Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): «Φρένο» στις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων – Καμία κίνηση πριν μειωθεί ο υψηλός πληθωρισμός

Powell (Fed): «Φρένο» στις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων – Καμία κίνηση πριν μειωθεί ο υψηλός πληθωρισμός
Παραμένει ωστόσο στο τραπέζι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πρέπει να βεβαιωθεί για «βιώσιμη» υποχώρηση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, πριν προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.
Ωστόσο, σύμφωνα με προσχέδιο της επικείμενης ομιλίας του αργότερα σήμερα 6/3 στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης του στο Κογκρέσο, ο ανώτατος τραπεζικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η μείωση των επιτοκίων (στο 5,25% με 5,50% το εύρος αυτή τη στιγμή) δεν αποκλείεται εντός του τρέχοντος έτους, καθώς το εύρος επιτοκίων έχει φθάσει στο «ανώτατο σημείο» του τρέχοντα κύκλου.
«Εάν η οικονομία εξελιχθεί ευρέως σύμφωνα με το πλάνο μας, πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να άρουμε περιορισμό της νομισματικής πολιτικής κάποια στιγμή το 2024», σημειώνεται στο προσχέδιο, ενώ γίνεται λόγος για «αβέβαιες» οικονομικές προοπτικές και «μη εξασφαλισμένη» υποχώρηση του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας. «Η Federal Reserve είναι δεσμευμένη να επιστρέψει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. (...) Ο πληθωρισμός του 2% είναι απαραίτητος για την επίτευξη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας».
«Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών για τα επιτόκια, θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων. H FOMC (σσ: Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed) δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το ύψος των επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%».
«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση των τιμών από το 2022 που ήταν ευρέως διαδεδομένη τόσο στις τιμές αγαθών όσο και στις τιμές υπηρεσιών. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται ότι παρέμειναν σε θετικές έδαφος, όπως αντικατοπτρίζεται από ένα ευρύ φάσμα ερευνών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνεται.
Τέλος, ο κ. Powell προειδοποιεί ότι μία ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Σε αντίθετο κλίμα, μία μεγάλη αναμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης