Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Μπελέρης κρίθηκε ένοχος από την αλβανική «δικαιοσύνη» - Καταδικάστηκε σε 2 έτη φυλάκισης

Ο Μπελέρης κρίθηκε ένοχος από την αλβανική «δικαιοσύνη» - Καταδικάστηκε σε 2 έτη φυλάκισης
Σε 18 μηνες με 3ετη αναστολή καταδικάστηκε ο Κοκαβεσης
Σχετικά Άρθρα
Ένοχος για την απόπειρα εξαγοράς ψήφων κρίθηκε από το αλβανικό δικαστήριο ο Φρέντι Μπελέρης.
Η αλβανική δικαιοσύνη καταδίκασε τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας σε δύο χρόνια φυλάκιση.
Παράλληλα, σε 18 μηνες με 3ετη αναστολή καταδικάστηκε ο Κοκαβεσης.

Κατά την απολογία του, ο Μπελέρης κάλεσε τις δικαστικές Αρχές να «πουν όχι στον αρρωστημένο εθνικισμό».
«Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία», είπε μεταξύ άλλων.

Σφοδρή αντίδραση Μπελέρη: Ήταν μια δίκη παρωδία – Αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθώ

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης» τονίζει σε δήλωσή του ο Φρέντι Μπελέρης, αντιδρώντας στην ετυμηγορία.
«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama.
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» προσθέτει.
Σημειώνεται ότι το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνια στον Φρέντι Μπελέρη.
Στον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, επιβλήθηκαν 18 μήνες με τριετή αναστολή.
Οι συνήγοροί τους αναμένεται να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου.
Μια απόφαση που ήταν προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρη.
Ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρντο, μιλώντας το απόγευμα στην κρατική τηλεόραση, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για αποκορύφωση του δράματος.
«Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη. Εάν δούμε από την πρώτη στιγμή πώς στήθηκε και πώς οργανώθηκε όλη αυτή η σκευωρία και κατηγορία, μας είχαν προετοιμάσει για το σημερινό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι «με τη συμπεριφορά που είχε η έδρα, η όλη συμπεριφορά των εισαγγελέων, οι ψεύτικες μαρτυρίες[…] ήταν η σκευωρία εξαρχής προετοιμασμένη για να μπορέσουν να αποτρέψουν τον δήμαρχο Χειμάρρας να πάει στο γραφείο του να διοικήσει τον δήμο».

Καραθάνος για Μπελέρη: Απαράδεκτη απόφαση - Να απαγορευθεί η είσοδος στους Αλβανούς πολίτες

«Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση» λέει στο CNN Greece ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος για την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη και ζητά από τη ελληνική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα: Οχι μόνο να μεριμνήσει ώστε να διακοπεί κάθε ευρωπαϊκό κονδύλι προς το «παρακράτος Rama» - όπως λέει χαρακτηριστικά - αλλά και να προχωρήσει στην απαγόρευση της εισόδου των Αλβανών πολιτών στη χώρα.
Όπως είπε ο κ. Καραθάνος «είναι απαράδεκτη η απόφαση, χωρίς κανένα στοιχείο, είναι καθαρά πολιτική και ουσιαστικά γίνεται για αποτρέψει την ορκωμοσία του Φρέντι Μπερέρη στη θέση του εκλεγμένου Δημάρχου.
Οπως συνεχίζει ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, η απόφαση «παραβιάζει κάθε κανόνα δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει με μέτρα κατά του καθεστώτος Rama: Και οικονομικά μέτρα δηλαδή να κοπούν κονδύλια που ήδη λαμβάνει η Αλβανία από τη Ευρωπαϊκή Ένωση ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά και άλλα δραστικά μέτρα όπως θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο στην Ελλάδα και άρα και μέσω Σένγκεν και στην Ευρώπη σε όλους τους αλβανούς πολίτες, ώστε να τιμωρηθούν και κάποιοι από αυτούς που έπαιξαν ένα ρόλο βρώμικο. Αντίστοιχα και από πλευράς της αστυνομίας, όπως επίσης και από την πλευρά του παρακράτους Rama».
«Πρέπει η απάντηση της Ελλάδας σε αυτήν την άδικη καταδίκη να είναι πάρα πολύ σκληρή. Αλλιώς δεν καταλαβαίνει το παρακράτος Ράμα από ωραία λόγια και καταγγελίες με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχουν αυτά σε αυτό το κράτος. Αποδεικνύετιαστην πράξη πως ένας εκλεγμένος δήμαρχος είναι φυλακισμένος 10 μήνες, χωρίς ουσιαστικά να του αναγνωρίζεται το τεκμήριο της αθωωότητας. Ουσιαστικά τον καταδικάζουν χωρίς κανένα στοιχείο σε δύο χρόνια ακριβώς για να αποτρέψουν την εκλογή του». Σε ερώτηση για το εάν περιμένουμε αντιδράσεις από τον λαό της Χειμάρρας, ο κ. Καραθάνος απαντά: «Θα δούμε, πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις γιατί αυτό που συνεβη είναι πάρα πολυ άδικο». 

Υπουργείο Εξωτερικών: Κλονίστηκε το τεκμήριο αθωότητας, δυσανάλογη με το αδίκημα η έκταση της ποινής

Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Και τούτο, όπως επισημαίνει, λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Παρέμβαση Σαμαρά 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε στην απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου για την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη.
«Η καταδίκη Μπελέρη, όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την Ε.Ε.. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Rama, δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντωνης Σαμαράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης