Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία «νοικιάζει» οικόπεδα στην Αλβανία για να φιλοξενεί τους παράνομους μετανάστες της

Η Ιταλία «νοικιάζει» οικόπεδα στην Αλβανία για να φιλοξενεί τους παράνομους μετανάστες της
Η συμφωνία θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια, διάστημα στο οποίο η Αλβανία θα «φιλοξενεί» έως και 36.000 μετανάστες, το χρόνο, μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα ασύλου που διαρκούν περίπου ένα μήνα.
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία με την Ιταλία, για να κρατά στο έδαφός της χιλιάδες μετανάστες αιτούντες ασύλου που διασώθηκαν σε διεθνή ύδατα, όσο οι αιτήσεις τους εξετάζονται από την Ιταλία, παρά τις διαμαρτυρίες από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συμφωνία θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια, διάστημα στο οποίο η Αλβανία θα «φιλοξενεί» έως και 36.000 μετανάστες, το χρόνο, μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα ασύλου που διαρκούν περίπου ένα μήνα.
Η συμφωνία, που υπεγράφη τον Νοέμβριο μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Μελόνι να μοιραστεί το βάρος της μετανάστευσης και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υποστηρίχθηκε μάλιστα, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και έχει επικριθεί ευρέως από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Rama, ψήφισε ομόφωνα υπέρ με 77 ψήφους, με 63 μέλη της αντιπολίτευσης να δηλώνουν απόντα ενώ όσοι παρευρέθηκαν στο κοινοβούλιο αποδοκίμασαν την ψηφοφορία με σφυρίγματα.

Αντίθετη η αντιπολίτευση - Απών ο Rama

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Edi Rama δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία.
Μια ομάδα 30 βουλευτών προσπάθησε να εμποδίσει την επικύρωση προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στα τέλη Ιανουαρίου έδωσε το πράσινο φως για την ψήφιση του συμφωνίας .
Η Κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε τη συμφωνία τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από τη Γερουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Έτσι, μέχρι τον Απρίλιο του 2024 θα δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δύο κέντρα φιλοξενίας τα οποία θα χρηματοδοτήσει και θα συντηρεί με 600 εκατ. ευρώ η Ιταλία για τα επόμενα πέντε ετών. Οι εγκαταστάσεις θα διοικούνται πλήρως από την Ιταλία, ενώ θα παρακολουθεί γρήγορα τα αιτήματά τους για άσυλο.
Η Ιταλία θα παραμείνει νομικά υπεύθυνη για τους μετανάστες καθ′ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας .
Ο Ράμα είπε ότι η Αλβανία στέκεται δίπλα στη Μελόνι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης εκ μέρους των Αλβανών που βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία και «ξέφυγαν από την κόλαση για μια καλύτερη ζωή» μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Αλβανία τη δεκαετία του 1990.
Η Ιταλία έχει ζητήσει βοήθεια από άλλα κράτη της ΕΕ για να χειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων. Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας έδειξαν ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 50% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Περίπου 155.750 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 17.000 ασυνόδευτων ανηλίκων, σε σύγκριση με 103.850 το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης