Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση «κλέβει» τα ρωσικά assets - Σχέδιο Cameron για εγγύηση έναντι πολεμικών αποζημιώσεων στην Ουκρανία

Η Δύση «κλέβει» τα ρωσικά assets - Σχέδιο Cameron για εγγύηση έναντι πολεμικών αποζημιώσεων στην Ουκρανία
Είναι η πρώτη φορά που ο Cameron μιλάει ανοιχτά για την πρόταση με τέτοιες λεπτομέρειες- Στήριξη από ΗΠΑ, όχι από ΕΕ
Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να δανείσει στην Ουκρανία όλα τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία στο τέλος του πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες του σχεδλιου αρπαγής των ρωσικών assets.
Τόνισε ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Το σχέδιο είναι πιο ριζοσπαστικό από τις προτάσεις που συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δοθούν στην Ουκρανία μόνο τα έκτακτα κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που κατέχει η Δύση, σχολιάζει ο Guardian.
Τα ετήσια έκτακτα κέρδη υπολογίζονται σε 4 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον Guardian, το δυνατό σημείο της πρότασης είναι ότι τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία θα θεωρηθεί ότι έχουν επιστραφεί στη Ρωσία μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.
Η αδυναμία της πρότασης είναι ότι υποθέτει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο και ότι μια ηττημένη Μόσχα θα είναι έτοιμη να καταβάλει αποζημιώσεις για τη ζημία που προκάλεσε στην Ουκρανία, κάτι που τώρα φαίνεται αδιανόητο.

Στήριξη από ΗΠΑ, όχι από ΕΕ

Ο Cameron δήλωσε στους ομολόγους του το βράδυ της Τρίτης: «Υπάρχει μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε κάτι σαν ένα κοινοπρακτικό δάνειο ή ένα ομόλογο που ουσιαστικά χρησιμοποιεί τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για να δώσουμε αυτά τα χρήματα στους Ουκρανούς γνωρίζοντας ότι θα τα ανακτήσουμε όταν καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τη Ρωσία. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος να το κάνουμε.
Στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή ενότητα της G7 και της ΕΕ σε αυτό το θέμα, αλλά αν δεν μπορούμε να την πετύχουμε, νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους συμμάχους που θέλουν να αναλάβουν αυτή τη δράση».
Ο Cameron δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το σχέδιο για τα ομόλογα θα υπονομεύσει με οποιονδήποτε τρόπο τη φήμη του City του Λονδίνου.
Είναι η πρώτη φορά που ο Cameron μιλάει ανοιχτά για την πρόταση με τέτοιες λεπτομέρειες και πιθανώς υπογραμμίζει την πολιτική υποστήριξη που έχει το σχέδιο στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην ΕΕ.
Η G7 συζητά εδώ και πάνω από ένα χρόνο κατά πόσον τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που είχαν δεσμευτεί κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσαν επίσης να κατασχεθούν χωρίς να υπονομευθεί η πίστη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 260 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν παγώσει με τη μορφή τίτλων και μετρητών στις δικαιοδοσίες των εταίρων της G7, της ΕΕ και της Αυστραλίας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να έχουν ακινητοποιηθεί στην ΕΕ.
Το Βέλγιο πιστεύεται ότι έχει τον έλεγχο έως και 190 δισ. ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εκκαθάρισης Euro clear, και είναι το πιο απρόθυμο να ακολουθήσει το είδος του ριζοσπαστικού σχεδίου που παρουσίασε ο Cameron.
Υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει ήδη μια σειρά δικαστικών υποθέσεων κυρίως στη Ρωσία, και η στάση του έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο αρχικά ήταν απρόθυμο να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της υποτιθέμενης ιερότητας των περιουσιακών στοιχείων των κυρίαρχων κρατών, έχει ταχθεί υπέρ της ιδέας ενός ομολόγου.
Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 έως 60 δισ. δολαρίων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει τα 25 δισ. λίρες, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημο ποσό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης