Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ελβετίας: Υπάρχουν περισσότερα από 12 ειρηνευτικά σχέδια για την Ουκρανία - Δεν αποκλείουμε από το διάλογο τη Ρωσία

ΥΠΕΞ Ελβετίας: Υπάρχουν περισσότερα από 12 ειρηνευτικά σχέδια για την Ουκρανία - Δεν αποκλείουμε από το διάλογο τη Ρωσία
Σύμφωνα με τον Ignazio Cassis, είναι απαραίτητο να επανεξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στην Ελβετία
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10 ειρηνευτικά σχέδια για την Ουκρανία που έχουν κατατεθεί στην παγκόσμια κοινότητα έως αυτό το σημείο, τα περισσότερα από αυτά είναι γνωστά στο κοινό, αλλά αρκετά από αυτά παραμένουν μυστικά, δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024.
«Υπάρχουν συνολικά περίπου δέκα ειρηνευτικά σχέδια που υπάρχουν σε αυτό το σημείο. [...] Προφανώς, μιλάμε για το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του [Ουκρανού προέδρου Volodymyr] Zelensky, και στη συνέχεια υπάρχουν έξι από τα επτά δημόσια.
Υπάρχουν, επίσης μυστικά σχέδια», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τον Cassis, είναι απαραίτητο να επανεξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Ελβετία.
«Υπάρχουν πολλές ιδέες.
Υπάρχουν κράτη που έχουν συγκεκριμένες ιδέες και αυτή η διάσκεψη πρέπει να καταστήσει δυνατή την ανάλυσή τους, να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή και να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα, χρησιμοποιώντας το ως βάση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας.

Ανάμειξη της Ρωσίας

Μετά τη συνάντηση με τον Zelensky τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της Ελβετίας Viola Amherd ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ελβετία να πραγματοποιήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου και η Βέρνη ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το αίτημα.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Cassis δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Davos ότι η Ρωσία πρέπει να συμπεριληφθεί στη συζήτηση για την ειρηνευτική διευθέτηση.
Η Ελβετία, η οποία δεν είναι ούτε μέρος του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ, υποστηρίζει τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ.
Το 2022, η ρωσική κυβέρνηση κατάρτισε μια λίστα με ξένα κράτη που πραγματοποιούν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, των πολιτών και των εταιρειών της.

Η Ελβετική Συνομοσπονδία περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.
Ο Zelesky στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο του 2022 πρότεινε ένα λεγόμενο σχέδιο δέκα σημείων για την επίτευξη ειρήνης, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, προέβλεπε την πλήρη απόσυρση του ρωσικού στρατού στα σύνορα του 1991 και την επιστροφή του ελέγχου στην Ουκρανία στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» στην Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης