Διεθνή

Υπαναχώρηση από Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ τώρα υποστηρίζει την αποστολή στρατού στην Ουκρανία «αλλά χωρίς συμμετοχή στη σύγκρουση»

Υπαναχώρηση από Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ τώρα υποστηρίζει την αποστολή στρατού στην Ουκρανία «αλλά χωρίς συμμετοχή στη σύγκρουση»
Αναφέρθηκε «στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων, τις απειλές στον κυβερνοχώρο, την παραγωγή όπλων σε τοπικό επίπεδο, στο έδαφος της Ουκρανίας» ο Γάλλος ΥΠΕΞ
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Stephane Sejournet, προέβη σε μερική υπαναχώρηση από την γραμμή του προέδρου του Emmanuel Macron για την άμεση αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια βοήθεια «μπορεί να απαιτεί παρουσία στο ουκρανικό έδαφος», ωστόσο,  «χωρίς να περάσει το όριο της συνευθύνης στη σύγκρουση».
Η Γαλλία επιτρέπει την παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού στο ουκρανικό έδαφος για την παροχή «ορισμένων τύπων βοήθειας», αλλά αυτή η παρουσία «δεν συνεπάγεται την ευθεία συμμετοχή στη σύγκρουση» τόνισε σχετικά ο Sejournet.
«Πρέπει να προβλέψουμε νέες ενέργειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες. Μιλάω ιδιαίτερα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, τις απειλές στον κυβερνοχώρο, την παραγωγή όπλων σε τοπικό επίπεδο, στο έδαφος της Ουκρανίας. Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες μπορεί να απαιτούν παρουσία στο ουκρανικό έδαφος χωρίς διέλευση η γραμμή της συνενοχής στη σύγκρουση» «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, και σήμερα αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Υπεθυμίζεται ότι προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο Κίεβο, αλλά δεν κατέληξαν σε συναίνεση.
Η δήλωση του Macron υποστηρίχθηκε από τον Γάλλο πρωθυπουργό του Gabiel Attal, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής από τους ηγέτες της γαλλικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης