Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Σφοδρή επίθεση από Ρωσία και Κίνα για το αμερικανικό veto που μπλόκαρε την εκεχειρία στη Γάζα

OHE: Σφοδρή επίθεση από Ρωσία και Κίνα για το αμερικανικό veto που μπλόκαρε την εκεχειρία στη Γάζα
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν ότι δεν επιθυμούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ενδιαφέρονται απλώς για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις τους
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν ότι δεν επιθυμούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ενδιαφέρονται απλώς για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις τους, ασκώντας veto στο ψήφισμα της Αλγερίας που προέβλεπε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα,
Ο Nebenzia τόνισε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ψήφισμα, ότι στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι να επιτύχει ειρήνη στη Μέση Ανατολή ή να προστατεύσει τους αμάχους αλλά μάλλον να «προωθήσει τη γεωπολιτική τους ατζέντα, απαιτώντας με κάθε κόστος τη "θωράκιση" του στενότερου συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή [ενν. το Ισραήλ]».
Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ μπλόκαραν σήμερα ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κατατέθηκε από την Αλγερία και ζητούσε έκτακτη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε και οι ΗΠΑ άσκησαν veto.
Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Linda Greenfield υποστήριξε ότι το σχέδιο ψηφίσματος δεν ήταν «ένας αποτελεσματικός μηχανισμός», απορρίπτοντας οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός μέχρι την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε το ψήφισμα που συνέταξε η Αλγερία «στιβαρό» και «ισορροπημένο».
Ενώ ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Zhang Jun, εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευσή του που το σχέδιο ψηφίσματος της Αλγερίας δεν «πέρασε».
Το ψήφισμα προτρέπει επίσης όλους τους εμπλεκόμενους στον πόλεμο να «συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου», ιδίως όσον αφορά τους αμάχους και τους ομήρους, εκτός από την απαίτηση για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης