Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερυθρά Θάλασσα: Το στρατηγικό πλήγμα των Houthis σε υποθαλάσσια καλώδια που «έσβησε» τις τηλεπικοινωνίες στην Ασία

Ερυθρά Θάλασσα: Το στρατηγικό πλήγμα των Houthis σε υποθαλάσσια καλώδια που «έσβησε» τις τηλεπικοινωνίες στην Ασία
Τα καλώδια που ανήκουν σε τέσσερα μεγάλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχουν «κοπεί» προκαλώντας «σημαντική» διακοπή στα δίκτυα επικοινωνιών στη Μέση Ανατολή
Η στρατηγική βλάβη που προκάλεσαν οι αντάρτες Houthis της Υεμένης στα υποβρύχια καλώδια της Ερυθράς Θάλασσας «βύθισε» τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και ανάγκασε τους παρόχους να αναδρομολογήσουν έως και το ένα τέταρτο της κίνησης μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης στο Διαδίκτυο.
Τα καλώδια που ανήκουν σε τέσσερα μεγάλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχουν «κοπεί» προκαλώντας «σημαντική» διακοπή στα δίκτυα επικοινωνιών στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ HGC Global Communications.
Η HGC εκτιμά ότι το 25% της κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης καθώς και της Μέσης Ανατολής έχει επηρεαστεί, ανέφερε σε σημερινή (4/3) της δήλωση η εταιρεία.
Μάλιστα, η εταιρεία ενημέρωσε ότι επαναδρομολογεί την κυκλοφορία για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση για τους πελάτες και επίσης «επεκτείνει τη βοήθεια σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται».
Η HGC δεν διεκρίνισε πώς είχαν καταστραφεί τα καλώδια ή ποιος ήταν υπεύθυνος, αν και είναι γνωστό ότι οι Houthis της Υεμένης έχουν προβει σε σχετικές επιχειρήσεις τους τελευταίους δύο μήνες.

red_sea_cables.JPG

Οι Houthis διαψεύδουν το πλήγμα στα υποθαλάσσια καλώδια

Τα υποβρύχια καλώδια είναι η αόρατη δύναμη που οδηγεί το διαδίκτυο, καθώς πολλά εξ αυτών να χρηματοδοτούνται τα τελευταία χρόνια από κολοσσούς του Διαδικτύου όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η μητρική Meta του Facebook.
Η ζημιά σε αυτά τα υποθαλάσσια δίκτυα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές στο διαδίκτυο, όπως συνέβη μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν το 2006.
Η καταστροφή των καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα έρχεται εβδομάδες αφότου η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης προειδοποίησε για την πιθανότητα οι αντάρτες Χούτι να στοχοποιήσουν τα καλώδια.
Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν ήδη διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού επιτιθέμενοι σε εμπορικά πλοία στην κρίσιμη πλωτή οδό.
Αναφορές την περασμένη εβδομάδα από το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Globes ανέφεραν ότι οι Houthis ήταν πίσω από τη ζημιά στα καλώδια.
Πάντως, ο ηγέτης των ανταρτών της Υεμένης Abdel Malek al-Houthi αρνήθηκε τις κατηγορίες.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στοχεύσουμε τα θαλάσσια καλώδια που παρέχουν Διαδίκτυο σε χώρες της περιοχής», ανέφερε.
Η κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε έκτοτε τις βρετανικές και αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που δρουν στην περιοχή για τις ζημιές, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας το Σάββατο.
Αν και το CNN επικοινώνησε με τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ζητώντας σχολιασμό,  δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει και με την άλλη πλευρά, δηλαδή την κυβέρνηση της Υεμένης.
Σε δήλωσή της από την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Υεμένης τόνισε τη σημασία της προστασίας των υποθαλάσσιων καλωδίων και είπε ότι «είναι πρόθυμη επίσης να παράσχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να επισκευαστούν και να συντηρηθούν τέτοια υποθαλάσσια καλώδια».

Στρατηγικής σημασίας για κολοσσσούς των τηλεπικοινωνιών η Ερυθρά Θάλασσα

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των δικτύων που επηρεάζονται είναι το Asia-Africa-Europe 1, ένα καλωδιακό σύστημα μήκους 25.000 χιλιομέτρων (15.534 μιλίων) που συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου.
Η πύλη Europe India Gateway (EIG) έχει επίσης καταστραφεί.
Η EIG συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία και υπολογίζει τη Vodafone ως σημαντικό επενδυτή.
Εντούτοις, η Vodafone, ο κολοσσός κινητής τηλεφωνίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό.
Η εταιρεία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι μπορεί να στείλει κίνηση στο Διαδίκτυο σε περίπου 80 υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που φτάνουν σε 100 χώρες.
Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών βασίζονται σε πολλαπλά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, επιτρέποντάς τους να αναδρομολογούν την κυκλοφορία σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας για να εξασφαλίσουν αδιάλειπτη εξυπηρέτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης