Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ο «ειρηνοποιός» Erdogan καλεί σε διαπραγματεύσεις Ρωσία και Ουκρανία

Τουρκία: Ο «ειρηνοποιός» Erdogan καλεί σε διαπραγματεύσεις Ρωσία και Ουκρανία
Ρόλο... ειρηνοποιού έχει αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος στην πολεμική σύγκρουση των δύο χωρών
Σχετικά Άρθρα
Να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, εν αναμονή του ταξιδιού του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov στην Τουρκία.
Μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε: «Διατηρώ την άποψή μου ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και το διάλογο για να τερματιστεί ο πόλεμος με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Σημειώνεται ότι το ταξίδι του Ρώσου ΥΠΕΞ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, αποτελεί «προπομπό» του πιθανού ταξιδιού του Vladimir Putin στην Τουρκία τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το CnnTurk, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Πιστεύω ότι η προσέγγιση των δύο πλευρών είναι απαραίτητη για την επιτυχία των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξαναστήσουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που είχαμε καθιερώσει στο παρελθόν στην Κωνσταντινούπολη για την οικοδόμηση της ειρήνης».
«Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μια κοινή εργασία για τον καθορισμό των γενικών παραμέτρων της ειρήνης».
«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ταχεία ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας».
«Καταβάλλουμε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των συμπατριωτών μας Τατάρων της Κριμαίας. Είμαστε επίσης έτοιμοι να συμβάλουμε στην ταχεία ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε κατ’ αρχήν το σχέδιο 10 σημείων του κ. Zelensky για την ειρήνη και έχουμε αναλάβει ηγετικό ρόλο στις εργασίες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας. Η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία δημιουργήθηκε με τις προσπάθειές μας και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο κατά την υλοποίησή της, παραμένει στην ατζέντα μας».
Τέλος, είπε πως «Υπάρχει επίσης ανάγκη για μια ρύθμιση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουμε τις επαφές μας για έναν νέο κανονισμό που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.
Από την άλλη πλευρά, είμαστε έτοιμοι να ξαναστήσουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που είχαμε δημιουργήσει προηγουμένως στην Κωνσταντινούπολη για την οικοδόμηση της ειρήνης. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι το πνεύμα αλληλεγγύης που έχει ζωντανέψει στην κοινή μας γεωγραφία, τα Βαλκάνια, μέσω της διαδικασίας συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να εξαπλωθεί και στη γειτονική μας γεωγραφία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης