Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 12 μυστικές βάσεις της CIA στην Ουκρανία και η «Επιχείρηση Χρυσόψαρο» - Σε ειδική αποστολή ο εκλεκτός του Biden

Οι 12 μυστικές βάσεις της CIA στην Ουκρανία και η «Επιχείρηση Χρυσόψαρο»  - Σε ειδική αποστολή ο εκλεκτός του Biden
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times για τη δράση πρακτόρων και η μάχη στον τομέα των πληροφοριών
Σχετικά Άρθρα
Η CIA δημιούργησε 12 μυστικές βάσεις κατασκοπείας στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, με τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης να γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της Ουάσιγκτον για επιχειρήσεις στον τομέα των πληροφοριών κατά της Μόσχας.
Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times (NYT), που επικαλούνται πρώην και νυν αξιωματούχους από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενώ την κατάσταση έρχεται να περιπλέξει το μυστικό ταξίδι του διευθυντή της CIA William Burns στο Κίεβο.
Η «σύμπραξη» των μυστικών υπηρεσιών «εδραιώθηκε πριν από μια δεκαετία» και «μεταμόρφωσε την Ουκρανία, της οποίας οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούνταν εδώ και πολύ καιρό ως πλήρως διαβρωμένες από τη Ρωσία, σε έναν από τους σημαντικότερους εταίρους πληροφοριών της Ουάσιγκτον εναντίον του Κρεμλίνου σήμερα», σημειώνουν οι ΝΥΤ.
Οι 12 μυστικές τοποθεσίες αποτελούσαν «βάσεις εμπροσθοφυλακής» από τις οποίες επιχειρούσαν δίκτυα πρακτόρων που συγκέντρωναν πληροφορίες εντός της Ρωσίας.

Επιχείρηση Χρυσόψαρο


Η CIA λέγεται ότι επέβλεψε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωστό ως «Επιχείρηση Χρυσόψαρο» για να εκπαιδεύσει πράκτορες της Ουκρανίας να υποκλέπτουν ρωσικά μυστικά και να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο κατά του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συνεργάστηκαν στενά με ουκρανικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Kyrylo Budanov, πριν από το διορισμό του στην παρούσα θέση του.
Επιπλέον, η CIA εκπαίδευσε Ουκρανούς κατασκόπους να επιχειρούν στη Ρωσία, την Ευρώπη, την Κούβα και άλλα μέρη όπου είναι παρόντες Ρώσοι.
Όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού προσωπικού μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022, κάποιοι πράκτορες των ΗΠΑ παρέμειναν ενεργοί στη δυτική Ουκρανία, μεταδίδοντας πληροφορίες πληροφοριών, όπως πού σχεδίαζε να χτυπήσει η Ρωσία και ποια οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιούσε.

Σημαντικός ο ρόλος των μυστικών βάσεων


«Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε τρόπος να αντισταθούμε στους Ρώσους ή να τους χτυπήσουμε», ανέφερε ο Ivan Bakanov, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, SBU, επικαλούμενος τους NYT.
Οι NYT ανέφεραν ότι από το 2016, οι Ουκρανοί παραβίαζαν περιστασιακά τους όρους συνεργασίας που τους είχε ορίσει η Ουάσιγκτον, «οργανώνοντας δολοφονίες και άλλες θανατηφόρες επιχειρήσεις» τις οποίες υποτίθεται ότι η Αμερική αποδοκίμαζε. Οι ΗΠΑ απείλησαν να αποσύρουν την υποστήριξη, αλλά δεν το έκαναν ποτέ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Καθώς πλησίαζε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, η CIA και αξιωματικοί της βρετανικής MI6 πραγματοποίησαν τις τελευταίες επισκέψεις στο Κίεβο με τους Ουκρανούς ομολόγους τους.

Κάτω από άκρα μυστικότητα την Ουκρανία ο διευθυντής της CIA

Κάτω από άκρα μυστικότητα ο διευθυντής της CIA Williams Burns επισκέφθηκε την Ουκρανία την προηγούμενη Πέμπτη (22/2/2024), όπως αποκαλύπτουν οι New York Times (NYT).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίσκεψη του Burns η 10η από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, είχε ως στόχο να καθησυχάσει την ουκρανική ηγεσία που είναι ανάστατη, επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση στο Κίεβο.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία από τον Οκτώβριο του 2023.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις προμήθειες όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού, στο Κίεβο στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι προμήθειες της ΕΕ υπολείπονται των αναγκών της Ουκρανίας.
Επισήμως το ταξίδι Burns σχετίζεται με την καθυστέρησης της εξοπλιστικής και οικονομικής βοήθειας αλλά εάν συνυπολογιστεί η εκτεταμένη δράση της CIA στην Ουκρανία, τότε το ταξίδι αυτό παραμένει ένα πραγματικό μυστήριο.
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Burns θεωρείται ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Αμερικανού προέδρου Joe Biden και αναλαμβάνει υποθέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί η διπλωματία των ΗΠΑ, όπως αυτή των μυστικών βάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Burns είχε ταξιδέψει στο Κίεβο τον Ιανουάριο του 2022 για να τους ενημερώσει ότι επίκειται η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης