Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Πεντάγωνο παραδέχεται: Δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουν τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία – 50 υποθέσεις διαφθοράς στους εισαγγελείς

Το Πεντάγωνο παραδέχεται:  Δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουν τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία – 50 υποθέσεις διαφθοράς στους εισαγγελείς
Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή του Πενταγώνου, Robert Storch, οι έρευνες εξετάζουν πιθανή «απάτη στις προμήθειες, υποκατάσταση προϊόντων, κλοπές, απάτη ή διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν την τύχη αμερικανικών όπλων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που στάλθηκαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου τον Ιανουάριο, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Sputnik την το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2024.
Αυτό αντιστοιχεί την περσινή παραδοχή του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας ότι αντιμετώπιζε «προκλήσεις» όσον αφορά την παρακολούθηση του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που διοχετεύεται στο Κίεβο.
Οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει περισσότερες από 50 υποθέσεις που σχετίζονται με τη βοήθεια στην Ουκρανίας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ανεπαρκή εποπτεία και την πιθανότητα κακής χρήσης.
Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή του Πενταγώνου, Robert Storch, οι έρευνες εξετάζουν πιθανή «απάτη στις προμήθειες, υποκατάσταση προϊόντων, κλοπή, απάτες  ή διαφθορά».
Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις - ορισμένες που αφορούν εργολάβους - βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά ήδη έχουν αποκαλυφθεί «κενά» από τους ελεγκτές και ύποπτες κινήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, είπε ο γενικός επιθεωρητής σε ενημέρωση της εβδομάδας, προσθέτοντας:
«Δεν έχουμε τεκμηριώσει καμία τέτοια υποψία, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «δεδομένης της ποσότητας και της ταχύτητας» του εξοπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία, μπορεί κανείς να αναμένει περισσότερες έρευνες για κατάχρηση , διαφθορά ή παρατυπίες.
Ενώ προσφέρθηκαν λίγες λεπτομέρειες, η ενημέρωση αναφέρθηκε σε ελέγχους που ανακάλυψαν ελλιπή δηλωτικά αποστολής με προορισμό την Ουκρανία μέσω Πολωνίας. «Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας δεν είχε την απαιτούμενη ορατότητα και υπευθυνότητα όλων των τύπων εξοπλισμού κατά τη διαδικασία μεταφοράς», αναφέρθηκε ως υπογραμμισμένη η αξιολόγηση του ελέγχου.
Ένας άλλος αναφερόμενος έλεγχος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υποτίθεται ότι αφορά την παράδοση βλημάτων πυροβολικού των 155 mm στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει ως αποστολή να προσδιορίσει εάν οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να επιτύχουν τον στόχο αποστολής τους χωρίς να υπονομεύσουν τις δικές τους αμυντικές ανάγκες.
Οι  γερουσιαστές της Βουλής των ΗΠΑ ζητούν έγγραφα από το Austin για την αποτυχία παρακολούθησης της στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας.

Ξέπλυμα χρήματος

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Βουλής των ΗΠΑ ζήτησε από τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin να τους παράσχει έγγραφα σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Μετά από μια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή που αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Άμυνας (DoD) απέτυχε να εντοπίσει στρατιωτικά όπλα και αντικείμενα που πηγαίνουν στην Ουκρανία, οι ερευνητές καλούν τον γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας Lloyd Austin να παράσχει έγγραφα και πληροφορίες για να κατανοήσει πώς το Υπουργείο σκοπεύει να μετριάσει τα τρωτά σημεία. στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία», ανέφερε η επιστολή.
Αναφέρθηκε σε μια έκθεση του 2023, συμπεριλαμβανομένου ότι το Πεντάγωνο αντιμετώπισε «προκλήσεις» όσον αφορά την παρακολούθηση όλου του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που εισρέει στην Ουκρανία.

Δεν θέλουν την παροχή περαιτέρω βοήθειας

Επιπλέον, τα κεφάλαια που διατέθηκαν από τις ΗΠΑ για να στηρίξουν την Ουκρανία έβρισκαν το δρόμο τους προς τις πρωτεύουσες του κόσμου για το ξέπλυμα χρήματος, δήλωσε πρόσφατα ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Matt Gaetz.
Ο Gaetz, ένας από την αυξανόμενη ομάδα των αντιπάλων της βοήθειας προς την Ουκρανία στο Κογκρέσο, είπε στο Conservative Political Action Conference (CPAC) ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει πλέον να παρέχουν εξωτερική βοήθεια χωρίς να περικόψουν τον δικό τους «φουσκωμένο» ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Τα κεφάλαια που διατίθενται από τις ΗΠΑ για να στηρίξουν την Ουκρανία διαχέονται στις πρωτεύουσες του κόσμου για το ξέπλυμα χρήματος, δήλωσε ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Matt Gaetz.
Τα νέα για τις έρευνες έρχονται καθώς το αίτημα συμπληρωματικής χρηματοδότησης της κυβέρνησης Biden ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, παραμένει σε αδιέξοδο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ρνήθηκαν να το εγκρίνουν χωρίς μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον περιορισμό της μετανάστευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης