Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκλωβισμένη η ΕΕ μεταξύ Putin και Trump, ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να αυξήσει αμυντικές δαπάνες

Εγκλωβισμένη η ΕΕ μεταξύ Putin και Trump, ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να αυξήσει αμυντικές δαπάνες
Στους κύκλους της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές
Η Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει το blame game στον τομέα της άμυνας, καθώς παλεύει με το πώς θα αυξήσει την παραγωγή εν μέσω της σοβαρής έλλειψης πυρομαχικών στην Ουκρανία και αυξανόμενων ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, καθώς η Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας και οι ανησυχίες για τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αυξάνονται, πολιτικοί, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την άμυνα.
Το δύσκολο αυτό θέμα θα είναι αναμφίβολα στην ημερήσια διάταξη καθώς περίπου 20 Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Παρίσι τη Δευτέρα για να στείλουν στον Vladimir Putin, ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας.
Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενισχύσει τις αμυντικές τους δαπάνες, παραμένει ασαφές αν υπάρχει πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες να προχωρήσουν περισσότερο - και τι είναι πραγματικά ρεαλιστικό για τις χώρες που για δεκαετίες βασίζονταν στις ΗΠΑ ως τον απόλυτο εγγυητή της ασφάλειάς τους.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το κενό

Ο Jim Townsend πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή και νατοϊκή πολιτική, δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή, έχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να καλύψει τα κενά που μπορεί να αφήσουν οι ΗΠΑ; Η απάντηση είναι όχι. Η Ευρώπη το γνωρίζει αυτό, η ευρωπαϊκή βιομηχανία το γνωρίζει αυτό, ο Putin το γνωρίζει αυτό".
Στους κύκλους της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων σχολίων του Donald Trump, αν επανεκλεγεί, δεν θα υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες.
Ερωτηθείς πόσο φοβούνται οι Ευρωπαίοι τις επιπτώσεις μιας πιθανής προεδρίας Trump, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας δήλωσε: "Πολύ".
Και πρόσθεσε: "Κάτω από την επιφάνεια, υπάρχουν τώρα πολλά που εξετάζονται και προτείνονται σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν".

Η αισιόδοξη άποψη

Άλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν μια πιο αισιόδοξη άποψη.
Ο Hanno Pevkur, υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη: "Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πολύ δραματική αλλαγή, διότι πιστεύω πραγματικά ότι όσο σημαντικές είναι οι ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους συμμάχους, άλλο τόσο σημαντικοί είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες".
Η Kajsa Ollongren, η Ολλανδή υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Trump, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν "μια κλήση αφύπνισης για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Ευρώπη".
Ευρώπη πρέπει πράγματι να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια.
Αυτό σημαίνει μια μεγάλη οικονομική επένδυση", ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι "στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή.
Οι αμυντικές επενδύσεις στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά".
"Χρειαζόμαστε δράση, όχι παιχνίδι επίρριψης ευθυνών", τόνισε η Ολλανδή υπουργός.

Ανεπάρκεια

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι 18 από τα μέλη του θα επιτύχουν το στόχο να δαπανήσουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα φέτος, έναντι τριών μελών που πέτυχαν τον στόχο πριν από μια δεκαετία.
Πέρυσι, οι αμυντικές δαπάνες στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και στον Καναδά αυξήθηκαν κατά 11%.
Η ΕΕ έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για ένα ταμείο που επιστρέφει εν μέρει στα κράτη μέλη τη βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία.
Και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία τις επόμενες εβδομάδες.
Υπάρχουν όμως ακόμη προκλήσεις, σύμφωνα με τον Townsend , ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια νέα αμερικανική ασφάλεια.
"Τα χρήματα εισρέουν σιγά σιγά", τόνισε, αλλά ορισμένες χώρες "πρέπει να δαπανήσουν περισσότερο από 2% -πολύ περισσότερο από 2%, όπως η Γερμανία- για να φέρουν τις δυνάμεις τους στα μέτρα τους".
Η βιομηχανική ικανότητα παραμένει ανεπαρκής, τόνισε.
"Η βιομηχανία είναι πολύ μικρή σε σχέση με την Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν το ίδιο πρόβλημα - ακόμη και αν υπήρχαν τα χρήματα και η πολιτική βούληση, η βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει σε κλίμακα ό,τι χρειάζεται και έτσι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για την παράδοση ορισμένων πραγμάτων", εξήγησε.
Ενώ το μπλοκ παρέχει στην Ουκρανία περισσότερα πυρομαχικά, δεν έχει καταφέρει να παραδώσει με τον ρυθμό και τον όγκο που πολλοί ήλπιζαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης