Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Κομισιόν στην πρόταση-όνειδος: Τα «παγωμένα» ρωσικά assets να διατεθούν για την ενίσχυση της Ουκρανίας

Επιμένει η Κομισιόν στην πρόταση-όνειδος: Τα «παγωμένα» ρωσικά assets να διατεθούν για την ενίσχυση της Ουκρανίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν και να ενισχύσουν τις αμυντικές τους πολιτικές
Σχετικά Άρθρα
Στην πρόταση-όνειδος για την ενίσχυση της Ουκρανίας μέσω των «παγωμένων» ρωσικών assets επιμένει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν τη χρήση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ενίσχυση του στρατού της Ουκρανίας στις αμυντικές της προσπάθειες κατά της Μόσχας.
«Είναι καιρός να αρχίσουμε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση των έκτακτων κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά assets για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε η ίδια σε ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς», σημείωσε η von der Leyen. «Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την ανάληψη της ευθύνης της Ευρώπης για τη δική της ασφάλεια».

Τα… παγωμένα ρωσικά assets

Περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ (324 δισ. δολαρίων) έχουν δεσμευτεί μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της G7 στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Το κρίσιμο είναι ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, εξ ορισμού, διατηρούνται προσωρινά και δεν κατασχέθηκαν πλήρως με τη δυνατότητα επαναδιάθεσης. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα μιας τέτοιας κατάσχεσης και αναδιανομής και τις δέουσες διαδικασίες τους.
Τα σχόλια της von der Leyen έρχονται αφού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jannet Yellen, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκλειδωθεί η αξία των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι υπάρχει «ισχυρή υπόθεση διεθνούς δικαίου, οικονομική και ηθική» για να γίνει αυτό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους συμμάχους να συνεργαστούν για το θέμα αυτό.
Το 1992, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ένα παρόμοιο βήμα για την κατάσχεση των παγωμένων ιρακινών περιουσιακών στοιχείων και τη διοχέτευσή τους για την αποζημίωση των θυμάτων της εισβολής της Βαγδάτης στο Κουβέιτ.
Τώρα, στον τρίτο χρόνο της, η εισβολή της Ρωσίας έχει ισοπεδώσει αρκετούς οικισμούς στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Κιέβου. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε τον περασμένο Μάρτιο ότι θα χρειαστούν 411 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη της Ουκρανίας, με το κόστος πιθανότατα να έχει βαθύνει έκτοτε.

Ο κίνδυνος του πολέμου

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν και να ενισχύσουν τις αμυντικές τους πολιτικές. Ενώ ο κίνδυνος πολέμου «δεν πρέπει να υπερτονίζεται», οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες, είπε. Αυτό περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων στις χώρες μέλη, δήλωσε η von der Leyen.
«Η απειλή πολέμου μπορεί να μην είναι άμεση, αλλά δεν είναι αδύνατη» υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης