Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Νέο veto των ΗΠΑ σε ψήφισμα για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Νέο veto των ΗΠΑ σε ψήφισμα για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα
«Η τοποθέτηση υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος είναι υποστήριξη στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή» τόνισε ο Αλγερινός πρέσβης καταθέτοντας το ψήφισμα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν και πάλι veto την σήμερα (20/2) σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas, εμποδίζοντας ,έτσι, την απαίτηση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αντ' αυτού ωθούν το 15μελές όργανο να ζητήσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων που κατέχει η Hamas.
Δεκατρία μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του κειμένου που συνέταξε η Αλγερία, ενώ η Βρετανία απείχε.
Ήταν το τρίτο τέτοιο veto των ΗΠΑ από την έναρξη της νέας ισραηλινο-παλαιστινιακής κλιμάκωσης στις 7 Οκτωβρίου.
«Η τοποθέτηση υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος είναι υποστήριξη στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντίθετα, η καταψήφισή του συνεπάγεται επιδοκιμασία της βίαιης βίας και της συλλογικής τιμωρίας που τους επιβλήθηκε», τόνισε από την πλευρά του ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Amar Bendjama στο συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία.
Ενώ η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Linda Thomas-Greenfield είχε προαναγγείλει το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν veto στο σχέδιο ψηφίσματος λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις παράλληλες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ που επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για την παύση του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων.
«Οποιαδήποτε ενέργεια λάβει αυτό το συμβούλιο αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει, όχι να εμποδίσει αυτές τις ευαίσθητες και συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Και πιστεύουμε ότι το ψήφισμα στο τραπέζι αυτή τη στιγμή θα επηρεάσει αρνητικά αυτές τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε η Thomas-Greenfield στο συμβούλιο προτού επανεπιβεβαιώσει την αμερικανική απόφαση για veto.
«Η απαίτηση άμεσης, άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός χωρίς συμφωνία ωθεί τη Hamas στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων δεν θα επιφέρει βιώσιμη ειρήνη. Αντίθετα, θα μπορούσε να επεκτείνει τις μάχες μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ» κατέληξε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης