Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται πυρηνική… αποκάλυψη – Εκτινάχθηκε η τιμή του ουρανίου, επανεκκινούν έργα παγκοσμίως

Έρχεται πυρηνική… αποκάλυψη – Εκτινάχθηκε η τιμή του ουρανίου, επανεκκινούν έργα παγκοσμίως
Τα έργα ουρανίου επιστρέφουν καθώς η τιμή αυξάνεται
Έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά οι «ταύροι» έχουν επιστρέψει στο ουράνιο.
Και μαζί τους έρχεται η επανεκκίνηση πολλών έργων ουρανίου που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, ενώ η τιμή του εμπορεύματος έπεφτε.
Είναι προφανές ότι η πυρηνική ενέργεια θα ήταν ο μεγάλο νικητής των ενεργειακών παλινωδιών της Δύσης.
Είναι καθαρή, είναι ασφαλής, παρέχει ισχυρή ισχύ και, το πιο σημαντικό για όλους… έχει ελάχιστες εκπομπές.
Γιατί λοιπόν δεν είναι πιο εμφανές;
Στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα το 2011, η εξόρυξη ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στο Ουαϊόμινγκ, στο Τέξας, στην Αριζόνα και στη Γιούτα, γνώρισε σημαντική ύφεση.
Αυτή η πτώση δεν βοηθήθηκε από την πτώση των τιμών του ουρανίου και τα κράτη όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία που απομακρύνθηκαν από την πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο, καθώς οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια και καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί ουρανίου αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην κάλυψη της ζήτησης, οι τιμές για το μέταλλο έχουν αυξηθεί απότομα, σύμφωνα με το Bloomberg.
uranium2.jpg
Επαναφορά

Αυτή η αναζωπύρωση των τιμών προσφέρει στα προηγουμένως ασύμφορα αμερικανικά ορυχεία ουρανίου την ευκαιρία να επανέλθουν στην αγορά και να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η ετήσια συνάντηση του Prospectors & Developers Association του Καναδά πραγματοποιείται στο Τορόντο, προσελκύοντας χιλιάδες από τη βιομηχανία εξόρυξης, το ουράνιο θα βρεθεί στο επίκεντρο.
Με συμμετέχοντες να περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες ουρανίου όπως η Denison Mines, η Fission Uranium και η IsoEnergy, η εκδήλωση υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία του ουρανίου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της πυρηνικής ενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας προβλέπει σημαντική αύξηση της ζήτησης ουρανίου, προβλέποντας την ανάγκη για πάνω από 100.000 μετρικούς τόνους ετησίως έως το 2040, γεγονός που καθιστά αναγκαία σχεδόν διπλασιασμό των τρεχουσών προσπαθειών εξόρυξης και επεξεργασίας.
Ο Scott Melbye, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Uranium Energy με έδρα το Τέξας, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συμπίεση εφοδιασμού. Η ζήτηση αυξάνεται ξανά, με νέους αντιδραστήρες να έρχονται στο δίκτυο.»
Ο John Ciampagli, Διευθύνων Σύμβουλος της Sprott Asset Management πρόσθεσε: «Ο κλάδος προσπαθεί ξεκάθαρα να ανταποκριθεί με μικρότερα ορυχεία που ανοίγουν ξανά, αλλά όταν έχεις ένα ορυχείο που δεν έχει λειτουργήσει για τόσο καιρό, προφανώς δεν είναι πολύ ουσιαστικό».
Η Cameco επανέλαβε τη λειτουργία της στον ποταμό MacArthur και το Key Lake, το μεγαλύτερο ορυχείο και μύλο ουρανίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο στο Saskatchewan του Καναδά, αφού σταμάτησε από το 2018 έως το 2021 λόγω των κακών συνθηκών της αγοράς.
Η επαναλειτουργία των ορυχείων των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια επιστροφή για μια βιομηχανία που σχεδόν εξαφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια, με την παραγωγή να πέφτει κατακόρυφα στις 174.000 λίρες το 2019 από ένα ανώτατο όριο 44 εκατομμυρίων λιρών το 1980.
Αυτή η μείωση συνοδεύτηκε από αυξημένη εξάρτηση από τις εισαγωγές ουρανίου από χώρες όπως Καναδάς, Αυστραλία, Καζακστάν και Ρωσία.
Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, ιδίως κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, επηρεάζοντας τις αποστολές ουρανίου από το Καζακστάν, οι ΗΠΑ παρακινούνται τόσο από την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και από πολιτικούς λόγους για να ενισχύσουν την παραγωγή ουρανίου τους.
Οι παραγωγοί ουρανίου της Αμερικής προτείνουν ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να ανοίξουν 8 έως 10 νέα μεγάλα ορυχεία μέσα στην επόμενη δεκαετία για να καλύψουν τη ζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης