουμπλικανικό όσο και στο Δημοκρατικό κόμμα, απλά δεν μπορεί να βρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε τέτοιους υπερήλικες πολιτικούς.
Οι Δημοκρατικοί πρέπει να πάνε με τον Biden, ανεξάρτητα από το πόσο γεροντικός είναι ή πόσο η οικογένειά του είναι μπερδεμένη στις ουκρανικές διαμάχες και, ομοίως, ο Trump παραμένει το φαβορί των Ρεπουμπλικάνων, ακόμη και με όλες τις κατηγορίες για απόπειρα πραξικοπήματος και τα πολλά νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή.
Οι πρόσφατες συλλήψεις του (τον Μάρτιο του 2023 στη Νέα Υόρκη και στις 24 Αυγούστου στη Τζόρτζια) θεωρούνται, σε κάθε περίπτωση, σε μεγάλο βαθμό ως πολιτικά υποκινούμενες.
Όλα αυτά σίγουρα υπονομεύουν την αξιοπιστία των αμερικανικών θεσμών.
Τα πράγματα πιθανότατα θα χειροτερέψουν, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης