Τελευταία Νέα
Διεθνή

DIW: Σκληρή οικονομική ήττα - Η Γερμανία έχει χάσει πάνω από 200 δισεκ. ευρώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

DIW: Σκληρή οικονομική ήττα - Η Γερμανία έχει χάσει πάνω από 200 δισεκ. ευρώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Το οικονομικό κόστος της Γερμανίας μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ
Η Γερμανία πιθανότατα έχει χάσει περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις μεγάλες απώλειες να επικεντρώνονται στην εκρηκτική άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Marcel Fratzscher.
«Το οικονομικό κόστος της Γερμανίας μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ...
Πάνω απ όλα, το υψηλό ενεργειακό κόστος οδήγησε σε συρρίκνωση τη γερμανική ανάπτυξη κατά 2,5% ή 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και κατά παρόμοιο ποσό το 2023 μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Fratzscher στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, διέκοψε τα ναυτιλιακά δίκτυα και άσκησε σημαντική πίεση στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, ανέφερε η εφημερίδα.
 Αυτές οι συνέπειες έχουν πλήξει περισσότερο τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
«Το γερμανικό κράτος υποστηρίζει πρωτίστως τις επιχειρήσεις με τεράστιες επιδοτήσεις, αλλά τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα πρέπει να σφίξουντη ζώνη τους», πρόσθεσε ο διευθυντής.
Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Δύση αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων και αναζήτησε ενεργά τρόπους να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας, ιδίως από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Επιπλέον, η σύγκρουση στην Ουκρανία σταμάτησε τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών ενέργειας και σε ελλείψεις, αναγκάζοντας τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης