Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίαμβος Trump σε 14 από τις 15 Πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης» - Εκτός η Haley – Σάρωσε χωρίς αντίπαλο... και ο Biden

Θρίαμβος Trump σε 14 από τις 15 Πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης» - Εκτός η Haley – Σάρωσε χωρίς αντίπαλο... και ο Biden
Για φοβερή βραδιά έκανε λόγο ο Donald Trump – Biden σε Αμερικάνους: Υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία
(upd9) Απόλυτοι κυρίαρχοι της εκλογικής βραδιάς της «Σούπερ Τρίτης» ήταν οι Joe Biden και Donald Trump, οι οποίοι σάρωσαν στις εσωκομματικές αναμετρήσεις για το χρίσμα του υποψηφίου των κομμάτων τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024.
Ο Trump αναδείχθηκε νικητής σε 14 από τις 15 Πολιτείες, όπου στήθηκαν κάλπες, συμπεριλαμβανομένων των Πολιτειών του Τέξας και της Καλιφόρνια, ενώ η αντίπαλος του Nikki Haley επικράτησε στην Πολιτεία του Βερμόντ.
Μετά τη σαρωτική νίκη του Donald Trump η Haley ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την εσωκομματική κούρσα.
Στους Δημοκρατικούς, ο Biden πέτυχε και αυτός μια μεγάλη εκλογική νίκη, αν και οι δύο αντίπαλοι του σε καμία στιγμή αυτής της εκλογικής διαδικασίας, δεν είχαν την πολιτική δύναμη να τον αντιμετωπίσουν.
Συνεπώς, αν και Biden και Trump δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν από τώρα το χρίσμα, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα βρεθούν και πάλι στις εκλογές του Νοεμβρίου αντίπαλοι για την προεδρία των ΗΠΑ - για πρώτη φορά μετά το 1956 - , αν και τα ποσοστά αποδοχής τους στην αμερικανική κοινή γνώμη παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Νίκη σε 14 Πολιτείες

Ο Trump αναδεικνύεται μέχρι στιγμής νικητής σε 14 Πολιτείες (Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Κολοράντο, Γιούτα και Αλάσκα) καθώς και σε Τέξας και η Καλιφόρνια, οι οποίες δίνουν και πολύ μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων.
Ο Trump ηττήθηκε από την Haley μόνο στην αραιοκατοικημένη περιοχή του Βερμόντ.
Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, ο Trump φέρεται να έχει συγκεντρώσει 1.040 αντιπροσώπους, όταν το όριο για το χρίσμα είναι στους 1.215 αντιπροσώπους.
Από την πλευρά της η Haley έχει κερδίσει μόλις 86 αντιπροσώπους.
Εκτιμάται ότι ο Trump θα καταφέρει να κλειδώσει το χρίσμα ενδεχομένως και στις 12 Μαρτίου, μετά τις εκλογές σε Τζόρτζια, Χαβάη, Μισσισσίπη, Ουάσινγκτον.
1_586.JPG
Αποχώρηση

Η Nikki Haley θα ανακοινώσει τελικά εντός της ημέρας ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα
, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα σχέδιά της.
Αν και η Haley δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τον Trump, προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και μετά τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα, κρίθηκε πως είναι μάταιο να συνεχίσει τον αγώνα της.
Νωρίτερα, το επιτελείο της άφηνε αιχμές κατά του Trump.
«Είναι τιμή μας που λάβαμε την υποστήριξη εκατομμυρίων Αμερικανών σε όλη τη χώρα σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Vermont όπου η Νίκι έγινε η πρώτη Ρεπουμπλικανή γυναίκα που κέρδισε δύο προκριματικές αναμετρήσεις για τις προεδρικές εκλογές.
Η ενότητα δεν επιτυγχάνεται απλώς με τη δήλωση «είμαστε ενωμένοι».
Σήμερα, στη μια Πολιτεία μετά την άλλη, παραμένει ένα μεγάλο μέρος Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που εκφράζουν βαθιές ανησυχίες για τον Donald Trump.
Αυτή δεν είναι η ενότητα που χρειάζεται το κόμμα μας για επιτυχία.

Trump: Φοβερή βραδιά

Από την πλευρά του ο Trump δεν ασχολήθηκε καθόλου με την αντίπαλο του, εστιάζοντας αντίθετα στον Joe Biden.
«Ήταν φοβερή βραδιά, απίστευτη μέρα» υποστήριξε ο Trump, ο οποίος κατηγόρησε παράλληλα τον Biden πως είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, εξαπολύοντας πυρά για την μεταναστευτική πολιτική του.
«Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που εισβάλλουν στην χώρα μας μέσω των νότιων συνόρων.
Πρόκειται για εισβολή.
Είναι ίσως η χειρότερη εισβολή» υπογράμμισε ο Trump.

«Βλέπουμε νίκες να έρχονται παντού από το Μέιν μέχρι τη Βιρτζίνια και απόψε θα είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε: μια χιονοστιβάδα αντιπροσώπων για τον Πρόεδρο, ένα ακόμη κομβικό βήμα στο δρόμο του για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Trump, Karoline Leavitt.

Σάρωσε... και ο Biden

Όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών, ο Joe Biden σάρωσε... και αυτός, αν και επί της ουσίας κατεβαίνει χωρίς αντίπαλο καθώς οι υποψηφιότητες τόσο του Dean Phillips όσο και της Marianne Williamson δεν ήταν ικανές σε κανένα σημείο να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του Biden.
Ο Biden αναδείχθηκε νικητής σε 15 Πολιτείες, αν και είχε ... απώλειες.

Έχασε στη Σαμόα από... ανύπαρκτο αντίπαλο

Συγκεκριμένα, ο Biden έχασε στην επικράτεια της αμερικανικής Σαμόα, μιας περιοχής 40.000 κατοίκων από τον παντελώς άγνωστο επιχειρηματία Jason Palmer, ο οποίος έλαβε 51 ψήφους έναντι 40 του Αμερικάνου προέδρου.
Με τη νίκη του αυτή ο Palmer κέρδισε τους 3 αντιπροσώπους της περιοχής αυτής του Ειρηνικού.
Σημειώνεται πως οι κάτοικοι της Σαμόα δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Πέρα από αυτήν την ανέλπιστη ήττα, μέχρι στιγμής ο Biden έχει συγκεντρώσει 1.572 αντιπροσώπους, όταν χρειάζεται 1.968 για το χρίσμα.
Εκτιμάται πως ο Biden θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων στις 19 Μαρτίου μετά τις αναμετρήσεις σε Φλόριντα, Ιλινόις, Κάνσας και Οχάιο.

2_422.JPG

Υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία

Σε μήνυμα του προς τον αμερικανικό λαό ο Joe Biden τους κάλεσε να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία.
«Σήμερα, εκατομμύρια ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί, δείχνοντας ότι είναι έτοιμοι να αντισταθούν στο ακραίο σχέδιο του Donald Trump να μας πάει πίσω.
Κάθε γενιά Αμερικανών θα αντιμετωπίσει μια στιγμή που θα πρέπει να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία.
Αυτός είναι ο αγώνας μας» υποστήριξε σε μήνυμα του στο X ο Biden, ο οποίος υποστήριξε πως ο Trump είναι αποφασισμένος να καταστρέψει τη Δημοκρατία.
Από την πλευρά του ο Jaime Harrison, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών υποστήριξε ότι οι Αμερικάνοι θα ψηφίσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο μεταξύ των Δημοκρατών και του εξτρεμισμού των Maga.
«Απόψε, ψηφοφόροι από όλη τη χώρα έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί και ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς στη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μας και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών μας.
Αυτός ο Νοέμβριος θα είναι μια επιλογή μεταξύ των Δημοκρατικών που επικεντρώνονται στην προσφορά για τον αμερικανικό λαό και του εξτρεμισμού MAGA με επικεφαλής τον Donald Trump, ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία εκδίκησης και ανταπόδοσης.
Ξανά και ξανά, ο αμερικανικός λαός επιλέγει την ενότητα από το μίσος, τη δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού και την ελπίδα αντί του φόβου – και είναι έτοιμος να το κάνει ξανά αυτόν τον Νοέμβριο» ανέφερε ο Jaime Harrison.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης