Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «χτύπημα» από τη Ρωσία - Αναστέλλει ξανά τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες

Νέο «χτύπημα» από τη Ρωσία - Αναστέλλει ξανά τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες
Σε εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από την 1η Μαρτίου προχωρά εκ νέου η Ρωσία
Σε εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από την 1η Μαρτίου προχωρά εκ νέου η Ρωσία, για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης από τους καταναλωτές και τους αγρότες και να επιτρέψει τη συντήρηση των διυλιστηρίων στο δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Η απαγόρευση, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό RBC, επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του αναπληρωτή πρωθυπουργού Alexander Novak, επικεφαλής του προέδρου Vladimir Putin για τον τεράστιο ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Το RBC, επικαλούμενο άγνωστη πηγή, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Mikhail Mishustin ενέκρινε την απαγόρευση μετά την πρόταση του  Novak, σε επιστολή με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου.
"Προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική ζήτηση για πετρελαιοειδή, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών στην εγχώρια αγορά", ανέφερε ο Novak.
Οι εγχώριες τιμές της βενζίνης είναι ευαίσθητες για τους αυτοκινητιστές και τους αγρότες στον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 15ης-17ης Μαρτίου, ενώ ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια έχουν πληγεί από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες.

Στο στόχαστρο οι ενεργειακές υποδομές

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές της άλλης πλευράς σε μια προσπάθεια να διαταράξουν τις γραμμές εφοδιασμού και την υλικοτεχνική υποδομή και να αποθαρρύνουν τους αντιπάλους τους, καθώς αναζητούν το πλεονέκτημα σε μια σχεδόν διετή σύγκρουση που δεν δείχνει σημάδια τερματισμού.
Οι εξαγωγές πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου είναι μακράν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, μια σημαντική πηγή εσόδων σε συνάλλαγμα για τη ρωσική οικονομία ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και εξασφαλίζουν στη Μόσχα μια θέση στο κορυφαίο τραπέζι της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής.
Το Κρεμλίνο συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ως μέρος της ευρύτερης ομάδας ΟΠΕΚ+.
Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης