Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχει ο καιρός γυρίσματα - Ασθενείς της Ευρώπης Γερμανία και... Bundesbank το 2023, με ζημίες 21,6 δισ. ευρώ το 2023

Έχει ο καιρός γυρίσματα -  Ασθενείς της Ευρώπης Γερμανία και... Bundesbank το 2023, με ζημίες 21,6 δισ. ευρώ το 2023
Αποδέσμευσε 19,2 δισεκ. ευρώ για προβλέψεις
Σχετικά Άρθρα
Αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα κατέγραψε το 2023 η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), για πρώτη φορά στην ιστορία της, με τις ζημίες να διαμορφώνονται σε 21,6 δισεκ. ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι αποδέσμευσε 19,2 δισεκ. ευρώ σε προβλέψεις για κινδύνους και άντλησε και 2,4 δισεκ. από τα αποθέματά της, με εποτέλεσμα να παρουσιάζει, πλέον, ένα απόθεμα περίπου 700 εκατ ευρώ.
«Εκτιμούμε ότι τα βάρη θα είναι αισθητά και το τρέχον οικονομικό έτος και πιθανότατα θα υπερβούν τα εναπομείναντα αποθέματα. Μπορούμε να τα αντέξουμε αυτά τα βάρη, καθώς το ενεργητικό μας είναι κατά πολύ υψηλότερο από τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, ενώ καθησύζασε πως ο ισολογισμός παραμένει «ισχυρός». Το 2024 η ζημιά αναμένεται να ξεπεράσει τα 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται στα αποθεματικά, επομένως η τράπεζα θα αναγκαστεί να μεταφέρει τις ζημίες προς τα εμπρός.
Σημειώνεται ότι η ολλανδική κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε ζημίες 3,5 δισεκ. ευρώ για το 2023.
Βέβαια, καθησύχασε ότι τα αποθέματά της θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν μελλοντικές ζημίες και ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης από την κυβέρνηση. «Μόλις έχουμε αποκαταστήσει επαρκώς τα αποθέματά μας διατηρώντας τα κέρδη, θα συνεχίσουμε τη διανομή μερισμάτων στο ολλανδικό κράτος», δήλωσε η κεντρική τράπεζα

Υπενθυμίζεται πως και η ΕΚΤ εμφάνισε επίσης την πρώτη ετήσια ζημιά από το 2004, ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ, καθώς αποδέσμευσε και εκείνη προβλέψεις κινδύνου ύψους 6,6 δισεκ. ευρώ. Η ζημιά αυτή θα μεταφερθεί στον Ισολογισμό της ΕΚΤ προκειμένου να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ζημία, η οποία καταγράφηκε έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες σημαντικών κερδών, αντανακλά τον ρόλο και τις απαραίτητες ενέργειες πολιτικής που ανέλαβε το Ευρωσύστημα κατά την εκπλήρωση της πρωταρχικής αποστολής του να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών και δεν επηρεάζει την ικανότητά του να ασκεί αποτελεσματική νομισματική πολιτική.
Η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τόκων-εξόδων επί των υποχρεώσεων της ΕΚΤ που υπόκεινται σε κυμαινόμενα επιτόκια.
Ωστόσο, οι τόκοι-έσοδα επί των στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ δεν αυξήθηκαν στον ίδιο βαθμό ή με τον ίδιο ρυθμό, δεδομένου ότι τα εν λόγω στοιχεία έχουν σε μεγάλο βαθμό σταθερά επιτόκια και μακρές διάρκειες.
Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να καταγράψει ζημίες και τα αμέσως επόμενα έτη, αλλά στη συνέχεια προβλέπεται να επανέλθει σε διατηρήσιμη κερδοφορία. Η οικονομική ευρωστία της ΕΚΤ υπογραμμίζεται περαιτέρω από το κεφάλαιο και τους σημαντικού ύψους λογαριασμούς αναπροσαρμογής της, που συμποσούνται σε 46 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2023.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα της χρήσεως 2023 οι καθαροί χρεωστικοί τόκοι-έξοδα της ΕΚΤ ανήλθαν συνολικά σε 7,193 δισ . ευρώ (2022: καθαροί πιστωτικοί τόκοι-έσοδα 900 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των τόκων-εξόδων που προέκυψαν από την καθαρή υποχρέωση της ΕΚΤ στο πλαίσιο του TARGET, ύψους 14.236 εκατ. ευρώ (2022: 2.075 εκατ. ευρώ). Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 38 εκατ. ευρώ (2022: 1.840 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω μη πραγματοποιηθεισών ζημιών από μεταβολές τιμών επί διαφόρων τίτλων που διακρατούνται στο χαρτοφυλάκιο τίτλων σε δολάρια ΗΠΑ και στο χαρτοφυλάκιο ίδιων κεφαλαίων.
Οι συνολικές δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν σε 676 εκατ. ευρώ (2022: 652 εκατ. ευρώ), λόγω του υψηλότερου μέσου αριθμού υπαλλήλων το 2023, κυρίως στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, και των μισθολογικών προσαρμογών. Το συνολικό μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ μειώθηκε κατά 24 δισεκ. ευρώ σε 674 δισεκ. ευρώ (2022: 699 δισεκ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το δ' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, Destatis. Προσαρμοσμένη σε τιμές, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Η Destatis υπογραμμίζει τις μειώσεις στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μηχανημάτων και εξοπλισμού, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και μεταλλικών προϊόντων, καθώς και στη χημική βιομηχανία. Επίσης, αναφέρει το «δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον» ως τον κύριο παράγοντα πίσω από αυτή την εξέλιξη.

Σε αντίθετο κλίμα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να καταγράψεο οριακή κέρδη για τη χρήση 2023, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Λέτε τελικά να έχει ο καιρός γυρίσματα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης