Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλοι απορούν… γιατί η Nikki Haley επιμένει κόντρα στον Donald Trump για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων – Έχασε ακόμη και το προπύργιο της

Όλοι απορούν… γιατί η Nikki Haley επιμένει κόντρα στον Donald Trump για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων – Έχασε ακόμη και το προπύργιο της
Μια τελευταία πιθανότητα είναι ότι η Haley θα μπορούσε να γίνει υποψήφια των No Labels, της ομάδας τρίτου κόμματος που θέλει να σπάσει το καλούπι της πολιτικής των ΗΠΑ
Όλοι απορούν… η παραμονή της Nikki Haley στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είναι πλέον εμμονή.
Μετά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα της από τον Donald Trump, αυτή τη φορά στη χώρα καταγωγής της, τη Νότια Καρολίνα, η Haley εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει την κούρσα των Ρεπουμπλικάνων.
Αυτό δείχνει ότι για τουλάχιστον τις επόμενες 10 ημέρες μέχρι τη «Σούπερ Τρίτη», όταν θα ψηφίσουν οι περισσότερες πολιτείες, θα συνεχίσει να ανταγωνίζεται τον Trump.
Με κάθε πράξη περιφρόνησης κατά του Trump και την αναπόφευκτη ήττα της, η Haley ντροπιάζει τους πρώην επικριτές του Trump.
«Δεν έχω δει ποτέ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόσο ενωμένο όσο είναι τώρα», είπε ο Trump στη νικητήρια ομιλία του το Σάββατο το βράδυ.
Η ετυμηγορία του Trump είναι αδιαμφισβήτητη όσον αφορά το προβάδισμα των εκπροσώπων του, ειδικά λόγω των πολιτειών που κερδίζουν όλες τις δυνάμεις.
Θα είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.
Αλλά το σκληρό πνεύμα «Ποτέ Trump» περίπου του ενός τέταρτου των Ρεπουμπλικανών - συμπεριλαμβανομένου του 40% περίπου που ψήφισαν τη Haley στη Νότια Καρολίνα - δείχνει ένα Ρεπουμπλικανικό κόμμα που απέχει πολύ από το να είναι ενωμένο.
Δεν πρόκειται για συνηθισμένο κομματικό διαχωρισμό.
Το γνωστικό χάσμα μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι εκλογές του 2020 νοθεύτηκαν και της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών που αναγνωρίζουν ότι είναι μύθος είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβιβαστεί.
Είναι σαν να πεις ότι ο αντίπαλός σου πιστεύει στα οικονομικά του βουντού, όπως έκανε ο George HW Bush για τον Ronald Reagan το 1980.
Ο Reagan επέλεξε τον Bush ως υποψήφιό του.
Είναι εντελώς διαφορετικό να λέμε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Αμερική να ψηφίσει έναν καταδικασθέντα εγκληματία», όπως πιστεύει η Haley ότι θα συμβεί για τον Trump μέχρι τον Νοέμβριο.

Γιατί μένει στη διεκδίκηση του χρίσματος η Haley;

Αυτό εξακολουθεί να αφήνει το ερώτημα γιατί η Haley μένει σε μια μάχη που μπορεί να τελειώσει μόνο με την ήττα της.
Έχει επιδειχθεί υπερβολικά στις πρόσφατες επιθέσεις της στον χαρακτήρα του Trump για να μπει στη λίστα του για υποψηφίους.
Αν μια δημοσκόπηση στο λαϊκιστικό Συνέδριο Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών αυτού του Σαββατοκύριακου είναι οδηγός, τα δύο πιο δημοφιλή ονόματα είναι η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Kristi Noem και ο Vivek Ramaswamy, ο επιχειρηματίας που αποχώρησε ως υποψήφιος τον Ιανουάριο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αϊόβα.
Αν η Haley τελικά δεν υποστηρίξει τον Trump, κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο μέρα με τη μέρα, θα προσχωρούσε στην πρώην εκπρόσωπο του Ουαϊόμινγκ Liz Cheney, τον απερχόμενο γερουσιαστή της Γιούτα Mitt Romney και μερικούς άλλους ως persona non grata στον κόσμο του Trump.
Ο στόχος της Haley φαίνεται πιο στρατηγικός: να γίνει ο μακροπρόθεσμος σημαιοφόρος της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών που απορρίπτουν τον Trump.
Αυτό θα την έφερνε σε καλή θέση είτε να θέσει υποψηφιότητα το 2028 εάν ο Trump χάσει από τον Biden αυτόν τον Νοέμβριο, είτε να αμφισβητήσει ένα ανοιχτό συνέδριο εάν ο Trump αποχωρήσει πριν από τον Νοέμβριο λόγω κάποιας εκδήλωσης κάποιου αρνητικού γεγονότος.
Σε αυτό το σημείο, μια ποινική καταδίκη πιθανότατα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καταδίκη.

Πόσα περισσότερα μετρητά έχει η Nikki Haley για την πορεία της;

Υπάρχει επίσης μια τάση ψυχολογικής ορμής για να παλέψει η Haley.
Όσο περισσότερο παραμένει μόνη της ως η μόνη Ρεπουμπλικανή που είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τον Trump, τόσο πιο αδύναμους καθιστά όσους έχουν φιλήσει το δαχτυλίδι του Trump αφού προειδοποιούν ότι ήταν ένας κίνδυνος.
Οι περισσότεροι από τους πρώην αντιπάλους της Haley, συμπεριλαμβανομένου του Mike Pence, του πρώην αντιπροέδρου του Trump, ακόμη και του Ron DeSantis, του άλλοτε δημοφιλή κυβερνήτη της Φλόριντα, ξεφουσκώνουν μέρα με τη μέρα.
Η ώθηση στο προφίλ της ότι στέκεται μόνη της μπορεί να είναι αρκετός λόγος για να παραμείνει στην κούρσα.
Μια τελευταία πιθανότητα είναι ότι η Haley θα μπορούσε να γίνει υποψήφια των No Labels, της ομάδας τρίτου κόμματος που θέλει να σπάσει το καλούπι της πολιτικής των ΗΠΑ.
Πολλές πολιτείες έχουν νόμους για τους «πολύ χαμένους» που εμποδίζουν έναν υποψήφιο να συμμετάσχει στις ίδιες εκλογές δύο φορές.
Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τη Haley να μεταβεί στο «τρίτο κόμμα».
Αλλά όσο περισσότερο παραμένει, τόσο περισσότεροι δημοσκόποι θα διεξάγουν τριμερείς δημοσκοπήσεις με τον Joe Biden, τον Trump και εκείνη.
Εάν η Haley αρνηθεί να υποστηρίξει τον Trump - ένα πολύ μεγάλο «αν» δεδομένων των προηγούμενων δεσμεύσεών της να τον υποστηρίξει - θα μπορούσε να είναι η εχθρός του τον Νοέμβριο.
Μετά από μια προκριματική κούρσα όπως αυτή, αν η Haley λυγίσει τελικά υπό τον Trump, θα ήταν η δύο φορές ηττημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης