Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χρηματιστήριο βρίσκουν καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού οι Τούρκοι - Άλμα 20% από την αρχή του 2024, με «τεχνολογική φρενίτιδα»

Στο χρηματιστήριο βρίσκουν καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού οι Τούρκοι - Άλμα 20% από την αρχή του 2024, με «τεχνολογική φρενίτιδα»
Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει περίπου 213 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αγορά φέτος
Τα βλέμματα όλων των επενδυτών έχει τραβήξει το ράλι που έχουν κάνει οι τουρκικές μετοχές από την αρχή του έτους, καθώς η «τεχνολογική μανία» κυριεύει την αγορά μετοχών της χώρας και ο αμείλικτος πληθωρισμός ωθεί και πάλι τους τοπικούς αποταμιευτές να επιλέγουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές.
Ο ευρύς συνολικός δείκτης Borsa Istanbul έχει αυξηθεί περίπου 20% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ από τις αρχές του 2024, οδηγούμενος από άλμα 61% στον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Τα κέρδη της Τουρκίας φέτος είναι τα πιο απότομα μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται από τους δείκτες της MSCI.
Η υπεραπόδοση για τις τουρκικές μετοχές έρχεται καθώς ο καλπάζων πληθωρισμός διαβρώνει γρήγορα τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών και οι μικροεπενδυτές προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογική ζέση που έχει επικρατήσει στις παγκόσμιες αγορές φέτος.
Οι πιέσεις ωθούν τους ντόπιους και ξένους θεσμικούς επενδυτές πίσω στην τουρκική αγορά μετοχών, καθώς η σαρωτική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, αναφέρει ανάλυση των Financial Times.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

«Είναι και κακά και καλά νέα», σχολίασε ο Emre Akcakmak, σύμβουλος χαρτοφυλακίου στην East Capital, ειδικός διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών.
Η ισχυρή αύξηση των τιμών καταναλωτή, η οποία ήταν 65% τον Ιανουάριο, έχει ενισχύσει την απήχηση των μετοχών καθώς «οι ντόπιοι προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους», είπε ο Akcakmak.
1_579.JPG
Η μακροχρόνια κρίση πληθωρισμού πυροδότησε τις αγορές της Τουρκίας τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος, το πιο θετικό επενδυτικό κλίμα προς τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ειδικότερα και τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία γενικότερα είχαν επίσης δώσει ώθηση, σύμφωνα με τον Akcakmak.
Η «παγκόσμια τεχνολογική μανία» – με οδηγό την αμερικανική εταιρεία κατασκευής chip Nvidia – έχει διαχυθεί στις αγορές της Τουρκίας και υπήρξε βασικός μοχλός της φετινής ισχυρής απόδοσης για την Borsa Istanbul, δήλωσε ο Tunç Yıldırım, επικεφαλής πωλήσεων θεσμικών μετοχών στην επενδυτική τράπεζα ÜNLÜ με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 7,2 δισ. τουρκικές λίρες (233 εκατ. δολάρια) σε μεγάλα τουρκικά κεφάλαια που εστιάζουν στην τεχνολογία φέτος, σε σύγκριση με καθαρή εκροή 841 εκατ. λιρών πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής οικονομικών δεδομένων Finnet Electronic Publishing.
Οι φετινές εισροές είναι σημαντικές σε κλίμακα για τις αγορές της Τουρκίας και πιθανότατα οδηγήθηκαν από τοπικούς επενδυτές με σχετικά μεγάλες αποταμιεύσεις, είπε ο Yıldırım.
Πολλές μετοχές τεχνολογίας εμπίπτουν στην κατηγορία κεφαλαιοποίησης μικρής ή μεσαίας αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισροές σε κεφάλαια τεχνολογίας είχαν υπερβολικό αντίκτυπο στις τιμές στις μετοχές τους.
Η σχετικά μικρή συγκέντρωση κεφαλαίων στις αγορές μετοχών φέτος έδωσε επίσης στους ιδιώτες επενδυτές λιγότερα σημεία πώλησης για να αποθηκεύσουν τα μετρητά τους, σύμφωνα με τον Yıldırım.
Οι εταιρείες έχουν συγκεντρώσει περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική αγορά μετοχών το πρώτο δίμηνο του 2024, σε σύγκριση με περίπου 811 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο δίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Ελκυστικές αποτιμήσεις

Πέρα από τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης, ο Akcakmak σημείωσε ότι οι τουρκικές μετοχές διαπραγματεύονται επίσης σε «πολύ ελκυστικές» αποτιμήσεις, με τον δείκτη αναφοράς Borsa Istanbul 100 να διαπραγματεύεται περίπου 4 φορές τα αναμενόμενα κέρδη το επόμενο έτος, σε σύγκριση με 12 για τις ευρείες αναδυόμενες αγορές MSCI δείκτης.
Οι αναλυτές ενίσχυσαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά κέρδη το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι φετινές αυξήσεις των τιμών των μετοχών δεν έκαναν τον δείκτη να φαίνεται πολύ πιο ακριβός.
Ωστόσο, ο Yıldırım πρόσθεσε ότι τα κέρδη στην αγορά φέτος προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τους τοπικούς ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κυριαρχήσει στην αγορά μετοχών, και τους Τούρκους θεσμικούς επενδυτές.
2_413.JPG

Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει περίπου 213 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αγορά φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, αλλά αυτές οι εισροές έχουν επιβραδυνθεί ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, στις οποίες το κυβερνών πολιτικό κόμμα του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Erdogan χρησιμοποίησε τεράστια μέτρα τόνωσης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023, τις οποίες κέρδισε.
Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν όμως για τον κίνδυνο επανάληψης, ο οποίος θα εξουδετερώσει το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Mehmet Şimşek για αυστηρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο πληθωρισμός στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Η κεντρική τράπεζα, για παράδειγμα, αύξησε τα επιτόκια από το 8,5% τον Ιούνιο στο 45%, σημειώνοντας μια δραματική αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο Erdogan επέμενε να διατηρεί το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
«Η διάθεση από τους ξένους επενδυτές δεν έχει μειωθεί, απλώς ο κόσμος περιμένει στο περιθώριο επειδή έχουμε μόνο μερικές εβδομάδες μέχρι τις εκλογές», είπε ο Yıldırım, προσθέτοντας ότι «οι τοπικές εκλογές δεν είναι μεγάλη, μεγάλη υπόθεση, αλλά ακόμα ένα γεγονός κινδύνου».
Ο Akcakmak συμφώνησε ότι οι εκλογές είναι απίθανο να προμηνύουν μια σημαντική καμπή και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω ξένες εισροές.
«Όταν τελειώσουν οι εκλογές, θα έχουμε μια ακόμη αβεβαιότητα μακριά», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης