Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος: Η Ρωσία βρυχάται με μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς - Βαριά οπλισμένο, εντυπωσιακές δυνατότητες νευρωνικών δικτύων

Σοκ και δέος: Η Ρωσία βρυχάται με μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς - Βαριά οπλισμένο, εντυπωσιακές δυνατότητες νευρωνικών δικτύων
Το 6η γενιάς μαχητικό αεροσκάφος θα είναι μια υπερηχητική ιπτάμενη πλατφόρμα μάχης
Όπως πολλά δυτικά κράτη, η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύξει ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς.
Σε τι όμως θα διαφέρει....;
Οι αναφορές περιγράφουν ότι το νέο αεροσκάφος θα προκύψει από λεπτομερή έρευνα, συνεργασία και διαβούλευση με στρατιωτικούς ειδικούς.
Σύμφωνα με το κρατικό μέσο TASS, η Ρωσία στοχεύει ενεργά στην ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς που θα μπορούσε να αναπτυχθεί έως το 2050.
Το μαχητικό έκτης γενιάς που θα αλλάξει τελείως αυτό που γνωρίζουμε στον αεροπορικό πόλεμο έως σήμερα.

Η εξέλιξη αποκαλύφθηκε από τον Evgeny Fedosov, Επιστημονικό Διευθυντή του Κρατικού Ινστιτούτου Ερευνών Αεροπορικών Συστημάτων (GosNIAS) και διακεκριμένο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο Fedosov έριξε φως στις συνεχιζόμενες συζητήσεις και έρευνες γύρω από την ιδεολογία του αεροσκάφους έκτης γενιάς.
Σύμφωνα με τον Fedosov, η διαδικασία ανάπτυξης περιλαμβάνει εκτεταμένες διαβουλεύσεις και συνεργασία με στρατιωτικούς ειδικούς για την πρόβλεψη των απαιτήσεων μελλοντικών ένοπλων συγκρούσεων.
«Αυτή τη στιγμή, επεξεργαζόμαστε την ιδέα ενός αεροσκάφους έκτης γενιάς, διεξάγουμε έρευνα και ανταλλάσσουμε απόψεις με στρατιωτικούς ειδικούς», είπε.
Ο Fedosov, ωστόσο, τόνισε μια κρίσιμη ανησυχία σχετικά με την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού των πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς.
Επισήμανε ότι με κάθε διαδοχική επανάληψη της στρατιωτικής αεροπορίας, το μέγεθος και το βάρος τείνουν να αυξάνονται, επηρεάζοντας αναπόφευκτα το κόστος αυτού του εξοπλισμού.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ομάδα πολεμικής αεροπορίας έκτης γενιάς θα περιλαμβάνει τόσο επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και μη επανδρωμένα οχήματα.
«Υπάρχει η άποψη ότι η αεροπορική ομάδα πρέπει να είναι μικτή και να αποτελείται από drones και επανδρωμένα αεροσκάφη. Ένα τέτοιο μικτό πάρκο, καταρχήν, μπορεί να υπάρχει», παρατήρησε ο Fedosov. Είπε ότι το μέγεθος και η ταχύτητα των drones θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν ως wingmen μέσα σε μια ομάδα.
Τα drones εντός αυτών των ομάδων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν κοντινούς στόχους. Τόνισε την αναγκαιότητα ανθρώπινης επίβλεψης για την κατανόηση του τακτικού τοπίου μετά την απεργία. "Αλλά για να κατανοήσετε την τακτική κατάσταση μετά το χτύπημα, χρειάζεστε ακόμα ένα άτομο", είπε ο Fedosov. Και πρέπει να δουλέψει στη μακρινή ζώνη για να μην κινδυνεύσει να καταρριφθεί».
Ο Fedosov δεν αποκάλυψε εάν το αεροσκάφος θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος.
Προηγουμένως, αναφορές έκαναν λόγο για συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα Mikoyan PAK DP, με στόχο τη δημιουργία ενός αεροσκάφους αναχαίτισης επόμενης γενιάς για να διαδεχθεί το Mikoyan MiG-31.
mig_41_0.jpg


Επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο;

Η ιδέα του μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς περιλαμβάνει μια νέα εποχή εναέριου πολέμου που χαρακτηρίζεται από προηγμένες δυνατότητες και τεχνολογίες αιχμής.
Τα αεροσκάφη επόμενης γενιάς είναι έτοιμα να επαναπροσδιορίσουν την εναέρια υπεροχή με βελτιωμένη απόδοση στη μάχη αέρος-αέρος και την ικανότητα διείσδυσης σε απαγορευμένους εναέριους χώρους.
Βασιζόμενοι στην επιτυχία των πλατφορμών πέμπτης γενιάς, τα μαχητικά έκτης γενιάς θα σχεδιαστούν για να προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες τάσεις στον εναέριο πόλεμο, όπου τα παραδοσιακά σενάρια ς δίνουν τη θέση τους σε εμπλοκές μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιούν πυραύλους αέρος-αέρος πέρα ​​από οπτικό βεληνεκές δυνατότητες.
Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν την ανάπτυξη εγχώριων προγραμμάτων αεροσκαφών έκτης γενιάς, καταδεικνύοντας μια παγκόσμια ώθηση προς την προώθηση των δυνατοτήτων στρατιωτικής αεροπορίας.
Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βασικός παίκτης σε αυτόν τον τομέα, προχωρώντας ενεργά τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς μέσω του προγράμματος stealth μαχητικών αεροσκαφών Next Generation Air Dominance (NGAD).
Έχουν επίσης προκύψει πολυεθνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μια στρατηγική προσέγγιση για τη μόχλευση κοινών πόρων και τεχνογνωσίας με παράλληλη μείωση του κόστους ανάπτυξης.

Που βρίσκονται Ιαπωνία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ιαπωνία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια κοινή «συμμαχία» ένωσαν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους έκτης γενιάς που ονομάζεται Tempest. Ξεχωριστά, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα ξεχωριστό πολυεθνικό πρόγραμμα.
Η Κίνα πιστεύεται επίσης ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς της, έχοντας προηγουμένως επιδείξει τις δυνατότητές της με την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους J-20 πέμπτης γενιάς.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία αντιμετώπισε δυσκολίες στην ανάπτυξη του μαχητικού της stealth, του Su-57, σε μεγάλους αριθμούς. Επιπλέον, οι συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν εμπόδια.
Ο Fedosov τόνισε ότι ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς ενδέχεται να ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες, δεν θα μεταβούν σε ολοκληρωμένες μη επανδρωμένες επιχειρήσεις.
Ενώ υπογράμμισε τον αναντικατάστατο ρόλο των ανθρώπινων πιλότων, δηλώνοντας, «Προσπαθούμε να μην αντικαταστήσουμε έναν ζωντανό πιλότο με μια μηχανή, αλλά να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση σύνθετων αποστολών μάχης», δήλωσε.
Αν και αναγνώρισε τις εντυπωσιακές δυνατότητες επεξεργασίας των νευρωνικών δικτύων, ο Fedosov σημείωσε τους περιορισμούς τους όσον αφορά τη διαίσθηση και τη λήψη αποφάσεων σε δύσκολες συνθήκες. «Τα αεροσκάφη γίνονται όλο και πιο έξυπνα, αλλά αυτή είναι η συνήθης αυτοματοποίηση της διαδικασίας ελέγχου», κατέληξε.

Τα νευρωνικά δίκτυα αποτελούν μέρος του κλάδου Machine-Learning (ML) της τεχνητής νοημοσύνης

Είναι ενδιαφέρον ότι η Hardberry-Rusfactor, που ιδρύθηκε το 2013, έχει επίσης αναπτύξει ένα drone με ρότορα που ονομάζεται «Lovkiy».
Το UAV μπορεί «να πετάξει πιο γρήγορα από όλα τα ελικόπτερα που επιχειρούν στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Αυτά τα «ελικόπτερα» μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι τετρακόπτερα ή άλλα UAV με έλικα τα οποία είναι μεγαλύτερα και έχουν ισχυρότερους κινητήρες.
Μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 2,5 φορές μεγαλύτερες (έως 200 χιλιόμετρα την ώρα) και μεγαλύτερες (έως 1,5 ώρα) από όλα τα άλλα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στη ζώνη «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO) σήμερα».
Τα νευρωνικά δίκτυα αποτελούν μέρος του κλάδου Machine-Learning (ML) της τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένο να μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Είναι συνήθως η υποκείμενη επιστήμη πίσω από τεχνολογίες όπως η αναγνώριση εικόνων, η οποία είναι επίσης ο βασικός ρόλος της NAKA - να αναγνωρίζει διαφορετικά είδη εχθρικών όπλων από τον αέρα.
Όπως αναφέρουν οι EurAsian Times, drones Lancet-3 είχαν στοχοποιήσει πυροβόλο RM-70 Τσέχικης κατασκευής και ένα αυτοπροωθούμενο πυροβόλο DANA (SPG) σε επιδρομές στα τέλη Οκτωβρίου του 2023.
Η τεχνολογία ΝΑΚΑ χρωμάτισε με πράσινο χρώμα τα ουκρανικά όπλα και μετέφερε μέσω του νευρωνικού δικτύου στο Lancet για να τα χτυπήσει.
Διαθέτει «προσαρμοστική» και «τεχνητή νοημοσύνη», την οποία οι προγραμματιστές «διδάσκουν διαφορετικούς τύπους στόχων».
Αυτό μπορεί να συναχθεί ότι είναι ένα χαρακτηριστικό ML όπου η αυτόνομη λειτουργία ενός AI γίνεται σταδιακά χωρίς σφάλματα μέσω περιοδικών ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Μπορεί να περιλαμβάνει την ηλεκτρονική πραγματοποίηση αλλαγών στον υπολογιστή, την επανεγγραφή του λογισμικού ή του αλγορίθμου, την «επικοινωνία» με το σύστημα σε κώδικα ή όλα τα παραπάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης